Gluténmentes palacsinta Schar Mix B-vel: A tökéletes recept, ami mindenkit lenyűgöz!

Schar mix b palacsinta
Schar mix b palacsinta

SCHAR MIX B palacsinta: Gluténmentes élvezet egyszerűen

A palacsinta szinte mindenki kedvence. Gyerekkori emlékeket idéz, otthonos illatokat varázsol a konyhába, és a lehetőségek tárháza végtelen, ha töltelékekről van szó. De mi a helyzet azokkal, akik gluténmentesen étkeznek? A Schar Mix B lisztkeverékkel nemcsak hogy lehetséges a gluténmentes palacsinta, de ízében és állagában sem kell kompromisszumot kötnünk.

Most megmutatjuk, hogyan készítsünk tökéletes gluténmentes palacsintát lépésről lépésre!

Miért pont a Schar Mix B?

A Schar Mix B egy jól bevált gluténmentes lisztkeverék, amelyet kifejezetten kenyerekhez és sós ételekhez fejlesztettek ki. De miért ne használnánk palacsintához is? A keverék kiválóan működik, mert könnyű, jól keveredik más hozzávalókkal, és nem ad mellékízt, amit sok más gluténmentes lisztnél tapasztalhatunk. Ezzel az alapanyaggal a palacsinta elkészítése gyors és stresszmentes.

Hozzávalók (10-12 palacsintához)

  • 200 g Schar Mix B liszt
  • 3 db tojás
  • 400 ml tej (vagy növényi tej, ha laktózmentes változatot szeretnénk)
  • 100 ml szódavíz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós változatot készítünk)
  • 2 evőkanál olaj (a tésztába)
  • További olaj a sütéshez

A tökéletes palacsinta elkészítése lépésről lépésre

1. Előkészületek

Először mérjük ki a hozzávalókat. Egy nagy keverőtálban kezdjük el összeállítani a tésztát. Fontos, hogy a lisztet alaposan átszitáljuk, így biztosítjuk, hogy a tészta könnyed és csomómentes legyen.

2. A tészta összeállítása

Üssük a tojásokat a keverőtálba, és adjuk hozzá a cukrot és a sót. Kézi habverővel vagy elektromos mixerrel keverjük habosra. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, felváltva a tejjel. Így elkerüljük, hogy a tészta csomós legyen. Amikor már sima a massza, öntsük hozzá a szódavizet és az olajat. Az eredmény egy közepesen folyékony, homogén tészta lesz.

3. Pihentetés

Bár sok recept nem hangsúlyozza, a gluténmentes tésztáknak is szükségük van egy kis pihenőidőre. Hagyjuk állni a tésztát 20-30 percig. Ez alatt az idő alatt a liszt teljesen magába szívja a folyadékot, és a tészta selymesebb lesz.

4. A sütés előkészítése

Melegítsünk fel egy serpenyőt közepes lángon. Csepegtessünk bele egy kevés olajat, és töröljük ki papírtörlővel, hogy csak vékony réteg maradjon. Ez a trükk segít abban, hogy a palacsinták ne ragadjanak le.

5. Palacsinta sütése

Merjünk egy kisebb adag tésztát a serpenyőbe, és forgassuk meg, hogy a tészta egyenletesen elterüljön. Süssük a palacsinta egyik oldalát 1-2 percig, amíg a szélek elkezdenek elválni a serpenyőtől. Fordítsuk meg egy spatulával, és süssük további 1 percig. Ismételjük a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.

Tippek és trükkök a tökéletes palacsintához

  • Ne aggódjunk az első darab miatt! Az első palacsinta gyakran nem sikerül tökéletesre, de ez teljesen normális. Ez a serpenyő és a tészta „összeszokásának” része.
  • Sós változat: Ha sós palacsintát készítünk, például töltött tekercsekhez, hagyjuk el a cukrot, és adjunk hozzá egy csipetnyi fekete borsot vagy zöldfűszert.
  • Extra könnyedség: Ha még légiesebb palacsintát szeretnénk, váltsuk ki a tej egy részét még több szódavízzel.

Töltelékek, amelyekkel nem lehet melléfogni

A gluténmentes palacsinta ugyanolyan sokoldalú, mint hagyományos társa. Íme néhány töltelékötlet:

  1. Klasszikus lekváros: Málna- vagy baracklekvár tökéletes választás.
  2. Csokis-mogyorós krém: Egy kis banánszelettel még ellenállhatatlanabb.
  3. Túrós töltelék: Gluténmentes vaníliás cukorral édesítve mennyei finomság.
  4. Sós verzió: Fűszeres sajtkrém sonkával vagy párolt spenóttal.

Gyakori kérdések

1. Milyen tej helyettesíthető a receptben?
Bármilyen növényi tej használható, például mandula-, zab- vagy rizstej. Az ízhatás kissé változhat, de az állag tökéletes marad.

2. Hogyan tároljuk a palacsintát?
A frissen sütött palacsintákat lefedve tartsuk melegen, vagy fóliába csomagolva tároljuk a hűtőben. Mikróban vagy serpenyőben könnyen újramelegíthetők.

3. Fagyasztható-e a palacsinta?
Igen, a gluténmentes palacsinta remekül bírja a fagyasztást. Tegyük rétegenként sütőpapír közé, és fagyasszuk le. Felengedés után serpenyőben melegítsük át.

Összességében

A Schar Mix B liszttel készített palacsinta egyszerű, gyors és garantáltan sikert arat az egész család körében. Gluténérzékenység mellett sem kell lemondanunk a kedvenc fogásainkról, sőt, ezek a palacsinták épp olyan finomak, mint a hagyományos változatok.

Próbáljátok ki, és írjátok meg, nektek milyen töltelékkel ízlett a legjobban!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Francia túrós palacsinta: A desszert, amitől minden vendég el lesz ájulva

Csokis palacsinta tészta: Az édes kísértés, aminek senki sem tud ellenállni!

Diétás palacsinta töltelékek: Egészséges, finom és könnyen elkészíthető!

Be the first to comment on "Gluténmentes palacsinta Schar Mix B-vel: A tökéletes recept, ami mindenkit lenyűgöz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*