A tökéletes palacsinta receptje – avagy így nem fogunk mellé
Kevés olyan étel van, amit ennyire szeretünk, mint a palacsinta. Akár reggelire, akár desszertként vagy egy kiadós leves után fogyasztjuk, mindig jólesik. De mi kell egy igazán jó palacsintához? Egyszerű a válasz: egy megbízható recept, amit bármikor elővehetünk.
Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a klasszikus palacsinta elkészítésének lépéseit, adunk néhány tippet, trükköt, és még pár alternatív változatot is megemlítünk, ha feldobnánk egy kicsit a megszokott ízvilágot.
Alapanyagok – nem érdemes kispórolni belőlük
Egy jó palacsinta a megfelelő arányokon múlik. Nem kell bonyolult hozzávalókra gondolni, mindent megtalálunk egy átlagos háztartásban.
Hozzávalók 12-14 darab vékony palacsintához:
- 25 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- kb. 5 dl tej
- 1 dl szénsavas ásványvíz (vagy buborékos víz)
- egy csipet só
- 1 evőkanál cukor (ha édes változatot készítünk)
- 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
- plusz olaj vagy vaj a sütéshez
A buborékos víz titkos fegyver – ettől lesz igazán könnyű és levegős a tészta.
Lépésről lépésre: így készül a klasszikus palacsinta
1. lépés – A tészta összeállítása
Először egy nagy tálba szitáljuk a lisztet. Ez segít elkerülni a csomókat. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, majd jöhetnek a tojások.
Elkezdjük keverni, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet. Nem öntjük bele egyszerre, mert így sokkal könnyebb simára keverni, csomómentesen.
Ha a massza már szép sima, jöhet bele az olaj és a buborékos víz. Ezeket már csak óvatosan belekeverjük, nem kell túlkeverni.
Tipp: Ha van időnk, hagyd pihenni a tésztát 20-30 percet. Ez alatt a liszt megszívja magát, és a tészta még szebben sül majd.
2. lépés – A sütés
Palacsintasütőbe vagy tapadásmentes serpenyőbe egy kevés olajat teszünk, és közepes hőmérsékleten felmelegítjük.
Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, és gyorsan elforgatjuk, hogy szépen elterüljön a tészta.
Körülbelül 1-2 percig sütjük az első oldalát – amikor a szélek kezdik elengedni a serpenyőt és alul szép aranybarna, megfordítjuk. A másik oldalon már csak fél perc kell.
A kész palacsintát egy tányérra csúsztatjuk, és letakarjuk, hogy ne hűljön ki.
Tipp: Ha sokat sütünk, tartsuk melegen a palacsintákat egy 50 fokos sütőben!
Mivel töltsük meg?
Na ez az, ahol igazán elengedhetjük a fantáziánkat!
Édes töltelékek:
- Hagyományos baracklekvár
- Nutella banánszeletekkel
- Túró cukorral és vaníliával kikeverve
- Fahéjas porcukor
- Házi vaníliás puding
Sós változatok:
- Sajtos-sonkás töltelék
- Tejföllel megkent, kapros túrós verzió
- Gombás raguval megtöltött palacsinta
- Hortobágyi húsos palacsinta (ez már majdnem főétel!)
A klasszikus palacsintatészta jól viseli a sós töltelékeket is – ilyenkor viszont érdemes a cukrot kihagyni a tésztából.
Néhány gyakori hiba, amit érdemes elkerülni
Nem minden palacsinta sikerül elsőre tökéletesre, de kis odafigyeléssel kiküszöbölhetjük az elrontott próbákat.
1. Túl sűrű a tészta
– Ebben az esetben nem tudjuk szétteríteni a serpenyőben. Adjunk hozzá egy kis tejet vagy buborékos vizet.
2. Ragaszkodik a serpenyőhöz
– Valószínűleg nem volt elég forró a serpenyő, vagy kevés volt az olaj.
3. Törik, szakad a palacsinta
– Lehet, hogy kevés benne a tojás vagy túl vékonyra próbáljuk sütni. A pihentetés is segíthet ezen.
4. Íztelen a végeredmény
– Egy csipet só akkor is kell, ha édes változatot készítünk. Ez emeli ki az ízeket.
Plusz tippek, ha még tovább mennénk
- Próbáljuk ki teljes kiőrlésű liszttel vagy zabpehelyliszttel – picit más íz, de egészségesebb és laktatóbb is.
- Tegyünk egy kis reszelt citromhéjat a tésztába – igazi frissítő, illatos csavar.
- Pálcikás palacsinta gyerekeknek? Egy félbehajtott, feltekert palacsintát fogpiszkálóra szúrva egyszerűen imádni fogják.
- Rakott palacsinta torta – több réteg lekváros vagy túrós palacsinta egymásra rétegezve, tetején csokiöntettel. Ünnepi hangulat garantált!
Összességében
A palacsintasütés nem ördöngösség!
Egy jó palacsinta recept mindig aranyat ér. Néhány egyszerű hozzávalóval és egy kis gyakorlással igazi mesterművet varázsolhatunk az asztalra. Ráadásul ezerféleképp variálhatjuk – így sosem unjuk meg.
Legyen szó hétvégi reggeliről, családi vacsoráról vagy vendégváró desszertről, a palacsinta mindig megállja a helyét.
És a legjobb az egészben?
Egy adag elkészítése nem igényel órákat, mégis mosolyt csal mindenki arcára.
Ha van saját trükkötök vagy különleges tölteléketek, amit imádtok, osszátok meg velünk kommentben!
Palacsintára fel!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Túrós palacsinta újratöltve – így lesz a klasszikusból mennyei desszertélmény!
Bűntudat nélkül isteni: Almás diétás palacsinta, amitől minden reggel ünnep lesz
Durumlisztes palacsinta: Egészségesebb, tartalmasabb, és egyszerűen mennyei!
Be the first to comment on "Így süss tökéletes palacsintát minden alkalommal – A recept, amit minden konyhában ismerni kell!"