Mesés epres túrós palacsinta: Az édes élet titka minden falatban

Epres túrós palacsinta
Epres túrós palacsinta

Epres túrós palacsinta: Az édes kényeztetés minden falatban

Van annál jobb desszert, mint egy klasszikus palacsinta, amit krémes túróval és friss eperrel töltünk meg? Ez az egyszerű, de mégis különleges édesség mindenkit levesz a lábáról.

Ha te is szeretnél valami igazán finomat készíteni a családnak vagy a barátoknak, akkor ez a recept garantáltan sikert arat.

Kezdjünk is bele!

Miért szeretjük az epres túrós palacsintát?

Az epres túrós palacsinta nemcsak finom, de rendkívül sokoldalú is. Lehet reggeli, uzsonna, de akár egy gyors desszert vacsora után. Az édes túró krémes textúrája tökéletesen harmonizál az eper frissességével, míg a puha palacsinta összefogja az ízeket. Egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges hangulatot teremt. Ráadásul gyerekek és felnőttek kedvence is egyaránt.

Hozzávalók

A palacsintához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 300 ml tej
  • 150 ml szénsavas ásványvíz
  • 200 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
  • Olaj a sütéshez

A túrós töltelékhez:

  • 250 g túró
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • Reszelt citromhéj (ízlés szerint)

Az epres réteghez:

  • 200 g friss eper
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál citromlé

A tálaláshoz:

  • Porcukor, tejszínhab vagy akár olvasztott csokoládé.

Lépésről lépésre: Az epres túrós palacsinta elkészítése

1. Készítsük el a palacsintatésztát

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat a cukorral és a csipet sóval. Adjuk hozzá a tejet, majd apránként szitáljuk bele a lisztet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós. Ha a tészta simára keveredett, adjuk hozzá a szénsavas ásványvizet és a vaníliát. Hagyjuk pihenni a tésztát 10-15 percig.

Amíg a tészta pihen, előkészíthetjük a többi hozzávalót.

2. Süssük ki a palacsintákat

Egy palacsintasütőt vagy serpenyőt forrósítsunk fel, majd vékonyan kenjük ki olajjal. Öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát, és forgassuk körbe a serpenyőt, hogy a tészta egyenletesen eloszoljon. Süssük a palacsintát közepes lángon 1-2 percig az egyik oldalán, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is. Folytassuk, amíg az összes tészta elfogy. A kész palacsintákat rakjuk egymásra, hogy ne száradjanak ki.

3. Készítsük el a túrós tölteléket

Egy közepes méretű tálban törjük össze a túrót villával, majd adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Alaposan keverjük össze, hogy egy krémes, homogén masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még cukrot vagy citromhéjat.

4. Készítsük el az epres réteget

Mossuk meg az epreket, távolítsuk el a zöld részüket, majd vágjuk őket kisebb darabokra. Tegyük egy tálba, szórjuk meg cukorral, és adjunk hozzá egy kevés citromlevet. Hagyjuk állni 5-10 percig, hogy az eper levet engedjen. Ha szeretnénk, turmixolhatjuk is az epret, hogy egy selymes mártást kapjunk.

5. Töltsük meg a palacsintákat

Tegyük a palacsintát egy vágódeszkára, és kenjünk rá egy vékony réteg túrós krémet. Kanalazzunk rá az epres rétegből, majd hajtsuk össze a palacsintát. Ezt megtehetjük félbe, négyrét hajtva vagy akár fel is tekerhetjük.

6. Tálalás

Helyezzük a megtöltött palacsintákat tányérra. Szórjuk meg porcukorral, és díszítsük tejszínhabbal vagy friss eperrel. Ha igazán extra desszertre vágyunk, csorgassunk rájuk olvasztott csokoládét vagy eperöntetet.

Tippek a tökéletes epres túrós palacsintához

  • A tészta állaga: Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, nyugodtan hígítsuk még egy kevés ásványvízzel vagy tejjel. A jó palacsintatészta könnyen folyik, de nem túl híg.
  • Frissesség: A legjobb ízhatás érdekében használjunk friss, érett epret. Ha nincs friss eprünk, fagyasztottal is dolgozhatunk, de előbb alaposan csepegtessük le.
  • Édesítők: Ha csökkenteni szeretnénk a cukor mennyiségét, használhatunk mézet vagy édesítőt is a túrós krémhez.
  • Variációk: A receptet könnyen testre szabhatjuk. Például próbáljuk ki málnával, barackkal vagy akár banánnal az epres réteg helyett.

Miért érdemes kipróbálni?

Az epres túrós palacsinta nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem a készítése is igazi öröm. A recept egyszerű, így akár kezdők is bátran belevághatnak. A végeredmény pedig egy olyan desszert, amit garantáltan mindenki szeretni fog az asztalnál. Ráadásul ezek a palacsinták nemcsak otthon fogyaszthatók: egy piknik vagy baráti összejövetel alkalmával is tökéletes választás.

Összességében

Az epres túrós palacsinta igazi klasszikus, ami soha nem megy ki a divatból. Elkészítése nemcsak gyors, de szórakoztató is, és az alapanyagok variálhatósága miatt minden alkalomra tökéletes.

Ne habozzatok kipróbálni ezt a receptet!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Tökéletes palacsinta minden alkalomra: Az alap tészta titka, amit mindenkinek ismernie kell

Egészséges édesség bűntudat nélkül: Diétás zabpehely palacsinta, ami mindenkit levesz a lábáról

Cseresznyés palacsinta: A nyár édes íze, amit imádni fogsz!

Be the first to comment on "Mesés epres túrós palacsinta: Az édes élet titka minden falatban"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*