Ellenállhatatlan csokis palacsinta: így készül otthon lépésről lépésre.

Csokoládés palacsinta
Csokoládés palacsinta

Csokoládés palacsinta – Egy falat boldogság, amit otthon is könnyedén elkészíthetünk

A palacsinta az egyik legnépszerűbb desszert, amit szinte mindenki szeret. Kicsik, nagyok, édesszájúak és még azok is, akik csak ritkán esznek süteményt, általában nem tudnak ellenállni neki. A csokoládés változat pedig – valljuk be – egy igazi bűnösen finom klasszikus.

Ebben a blogcikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetünk mennyei csokoládés palacsintát otthon, akár hétköznap este, akár egy hétvégi családi reggelire.

Miért imádjuk a csokoládés palacsintát?

Egyszerű: mert puha, illatos, töltelékkel vagy öntettel megbolondítható, és persze csokis! Az a jó benne, hogy ezerféleképpen variálható. Lehet kakaós tésztájú, vagy sima palacsinta csokikrémmel töltve. Meglocsolhatjuk olvasztott étcsokoládéval, Nutellával, de akár egy házi készítésű csokis szósz is tökéletes hozzá. Még a gyümölcs is jól áll neki!

És ami még jobb: nem kell cukrászdába mennünk érte. Otthon is meg tudjuk csinálni, sőt, még élvezetesebb, ha közösen készítjük el.

Hozzávalók – ezekre lesz szükségünk

A palacsintatésztához:

  • 2 db tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 5 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál olaj a tésztába + kevés a sütéshez

A csokoládés töltelékhez (opció 1: egyszerű csokikrém):

  • 1 tábla étcsokoládé (100 g)
  • 1 dl habtejszín
  • 1 teáskanál vaj

A csokis öntethez (opció 2: ha nem akarunk tölteléket):

  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 evőkanál liszt (vagy keményítő, ha sűríteni szeretnénk)

Lépésről lépésre: így készül a tökéletes csokoládés palacsinta

1. Először keverjük ki a tésztát

Egy nagyobb keverőtálba üssük bele a tojásokat. Szórjuk rá a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, majd keverjük habosra. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet és a tejet – felváltva –, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.

Amikor a massza sima, jöhet hozzá az olaj, végül a szódavíz. Ettől lesz a palacsinta légies és könnyed. A tésztát érdemes pihentetni 20-30 percet, hogy a liszt jól megduzzadjon benne.

2. Süssük ki a palacsintákat

Forrósítsunk fel egy palacsintasütőt, majd vékonyan kenjük ki olajjal. Egy merőkanál tésztát öntsünk a serpenyőbe, majd egyenletesen forgassuk el, hogy szétterüljön. Kb. 1-2 percig süssük, amíg az alja enyhén pirult, majd fordítsuk meg és süssük meg a másik oldalát is. Ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.

Ebből az adagból körülbelül 10–12 db vékony palacsintát kapunk.

Most jöhet a legjobb rész: a csoki!

Opció 1: Olvasztott csokikrém

Egy kisebb edénybe öntsük a tejszínt, majd melegítsük fel, de ne forraljuk. Törjük bele a csokoládét, adjuk hozzá a vajat, és folyamatos keverés mellett olvasszuk össze. Kellemesen selymes, illatos krémet kapunk.

Ha kész, kenjük meg vele a még langyos palacsintákat, hajtsuk össze vagy tekerjük fel őket – ahogy tetszik.

Opció 2: Házi csokiöntet

Egy másik megoldás, ha nem a belsejébe tesszük a csokit, hanem a tetejére öntjük. Egy kis lábosban keverjük össze a kakaóport, a cukrot és a lisztet. Adjuk hozzá a tejet, majd közepes lángon, kevergetve főzzük, míg besűrűsödik. A végén jöhet bele a vaj, amitől szép fényes és lágy lesz az öntet.

Ezzel öntsük nyakon a kész palacsintákat, és már tálalhatunk is!

Mivel lehet még fokozni?

Ez az édesség önmagában is remek, de ha valami extrábbra vágyunk, itt van néhány ötlet:

  • Banánkarikákkal még finomabb. Mehet a töltelékbe vagy a tetejére is.
  • Egy gombóc vaníliafagyi mellé szervírozva igazi éttermi élményt ad.
  • Pirított dióval, mogyoróval vagy mandulával megszórva extra ropogósságot kapunk.
  • Tejszínhabbal? Naná! Nem lehet mellélőni.
  • Egy kis reszelt narancshéj vagy csepp narancslikőr a csokikrémbe? Ha felnőtteknek készül, próbáljuk ki bátran.

Tippek és trükkök a biztos sikerhez

  • Ha túl sűrű a tészta, nyugodtan hígítsuk egy kevés tejjel vagy szódával.
  • A palacsintákat fedjük le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki, míg elkészülünk az összessel.
  • Érdemes egy palacsintát próbasütésnek használni. Így látjuk, kell-e még olaj vagy hígítás.
  • A csokikrémet vagy öntetet akár előre is elkészíthetjük, és hűtőben tárolhatjuk tálalásig.
  • Ha szeretnénk, hogy a palacsinta kakaós legyen, 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport keverjünk bele a tésztába, és csökkentsük a liszt mennyiségét kb. 1 evőkanállal.

Gyerekbarát vagy romantikus?

Ez a desszert igazi jolly joker. A gyerekek imádják, főleg, ha ők is segíthetnek a kenésben vagy a díszítésben. Egy szülinapi reggeli vagy vacsora tökéletes zárása lehet.

Ugyanakkor egy kis gyertyával, pohár borral és gyümölccsel kiegészítve romantikus desszertként is simán megállja a helyét egy kettesben töltött estén.

Összességében

A csokoládés palacsinta minden alkalomra jó választás. Könnyen elkészíthető, gyors, mégis különleges – és nem utolsósorban: nagyon finom! Kísérletezhetünk az ízekkel, a töltelékekkel, a tálalással. Ami biztos: ha egyszer nekiállunk, nehéz lesz abbahagyni.

Úgyhogy ne habozzunk: hozzuk elő a palacsintasütőt, és varázsoljunk mosolyt egy tányér csokoládés boldogsággal!

Ti hogyan szeretitek a csokis palacsintát?
Töltve vagy csak megöntve? Extra gyümölcsökkel vagy a klasszikus verzióban?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Bögrés palacsinta: A legegyszerűbb recept, amit nem lehet elrontani.

Egy csipet varázslat: így lesz álompuha a palacsinta szódabikarbónával!

Palacsinta új szintre emelve: így lesz tökéletes a tészta búzarétesliszttel!

Be the first to comment on "Ellenállhatatlan csokis palacsinta: így készül otthon lépésről lépésre."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*