A legpuhább palacsinta, amit valaha ettél – kefirrel még finomabb!

Kefires palacsinta
Kefires palacsinta

Kefires palacsinta – puha, omlós és garantáltan sikeres!

Nincs is jobb annál, mint amikor reggel vagy egy lustálkodós délutánon előkapjuk a serpenyőt, és elkezdjük sütögetni a palacsintát. De most nem a klasszikus verzióról lesz szó, hanem egy kefires palacsintáról, ami elképesztően puha, vastagabb, picit levegősebb, és egyszerűen abbahagyhatatlan.

Ha még nem próbáltatok ilyet, akkor itt az idő. Higgyétek el, megéri!

Miért pont kefires palacsinta?

Jogos a kérdés. Mi is ezt tettük fel magunknak, amikor először találkoztunk vele.

A kefir titka az, hogy nagyon könnyűvé és omlóssá teszi a tésztát. Egy kicsit sűrűbb lesz, mint a hagyományos palacsinta, de ettől lesz igazán különleges. Ráadásul a kefir savanykás íze tökéletesen ellensúlyozza a lekvár vagy a méz édességét.

Nem mellesleg, ez a tészta szinte elronthatatlan. Tényleg.

Hozzávalók – amire szükségünk lesz

Ez egy kb. 12-15 darabos adag. Persze ez attól függ, mekkorára sütjük a palacsintákat.

  • 3 db tojás
  • 3 dl kefir (lehet zsíros vagy sovány is)
  • 1,5 dl tej (vagy víz, ha lazábbat szeretnénk)
  • 2 evőkanál cukor (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 teáskanál vaníliás cukor (elhagyható, de ajánljuk)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (vagy 1 csomag sütőpor)
  • kb. 25-30 dkg liszt (attól függ, mennyire sűrű tésztát szeretnénk)
  • egy csipet só
  • 2 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
  • plusz olaj vagy vaj a sütéshez

Lépésről lépésre – így készül a kefires palacsinta

1. A tojások felverése

Először is fogjunk egy nagyobb keverőtálat. Ebbe üssük bele a tojásokat. Nem kell habosra verni, elég, ha szépen elkeverjük őket villával vagy kézi habverővel.

2. Jöhet a kefir és a tej

Öntsük hozzá a kefirt és a tejet. Ha picit vastagabb palacsintákat szeretnénk, a tejet csökkenthetjük. Ha lazábbat, nyugodtan mehet bele az egész.

3. Ízesítés

Most keverjük bele a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Ha szeretjük, ilyenkor adhatunk hozzá reszelt citromhéjat is – ez különleges frissességet ad neki.

4. A liszt és a szódabikarbóna

Egy külön tálban keverjük össze a lisztet és a szódabikarbónát (vagy a sütőport). Ezután fokozatosan adjuk a nedves keverékhez.

Szépen, lassan adagoljuk, miközben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Ha mégis becsúszik egy-két csomó, semmi gond, egy botmixer pillanatok alatt elintézi.

5. Olaj vagy vaj bele

A végén keverjünk hozzá 2 evőkanál olajat vagy olvasztott vajat. Ettől a palacsinta még puhább, és a serpenyőben sem ragad le olyan könnyen.

Milyen legyen a tészta állaga?

A kefires palacsintatészta lényegesen sűrűbb, mint a klasszikus palacsintáé.

Olyan, mintha sűrűbb tejföl lenne. Ha egy kanállal megemeljük, lassan csorog le, de nem folyik úgy, mint a hagyományos palacsintatészta.

Ha túl sűrűnek érezzük, bátran öntsünk hozzá egy kevés tejet. Ha túl híg, mehet bele még egy kis liszt.

A sütés titkai

1. A serpenyő kiválasztása

Legjobb egy tapadásmentes palacsintasütő vagy egy vastagabb aljú serpenyő.

2. Felmelegítés

Melegítsük fel közepes hőfokon. Ha túl forró, a palacsinta külseje gyorsan megég, de a belseje nyers marad. Ha túl hideg, akkor pedig szétfolyik.

3. Olajozás

Az első darab előtt kenjük ki a serpenyőt vékonyan olajjal vagy vajjal. Utána csak akkor kell, ha nagyon tapad.

4. Adagolás

Ezek nem a klasszikus, nagy, vékony palacsinták lesznek. Inkább kisebb, amerikai palacsinta méretűek.

Egy adaghoz használjunk 1 evőkanálnyi tésztát. Öntsük a serpenyőbe, és hagyjuk, hogy kissé szétterüljön.

5. Mikor fordítsuk?

Amikor a tetején buborékok jelennek meg, és a szélei kicsit megszilárdulnak, akkor jöhet a fordítás. Ez kb. 1,5-2 perc oldalanként.

A másik oldal már gyorsabban sül, nagyjából 1 perc.

Tippek a tökéletes kefires palacsintához

  • Ha még puhábbat szeretnénk, keverhetünk a tésztába egy kevés joghurtot is.
  • A vaníliás cukrot lecserélhetjük fahéjra vagy egy kis narancshéjra – brutálisan finom lesz.
  • Ha gluténmentes verziót szeretnénk, próbáljuk ki rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel.
  • Cukor helyett mehet bele méz vagy akár édesítőszer is.

Tálalási ötletek – mivel kínáljuk?

Na és itt jön a legjobb rész. A kefires palacsinta szinte mindennel isteni.

  • Klasszikusan porcukorral és lekvárral.
  • Egy nagy adag mézzel és dióval.
  • Nutellával és banánszeletekkel – a gyerekek imádni fogják.
  • Friss gyümölcsökkel: eperrel, áfonyával vagy málnával.
  • Egy kis görög joghurt és méz kombóval.
  • Vagy akár sósan is: sajtkrémmel, füstölt lazaccal, friss zöldségekkel.

A lehetőségek száma végtelen!

Hogyan tároljuk?

Ha marad (ami ritka), akkor légmentesen zárható dobozban hűtőben 2-3 napig simán eláll.

Felmelegíthetjük serpenyőben, mikrohullámúban vagy akár sütőben is.

Sőt, le is fagyaszthatjuk! Fóliába csomagolva, majd egy zacskóba téve a fagyasztóban 1-2 hónapig simán eláll. Kiolvasztás után csak egy gyors melegítés, és olyan, mintha frissen készült volna.

Összességében

Miért imádjuk?

A kefires palacsinta egy igazi jolly joker. Gyors, egyszerű, mindig sikerül, és mindenki szereti.

Ha reggelire, uzsonnára vagy akár egy lusta hétvégi brunch-hoz kerestek valami különleges, mégis pofonegyszerű finomságot, akkor ez a recept kihagyhatatlan.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A világ legcsokisabb palacsintája – és nálad is simán elkészül!

Egészséges reggeli, ami desszertnek is elmegy: csokis protein palacsinta.

A csokirajongók palacsintája – Krémes, selymes, ellenállhatatlan!

Be the first to comment on "A legpuhább palacsinta, amit valaha ettél – kefirrel még finomabb!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*