Ketogén palacsinta, amit nem lehet megunni – Édesen és sósan is verhetetlen!

Ketogén palacsinta
Ketogén palacsinta

Ketogén palacsinta – Így készítsük el könnyedén, bűntudat nélkül!

Palacsinta. Ki tudna neki ellenállni? A legtöbben nem. Mi sem. De mi van akkor, ha ketogén diétán vagyunk, és a hagyományos lisztes, cukros változat szóba sem jöhet? Jó hírünk van: a palacsintáról nem kell lemondani a keto étrend mellett sem!

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes ketogén palacsinta, ami puha, finom, mégis teljesen cukor- és gluténmentes.

Sőt, hozunk hozzá tippeket, trükköket és variációkat is, hogy ne legyen unalmas a reggeli, az uzsonna vagy épp a desszert.

Mi az a ketogén palacsinta?

A ketogén palacsinta nem más, mint a hagyományos palacsinta egészséges, alacsony szénhidráttartalmú változata.

Nincs benne liszt, nincs benne cukor, viszont tele van fehérjével és zsírral – pont úgy, ahogy a keto étrend megkívánja.

Az állaga egy picit eltérhet a klasszikus változattól, de az íze? Nos, az talán még jobb is!

Milyen alapanyagokra van szükségünk?

Mivel lisztet nem használunk, valami másra lesz szükség a tészta „összetartásához”.

Nézzük, mik kellenek egy alap ketogén palacsintához:

✅ Alap hozzávalók (kb. 6-8 kisebb palacsintához):

  • 3 db közepes tojás
  • 100 g krémsajt (natúr, zsíros, pl. Philadelphia)
  • 2 evőkanál mandulaliszt (vagy kókuszliszt, de abból kevesebb kell, kb. 1 evőkanál)
  • 1 teáskanál sütőpor (elhagyható, de lazítja a tésztát)
  • 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
  • 1 evőkanál eritrit vagy bármilyen cukorhelyettesítő (ízlés szerint)
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj a sütéshez

Tipp:

Ha sós palacsintát szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki az édesítőt és a vaníliát, és mehet bele egy kis reszelt sajt, sonka, vagy zöldfűszer!

Lépésről lépésre – Így készül a ketogén palacsinta

1. lépés – Keverjük össze a hozzávalókat

Fogjunk egy keverőtálat, és dobjuk bele a tojásokat és a krémsajtot. Kézi habverővel vagy géppel keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a mandulalisztet, a sütőport, a vanília aromát, az édesítőt és egy csipet sót. Dolgozzuk össze, amíg szép egynemű, selymes tésztát kapunk.

Fontos: Ez a tészta picit hígabb lesz, mint a hagyományos, de ez teljesen rendben van.

2. lépés – Melegítsük fel a serpenyőt

Vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt. Melegítsük fel közepes lángon, majd kenjük ki vajjal vagy kókuszolajjal.
Ez tényleg fontos, mert a keto palacsinta hajlamosabb odaragadni, mint a hagyományos.

3. lépés – Süssük ki a palacsintákat

Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyő közepére. Finoman körkörösen mozgassuk a serpenyőt, hogy szétterüljön.

Süssük 2-3 percig az egyik oldalát, amíg buborékok jelennek meg a tetején, és az alja szépen megpirul. Óvatosan fordítsuk meg egy lapáttal (segíthet, ha kicsit kisebb méretű palacsintákat készítünk), majd a másik oldalát is süssük kb. 1-2 percig.

4. lépés – Jöhet a tálalás!

Ha az összes palacsinta megsült, már mehet is a tálalás.

Mivel tálaljuk? – Keto-barát feltétek

A legjobb része mindig az, amikor eldönthetjük, mivel esszük. Keto diétában is rengeteg lehetőségünk van.

Édes feltétek:

  • cukormentes mogyorókrém
  • mascarpone + bogyós gyümölcsök (pl. málna, áfonya, eper)
  • cukormentes lekvár (eritrites vagy steviás)
  • tejszínhab (természetesen cukormentes)
  • reszelt étcsoki (min. 85%-os)

Sós feltétek:

  • krémsajt + füstölt lazac
  • sonka + sajt + rukola
  • avokádókrém
  • tükörtojás és bacon

Bátran variálhatjuk, és akár reggelire, ebédre, vacsorára is megállja a helyét.

Tippek és trükkök a tökéletes ketogén palacsintához

  • Mandulaliszt vs. kókuszliszt: A mandulaliszt lágyabb, diósabb ízt ad, míg a kókuszliszt picit szárazabb, de nagyon jól szívja a nedvességet, így abból mindig kevesebb kell.
  • Tészta állaga: Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis krémsajtot vagy pár evőkanál tejszínt. Ha túl híg, mehet bele még egy kis mandulaliszt.
  • Sütés: Mindig közepes lángon süssünk. Ha túl magas a hőfok, könnyen megég kívül, de belül nyers maradhat.
  • Ragadás: A tapadásmentes serpenyő kulcsfontosságú. Ha még így is ragad, kenjük ki gyakrabban zsiradékkal.

Miért jó választás a ketogén palacsinta?

Mert:

  • alacsony a szénhidráttartalma,
  • nem emeli meg a vércukorszintet,
  • laktató, tele van egészséges zsírokkal,
  • és baromi finom.

Ráadásul pár perc alatt elkészül. Nincs dagasztás, nincs pihentetés, nincs macera.

Variációk, ha szeretnénk kipróbálni mást is

  • Kakaós változat: adjunk a tésztához 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
  • Diós vagy mákos: keverjünk bele darált diót vagy mákot.
  • Zöldfűszeres: bazsalikom, petrezselyem, snidling – mennyei sós palacsinták készülnek így.

Tápanyagtartalom – Csak hogy tudjuk, mit eszünk

Egy darab (kb. 10-12 cm-es) ketogén palacsinta kb.:

  • 90-120 kcal
  • 6-8 g zsír
  • 4-6 g fehérje
  • 1-2 g szénhidrát

Természetesen ez attól is függ, milyen lisztet, milyen krémsajtot használunk, és milyen feltétekkel esszük.

Összességében

A ketogén palacsinta tökéletes példája annak, hogy a diéta nem jelent lemondást. Csak egy kis kreativitás kell, és máris olyan finomságokat varázsolhatunk az asztalra, amik nemcsak egészségesek, hanem isteni finomak is.

Mi rendszeresen készítjük – hol édesen, hol sósan –, és mindig pillanatok alatt elfogy.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A világ legcsokisabb palacsintája – és nálad is simán elkészül!

Egészséges reggeli, ami desszertnek is elmegy: csokis protein palacsinta.

A csokirajongók palacsintája – Krémes, selymes, ellenállhatatlan!

Be the first to comment on "Ketogén palacsinta, amit nem lehet megunni – Édesen és sósan is verhetetlen!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*