Cukkinipalacsinta, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni – gyors, egészséges és brutál finom!

Cukkinipalacsinta
Cukkinipalacsinta

Cukkinipalacsinta: Könnyű, zöldséges csoda a serpenyőből

A cukkini az egyik legkedvesebb alapanyagunk, ha gyors, egészséges és finom fogásra vágyunk. Ráadásul szinte mindig van otthon, vagy legalábbis könnyedén beszerezhető. Ebben a cikkben a cukkinipalacsintát mutatjuk be lépésről lépésre – ez egy olyan recept, amit bátran ajánlunk kezdőknek is, de a rutinos konyhatündérek sem fognak unatkozni közben.

Könnyű, puha, kívül ropogós, belül szaftos – és még zöldség is van benne!

Nézzük, hogyan készül ez a sokoldalú fogás!

Mi is az a cukkinipalacsinta?

Röviden: sós palacsinta reszelt cukkiniből, némi tojással, liszttel és fűszerekkel összefogva, serpenyőben sütve. Kicsit hasonlít a tócsnira, de annál könnyedebb, légiesebb. Egy kis tejföllel vagy fokhagymás joghurttal tálalva igazi nyári finomság – de ősszel is megállja a helyét. Ráadásul változatosan ízesíthető, és akár húsmentes főfogásként, köretként vagy tízóraira is tökéletes.

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 közepes méretű cukkini (kb. 300-400 g)
  • 2 közepes tojás
  • 5-6 evőkanál liszt (fehér vagy teljes kiőrlésű is lehet)
  • 1 kis fej vöröshagyma (elhagyható, de sokat dob rajta)
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális, de ajánlott)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Egy csipet sütőpor (lazítja a tésztát)
  • 1 evőkanál reszelt sajt (pl. parmezán vagy trappista – ez extra ízt ad)
  • Friss petrezselyem vagy kapor (opcionális, de nagyon jól illik hozzá)
  • Olaj a sütéshez

A tökéletes cukkinipalacsinta lépésről lépésre

1. A cukkini előkészítése

Először megmossuk, majd lereszeljük a cukkinit – héjastul, nyersen. Nem kell meghámozni, a héj szép színt és enyhe tartást ad a palacsintának. Ha nagyobb cukkinit használunk, érdemes kikaparni a középső, magos részt, mert túl vizes lehet.

Ezután besózzuk (kb. fél teáskanál sóval) és félretesszük 10-15 percre. Ez idő alatt a só kivonja a felesleges vizet.

2. Le a nedvességgel!

Miután a cukkini levet eresztett, kézzel vagy egy tiszta konyharuhába csavarva alaposan kinyomkodjuk. Ez nagyon fontos lépés! Ha túl sok víz marad benne, a palacsinta széteshet vagy túl puha lesz.

3. A tészta összeállítása

Egy nagy tálban összekeverjük a kinyomkodott cukkinit a tojásokkal, liszttel, apróra vágott hagymával és a fűszerekkel. Ha használunk sajtot és friss zöldfűszert, ezeket is hozzáadjuk. A massza sűrű legyen, de könnyen keverhető. Ha túl híg, adhatunk még lisztet. Ha túl sűrű, egy kevés tejjel vagy vízzel lazíthatjuk.

4. Mehet a serpenyőbe!

Egy tapadásmentes serpenyőt felmelegítünk, és egy kevés olajat adunk hozzá. Evőkanálnyi adagokat teszünk bele, és enyhén ellapítjuk őket. Ne túl vékonyra, de ne is túl vastagra. A közepes hőfok a barátunk – így nem égnek meg, de átsülnek rendesen.

Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük – ez kb. 2-3 perc oldalanként. Akkor jó, ha szépen megpirult a széle, és a belseje is átsült.

5. Papírtörlőre szedjük, hogy ne legyen túl olajos

A kész palacsintákat érdemes konyhai papírtörlőre szedni, így megszabadulunk a felesleges zsiradéktól. Frissen az igazi, de hidegen is finom!

Tippjeink a tökéletes végeredményhez

  • Ha gazdagítani szeretnénk, keverhetünk a masszába apró kockára vágott sajtot, főtt kukoricát, esetleg sonkát is.
  • Vegán változatban a tojást helyettesíthetjük csicseriborsóliszttel és egy kevés vízzel, vagy lenmagtojással (1 evőkanál darált lenmag + 3 evőkanál víz, pihentetve 10 percig).
  • Fűszerezésnél ne féljünk kísérletezni! A bazsalikom, curry vagy római kömény is izgalmas ízt adhat.

Mit kínáljunk mellé?

Egy kis fokhagymás tejföl, joghurtos mártogatós vagy zöldfűszeres joghurt tökéletesen illik hozzá. Friss salátával könnyű ebéd vagy vacsora. De ha tartalmasabb fogást szeretnénk, kínálhatjuk grillezett hús mellé köretként is.

Nagy előnye, hogy szobahőmérsékleten, hidegen is nagyon finom – így akár uzsonnára, piknikre, vagy munkába csomagolva is tökéletes választás lehet.

Cukkinipalacsinta: miért szeretjük ennyire?

Nemcsak finom és könnyen elkészíthető, de egészséges is. A cukkini kevés kalóriát tartalmaz, ugyanakkor laktató. Rostban gazdag, és ha nem tocsog az olajban, akkor igazán könnyed étel marad. A liszt mennyisége is viszonylag kevés, és akár gluténmentes liszttel is működik a recept.

Gyerekek is szívesen megeszik, főleg ha kicsit „elbújtatjuk” a zöldséget egy kis sajttal. Ha pedig variáljuk a fűszerezést, nem fogjuk megunni – legyen az épp mediterrán, pikáns vagy magyaros hangulatú.

Gyakori hibák, amiket érdemes elkerülni

  • Nem nyomkodjuk ki a cukkinit elég alaposan. Ilyenkor a tészta elázik, szétesik, nehezebben sül.
  • Túl magas hőfokon sütünk. Kívül megég, belül nyers marad – inkább közepes lángon dolgozzunk.
  • Nem megfelelő állagú a massza. Ha túl híg, folyós, akkor nehezen kezelhető. Jobb egy picit sűrűbbre hagyni, mert sütés közben úgyis meglágyul.

Összességében

A cukkinipalacsinta egyszerre egyszerű és nagyszerű. Pár hozzávalóból, rövid idő alatt kész, mégis sokoldalúan variálható fogás. Akár egy gyors hétköznapi vacsorához, akár vendégváró falatnak is tökéletes. És ami a legjobb: még azok is megkedvelik, akik amúgy nem rajonganak a zöldségekért.

Mi nagyon szeretjük – és szerintünk ti is fogjátok, ha kipróbáljátok. Ha még nem főztetek vele, itt a remek alkalom, ha pedig igen, most új ötleteket is kaptok hozzá.

Ne felejtsétek: a cukkini a konyha igazi kaméleonja – használjuk ki, amíg szezonja van!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Csokis csúsztatott palacsinta: A desszert, amiért megéri újraéleszteni a vasárnapi ebédeket.

Banános csoda tojás nélkül – A legfinomabb vegán palacsinta receptje.

Palacsinta bögremértékkel – A leggyorsabb házi recept, amit valaha próbáltál.

Be the first to comment on "Cukkinipalacsinta, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni – gyors, egészséges és brutál finom!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*