Mogyorókrémes palacsinta: A tökéletes desszert otthonra
Ki ne szeretné a palacsintát? Az egyik legváltozatosabb édesség, amit reggelire, uzsonnára vagy desszertként is tálalhatunk. Ha ehhez még hozzáadjuk a mogyorókrém mennyei ízét, garantált a siker!
Ma megosztjuk veletek, hogyan készíthettek otthon tökéletes mogyorókrémes palacsintát. Egyszerű, gyors, és garantáltan mindenki kedvence lesz!
Miért a mogyorókrém?
A mogyorókrém igazi univerzális kedvenc. Gazdag, krémes állaga és édes, diós ízvilága bármilyen desszertet feldob. Palacsintával kombinálva pedig egyesíti az egyszerűséget és a luxust. Nemcsak finom, hanem energiával is feltölt minket a benne található mogyoró és cukor révén.
Hozzávalók a tökéletes palacsintához
Mielőtt belekezdenénk, nézzük meg, mire lesz szükségünk. Az alábbi recept kb. 10-12 palacsintára elegendő.
A palacsintatésztához:
- 25 dkg liszt
- 3 tojás
- 5 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (opcionális)
- 1 evőkanál olaj a tésztába + egy kevés a sütéshez
A töltelékhez:
- 1 üveg mogyorókrém (Nutella vagy házi készítésű)
- Banánszeletek (opcionális)
- Darált dió vagy mogyoró (díszítéshez)
- Tejszínhab (tálaláshoz)
Hogyan készítsük el a palacsintatésztát?
1. Keverjük össze az alapanyagokat
Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet. Adjuk hozzá a csipet sót és (ha szeretjük) az evőkanál cukrot. Üssük bele a tojásokat, majd öntsük hozzá a tejet. Egy kézi habverővel keverjük simára a masszát.
Ezután fokozatosan adjuk hozzá a szódavizet. Ettől lesz a palacsinta könnyű és levegős. Ha megvagyunk, keverjük bele az egy evőkanál olajat, hogy ne ragadjon le a serpenyőben.
2. Pihentessük a tésztát
Hagyjuk állni a tésztát kb. 20-30 percig. Ez segít, hogy a liszt alaposan megszívja magát, és a palacsinták tökéletes állagúak legyenek.
Süssük ki a palacsintákat
1. Melegítsük fel a serpenyőt
Használjunk tapadásmentes serpenyőt, és kenjük ki vékonyan olajjal. Akkor jó a hőmérséklet, ha egy csepp víz azonnal sercegni kezd rajta.
2. Öntsük a tésztát a serpenyőbe
Egy merőkanál segítségével öntsünk a tésztából a serpenyőbe. Közben mozgassuk a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen szétterüljön.
3. Süssük aranybarnára
Kb. 1-2 percig süssük az egyik oldalát, majd fordítsuk meg, és süssük további fél percig. Ismételjük, amíg az összes tésztát kisütjük.
A mogyorókrémes palacsinta töltése
1. Kenjük meg a palacsintát
Vegyünk egy palacsintát, és még melegen kenjük meg egy jó adag mogyorókrémmel. Ha szeretnénk, tegyünk rá néhány szelet banánt is, hogy gyümölcsös ízvilággal gazdagítsuk.
2. Hajtsuk össze
A mogyorókrémmel megkent palacsintát hajtsuk félbe, majd még egyszer félbe, hogy háromszög alakú legyen. Természetesen fel is tekerhetjük – ez már rajtatok múlik!
3. Díszítés és tálalás
Helyezzük a palacsintákat egy tányérra, és szórjuk meg darált dióval vagy mogyoróval. Tegyünk mellé egy adag tejszínhabot, és akár még csokoládésziruppal is megcsorgathatjuk.
Házi mogyorókrém? Miért ne?
Ha egy kicsit különlegesebb ízt szeretnénk, készíthetünk házi mogyorókrémet is. Ehhez szükségünk lesz:
- 200 g pörkölt mogyoróra
- 100 g porcukorra
- 50 g olvasztott étcsokoládéra
- 1-2 evőkanál növényi olajra
A mogyorót aprítógépben őröljük krémesre, majd adjuk hozzá a porcukrot és az olvasztott csokoládét. Végül keverjük bele az olajat, hogy kenhető állagú legyen.
Tippek és trükkök a tökéletes mogyorókrémes palacsintához
- Hogyan lesz igazán puha a palacsinta? A tészta pihentetése kulcsfontosságú, ne hagyjuk ki!
- Ne sajnáljuk a mogyorókrémet! Egy vastag réteg ízgazdagabbá és laktatóbbá teszi a desszertet.
- Banán helyett? Kipróbálhatjuk eperrel, málnával vagy akár kivi szeletekkel is.
- Extra díszítés: Reszelt csokoládéval vagy kakaóporral is megszórhatjuk.
Összességében
Miért szeretjük ezt a receptet?
Egyszerű, gyors, és garantáltan mindenki szereti. A mogyorókrémes palacsinta tökéletes választás családi összejövetelekre, hétvégi reggelikre vagy akár egy esti desszertnek. Ráadásul könnyen variálható, így mindig valami újat alkothatunk belőle.
Készen álltok kipróbálni? Fogjatok hozzá még ma, és varázsoljatok mosolyt az egész család arcára!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Francia palacsinta torta: Rétegenként tálalt édes csoda!
A tökéletes palacsinta titka: Így lesz mindig puha és ínycsiklandó!
Diétás palacsinta: Így készíts bűntudat nélkül finomságot, ami mindenkit lenyűgöz!
Be the first to comment on "Mogyorókrémes palacsinta: A desszert, amiből mindenki repetázni fog!"