Egy csipet varázslat: így lesz álompuha a palacsinta szódabikarbónával!

Palacsintatészta szódabikarbóna
Palacsintatészta szódabikarbóna

Palacsintatészta szódabikarbónával – könnyű, puha és levegős végeredmény!

A palacsinta az egyik legnépszerűbb fogás nálunk, és szinte minden családban megvan a saját, jól bevált recept. De vajon mit tud hozzátenni egy csipet szódabikarbóna? Mi is kíváncsiak lettünk, kipróbáltuk – és most megmutatjuk, mi történt.

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvesszük, hogyan készül a palacsintatészta szódabikarbónával, mire figyeljünk közben, és azt is elmondjuk, milyen különbséget éreztünk a klasszikus változathoz képest.

Miért érdemes szódabikarbónát tenni a palacsintába?

A szódabikarbóna egy természetes kémiai lazító, amit elsősorban süteményeknél használunk, de palacsintatésztában is kiválóan működik. Azért tesszük bele, hogy könnyebb, szellősebb, mégis rugalmas tésztát kapjunk. Amikor ugyanis a szódabikarbóna savas közeggel – például tejjel, joghurttal vagy egy kevés citromlével – találkozik, szén-dioxidot szabadít fel, ami buborékokat képez a tésztában. Ez a folyamat teszi a palacsintát lágyabbá és légiesebbé.

Fontos azonban a mérték. A túl sok szódabikarbóna kesernyés ízt adhat. A cél az, hogy éppen annyit használjunk, amennyi a kívánt hatást eléri, de nem nyomja el a palacsinta finom, enyhén édeskés ízét.

Hozzávalók – amit előkészítünk

Nézzük, miből dolgozunk! Az alábbi mennyiség kb. 10-12 darab normál méretű palacsintához elegendő:

  • 2 db tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • kb. 5 dl tej
  • 1 dl szénsavas ásványvíz vagy szóda
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós töltelékhez készítjük)
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna (kb. 1/4 teáskanál)
  • 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
  • plusz olaj a sütéshez

A tésztába kerülő olaj segít abban, hogy ne ragadjon le a palacsinta, még akkor sem, ha minimális zsiradékot használunk a serpenyőben.

Lépésről lépésre – Így készül a szódabikarbónás palacsintatészta

1. A tojásokat felütjük

Egy nagy keverőtálba üssük bele a két tojást. Kissé verjük fel őket egy kézi habverővel vagy villával. Nem kell teljesen habosra, csak annyira, hogy a sárgája és a fehérje összeolvadjon.

2. Jöhet a tej és a szénsavas víz

A tojásokhoz fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Közben keverjük folyamatosan, így nem lesz darabos a tészta. Ha a tej nagy részét beleöntöttük, adjuk hozzá a szódát is – ez külön is segít lazítani a tésztát, ráadásul jól kiegészíti a szódabikarbóna hatását.

3. A száraz összetevők keverése

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a csipet sót, a cukrot és a szódabikarbónát. Ezután lassan, adagokban adjuk a folyadékhoz, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós a tésztánk. Itt jön jól egy kézi habverő vagy botmixer.

4. Hagyjuk pihenni

Ha a tészta szép sima, keverjünk bele egy evőkanál olajat, majd tegyük félre 20-30 percre pihenni. Ez alatt az idő alatt a szódabikarbóna kifejtheti a hatását, és a liszt is jobban megduzzad, így egységesebb, lágyabb tésztát kapunk.

5. Sütés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt közepes lángon. Egy kevés olajjal kenjük ki az alját – ezt minden második-harmadik palacsinta előtt ismételjük meg. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, majd körkörösen mozgatva egyenletesen terítsük el. Süssük, amíg az alja aranybarna lesz (ez kb. 1 perc), majd fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is.

És már kész is! Egyenként tegyük őket tányérra, és fedjük le, hogy ne hűljenek ki, míg az összes el nem készül.

Mire figyeljünk a szódabikarbónás változatnál?

  • Ne használjunk túl sok szódabikarbónát! Egy késhegynyi elég – ha ennél többet adunk hozzá, kellemetlen mellékízt okozhat.
  • Ne pihentessük túl sokáig a tésztát! A szódabikarbóna viszonylag gyorsan kifejti a hatását, így ha túl sokáig áll, veszít a levegősségéből.
  • Érdemes közvetlenül sütés előtt bekeverni, hogy a buborékos szerkezet friss maradjon.
  • Ha sós töltelékhez készítjük, például sajtos-sonkás vagy gombás töltelékkel, nyugodtan elhagyhatjuk a cukrot, és tehetünk bele egy kis borsot is.

Íz, állag, vélemény – mit tapasztaltunk?

Amikor megsütöttük az első szódabikarbónás palacsintát, azonnal éreztük: valami más. A tészta légiesebb volt, könnyebben hajtogatható, mégis tartotta magát, nem szakadt, nem volt gumis.

Az ízét tekintve semleges maradt, pont úgy, ahogy egy jó palacsintától elvárjuk – de egy leheletnyivel könnyebb, kevésbé „lisztes” érzést adott a szánkban.

Töltelékek szempontjából tökéletesen működött mind az édes, mind a sós változatokkal. Nutellával, túróval, lekvárral is teszteltük – mindenhol jól szerepelt.

Extra tipp – ha kísérleteznénk

Ha még egy lépést tennénk az „amerikai palacsinta” irányába, kipróbálhatjuk a következőt: a tej felét joghurtra cseréljük. A joghurt savassága még jobban kihozza a szódabikarbóna lazító hatását. Ez már egy kicsit vastagabb, puffadtabb palacsintát eredményez, amit inkább halmokban, kisebb adagokban érdemes sütni.

Összességében

Miért szeretjük a szódabikarbónás palacsintát?

  • Gyorsan elkészül
  • Levegős, puha állagú
  • Nem ragad, jól formálható
  • Sokféle töltelékhez jól passzol
  • Könnyen emészthetőbbnek érezzük

Ez a kis trükk – egy késhegynyi szódabikarbóna – sokat tud dobni a megszokott palacsintatésztánkon. Ha unjuk már a szokásos receptet, vagy csak kíváncsiak vagyunk, mit tud ez a pici hozzávaló, mindenképp próbáljuk ki!

Szerintünk bekerül a kedvenc receptek közé.

Ti próbáltátok már szódabikarbónával a palacsintát? Ha van saját bevált trükkötök, osszátok meg velünk kommentben vagy üzenetben! Mi mindig örömmel olvasunk tőletek új ötleteket – és persze teszteljük is őket!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Kakaós palacsinta tészta, amiből mindenki repetát kér – egyszerű recept, mennyei íz!

Szódás palacsinta: könnyű, puha, ellenállhatatlan

Így süss tökéletes palacsintát minden alkalommal – A recept, amit minden konyhában ismerni kell!

Be the first to comment on "Egy csipet varázslat: így lesz álompuha a palacsinta szódabikarbónával!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*