Kakaós palacsinta tészta, amiből mindenki repetát kér – egyszerű recept, mennyei íz!

Kakaós palacsinta tészta
Kakaós palacsinta tészta

Kakaós palacsinta tészta: egy csipetnyi csokoládés boldogság

Szeretjük a klasszikus palacsintát, igaz? De néha jó egy kicsit csavarni rajta. Ha valami igazán különlegeset, mégis egyszerűt keresünk, akkor a kakaós palacsinta tészta lesz a tökéletes választás. Kívülről ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos, de az első harapás után máris érezzük, hogy valami sokkal csokisabb, sokkal gazdagabb ízvilág tárul elénk.

Ebben a cikkben nemcsak a kakaós tészta elkészítéséhez adunk részletes, lépésről lépésre útmutatót, hanem tippeket is megosztunk, hogyan dobhatjuk fel ezt a csodát töltelékekkel, öntetekkel és egy kis kreativitással.

Miért érdemes kakaós palacsintát készíteni?

Van valami igazán otthonos érzés egy tál gőzölgő, frissen sült palacsintában. Ha pedig még kakaó is kerül a tésztába, az már a desszertek magasabb szintje.

A kakaós tésztájú palacsinta nemcsak finom, hanem különleges is. Remek választás lehet hétvégi reggelire, gyerekzsúrra vagy csak úgy, amikor szeretnénk meglepni magunkat valamivel.

És a legjobb? Ugyanolyan egyszerű elkészíteni, mint a hagyományos változatot!

Hozzávalók a kakaós palacsinta tésztához (kb. 12-14 darabhoz)

Ezeket az alapanyagokat szinte minden háztartásban megtaláljuk:

  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 250 g finomliszt
  • 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
  • 500 ml tej
  • kb. 100 ml szódavíz (vagy sima víz)
    • kevés olaj a sütéshez

Ha szeretnénk még gazdagabb ízt, adhatunk hozzá egy csepp vanília kivonatot vagy egy kis fahéjat is.

Lépésről lépésre: így készül a tökéletes kakaós palacsinta tészta

Most pedig jöjjön az a rész, amit a legjobban szeretünk: a konyhai kaland!

1. lépés: Előkészítjük az alapanyagokat

Először is, készítsük elő az összes hozzávalót. Érdemes mindent kimérni még a keverés előtt, így könnyebben és gyorsabban haladhatunk.

A tojásokat vegyük ki előre a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, mert így szebben dolgoznak össze a tejjel és a liszttel.

2. lépés: Összekeverjük a tojásos alapot

Egy nagyobb tálban üssük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és a csipet sót. Kézi habverővel keverjük habosra. Nem kell gép, egy sima kézi habverő is tökéletes lesz. Célunk, hogy világosabb, habosabb állagot kapjunk.

Ezután jöhet a tej kb. fele, majd a kakaópor.

3. lépés: Mehet bele a kakaó és a liszt

Szitáljuk hozzá a kakaóport és a lisztet. A kakaópor csomósodhat, ezért érdemes külön tálban kikeverni egy kevés tejjel vagy átszitálni.

Keverjük simára az egészet. Ha túl sűrűnek tűnik, ne ijedjünk meg – ez normális. Most adjuk hozzá fokozatosan a maradék tejet és a szódavizet. Ettől lesz a tészta szép folyós és palacsintasütésre alkalmas.

4. lépés: Pihentessük a tésztát

Ez a lépés nem kötelező, de ha van rá időnk, érdemes 20-30 percre pihentetni a hűtőben a tésztát. Ez alatt az idő alatt a liszt jobban megszívja magát, a tészta pedig egyenletesebben terül majd a serpenyőben.

5. lépés: Jöhet a sütés!

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt. Kenjük ki egy kevés olajjal vagy vajjal, majd egy merőkanál segítségével öntsünk bele a tésztából.

Forgassuk meg a serpenyőt, hogy szép egyenletesen elterüljön a tészta.

Süssük közepes lángon, míg a szélek elválnak a serpenyőtől, és az alja enyhén megpirul – ez kb. 1 perc. Ezután fordítsuk meg egy lapáttal, és süssük a másik oldalát is 30-40 másodpercig.

Ismételjük ezt, amíg el nem fogy a tészta!

Tálalási ötletek, amiktől garantált a siker

A kakaós palacsinta már önmagában is finom, de ha szeretnénk valami igazán ütőset, akkor érdemes kipróbálni a következő párosításokat:

  • Mascarpone + eper – egy kis porcukorral összekevert mascarponekrémmel megtöltjük a palacsintát, és friss epret teszünk mellé. Látványos és ínycsiklandó.
  • Nutella + banán – a klasszikus, megunhatatlan kombináció. A banán édessége remekül harmonizál a kakaós tésztával.
  • Túrókrém + citromhéj – frissítő és különleges. A túrót keverjük ki egy kis porcukorral és reszelt citromhéjjal, majd töltsük bele a palacsintákba.
  • Kókuszos töltelék – főzzünk egy egyszerű vaníliás-kókuszos krémet (pl. tej, cukor, gríz, kókuszreszelék), és töltsük meg vele a palacsintákat. Minden falat egzotikus élmény!

Pár tipp, hogy még jobban sikerüljön

  • Ha vastagabb palacsintákat szeretnénk, adjunk kevesebb vizet a tésztához. Így sűrűbb marad, és nem terül el annyira.
  • Ha viszont vékonyabb, könnyedebb palacsintákra vágyunk, bátran hígítsuk a tésztát egy kis extra szódával.
  • A kakaópor fajtája is számít. Ha igazán sötét, mély csokoládés árnyalatra vágyunk, használjunk holland típusú, sötét kakaóport.
  • A serpenyőt mindig hagyjuk újra felmelegedni a palacsinták között, így elkerülhetjük, hogy odaragadjon a következő adag.

Előre is elkészíthető?

Igen! A kakaós palacsinta tésztája akár egy nappal korábban is kikeverhető, és letakarva a hűtőben tárolhatjuk. Sütés előtt érdemes újra átkeverni, mert a kakaó és a liszt leülhet az aljára.

A kész palacsintákat is lefedhetjük fóliával vagy letakarhatjuk konyharuhával, és mikróban vagy sütőben újramelegíthetők. Persze, frissen az igazi, de másnap is mennyei lesz!

Kakaós palacsinta gyerekeknek? Naná!

A gyerekek egyszerűen imádják! A kakaós szín, az édes íz, a csokis töltelék – igazi nyerő kombináció. Ha bevonjuk őket a készítésbe (például ők keverhetik ki a tésztát vagy segíthetnek a töltésben), még nagyobb lesz az élmény.

És persze… az sem baj, ha közben kicsit maszatos lesz a konyha. A nevetés, az együtt töltött idő és a finom falatok mindenért kárpótolnak.

Összességében

Kísérletezzünk bátran!

A kakaós palacsinta tészta nemcsak finom, hanem sokoldalú is. Alapreceptként használhatjuk különböző desszertpalacsintákhoz, rakott palacsintához, vagy akár palacsintatortához is.

Nincs kőbe vésett szabály – a lényeg, hogy örömöt okozzon a készítés és a fogyasztás is. Legközelebb próbáljunk ki valami új tölteléket, szórjuk meg dióval, locsoljuk meg karamellel, vagy készítsük el mini változatban egy vasárnapi brunch-ra.

Egy dolog biztos: a kakaós palacsinta mindig telitalálat!

Ha tetszett ez a recept, ne felejtsétek el elmenteni, és osszátok meg másokkal is, akik imádják a palacsintát – de nem riadnak vissza egy kis extra kakaótól sem.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Túrós palacsinta újratöltve – így lesz a klasszikusból mennyei desszertélmény!

Bűntudat nélkül isteni: Almás diétás palacsinta, amitől minden reggel ünnep lesz

Durumlisztes palacsinta: Egészségesebb, tartalmasabb, és egyszerűen mennyei!

Be the first to comment on "Kakaós palacsinta tészta, amiből mindenki repetát kér – egyszerű recept, mennyei íz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*