Ketogén palacsinta – Így készítsük el könnyedén, bűntudat nélkül!
Palacsinta. Ki tudna neki ellenállni? A legtöbben nem. Mi sem. De mi van akkor, ha ketogén diétán vagyunk, és a hagyományos lisztes, cukros változat szóba sem jöhet? Jó hírünk van: a palacsintáról nem kell lemondani a keto étrend mellett sem!
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes ketogén palacsinta, ami puha, finom, mégis teljesen cukor- és gluténmentes.
Sőt, hozunk hozzá tippeket, trükköket és variációkat is, hogy ne legyen unalmas a reggeli, az uzsonna vagy épp a desszert.
Mi az a ketogén palacsinta?
A ketogén palacsinta nem más, mint a hagyományos palacsinta egészséges, alacsony szénhidráttartalmú változata.
Nincs benne liszt, nincs benne cukor, viszont tele van fehérjével és zsírral – pont úgy, ahogy a keto étrend megkívánja.
Az állaga egy picit eltérhet a klasszikus változattól, de az íze? Nos, az talán még jobb is!
Milyen alapanyagokra van szükségünk?
Mivel lisztet nem használunk, valami másra lesz szükség a tészta „összetartásához”.
Nézzük, mik kellenek egy alap ketogén palacsintához:
✅ Alap hozzávalók (kb. 6-8 kisebb palacsintához):
- 3 db közepes tojás
- 100 g krémsajt (natúr, zsíros, pl. Philadelphia)
- 2 evőkanál mandulaliszt (vagy kókuszliszt, de abból kevesebb kell, kb. 1 evőkanál)
- 1 teáskanál sütőpor (elhagyható, de lazítja a tésztát)
- 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
- 1 evőkanál eritrit vagy bármilyen cukorhelyettesítő (ízlés szerint)
- csipet só
- 1-2 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszolaj a sütéshez
Tipp:
Ha sós palacsintát szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki az édesítőt és a vaníliát, és mehet bele egy kis reszelt sajt, sonka, vagy zöldfűszer!
Lépésről lépésre – Így készül a ketogén palacsinta
1. lépés – Keverjük össze a hozzávalókat
Fogjunk egy keverőtálat, és dobjuk bele a tojásokat és a krémsajtot. Kézi habverővel vagy géppel keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a mandulalisztet, a sütőport, a vanília aromát, az édesítőt és egy csipet sót. Dolgozzuk össze, amíg szép egynemű, selymes tésztát kapunk.
Fontos: Ez a tészta picit hígabb lesz, mint a hagyományos, de ez teljesen rendben van.
2. lépés – Melegítsük fel a serpenyőt
Vegyünk elő egy tapadásmentes serpenyőt. Melegítsük fel közepes lángon, majd kenjük ki vajjal vagy kókuszolajjal.
Ez tényleg fontos, mert a keto palacsinta hajlamosabb odaragadni, mint a hagyományos.
3. lépés – Süssük ki a palacsintákat
Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyő közepére. Finoman körkörösen mozgassuk a serpenyőt, hogy szétterüljön.
Süssük 2-3 percig az egyik oldalát, amíg buborékok jelennek meg a tetején, és az alja szépen megpirul. Óvatosan fordítsuk meg egy lapáttal (segíthet, ha kicsit kisebb méretű palacsintákat készítünk), majd a másik oldalát is süssük kb. 1-2 percig.
4. lépés – Jöhet a tálalás!
Ha az összes palacsinta megsült, már mehet is a tálalás.
Mivel tálaljuk? – Keto-barát feltétek
A legjobb része mindig az, amikor eldönthetjük, mivel esszük. Keto diétában is rengeteg lehetőségünk van.
Édes feltétek:
- cukormentes mogyorókrém
- mascarpone + bogyós gyümölcsök (pl. málna, áfonya, eper)
- cukormentes lekvár (eritrites vagy steviás)
- tejszínhab (természetesen cukormentes)
- reszelt étcsoki (min. 85%-os)
Sós feltétek:
- krémsajt + füstölt lazac
- sonka + sajt + rukola
- avokádókrém
- tükörtojás és bacon
Bátran variálhatjuk, és akár reggelire, ebédre, vacsorára is megállja a helyét.
Tippek és trükkök a tökéletes ketogén palacsintához
- Mandulaliszt vs. kókuszliszt: A mandulaliszt lágyabb, diósabb ízt ad, míg a kókuszliszt picit szárazabb, de nagyon jól szívja a nedvességet, így abból mindig kevesebb kell.
- Tészta állaga: Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis krémsajtot vagy pár evőkanál tejszínt. Ha túl híg, mehet bele még egy kis mandulaliszt.
- Sütés: Mindig közepes lángon süssünk. Ha túl magas a hőfok, könnyen megég kívül, de belül nyers maradhat.
- Ragadás: A tapadásmentes serpenyő kulcsfontosságú. Ha még így is ragad, kenjük ki gyakrabban zsiradékkal.
Miért jó választás a ketogén palacsinta?
Mert:
- alacsony a szénhidráttartalma,
- nem emeli meg a vércukorszintet,
- laktató, tele van egészséges zsírokkal,
- és baromi finom.
Ráadásul pár perc alatt elkészül. Nincs dagasztás, nincs pihentetés, nincs macera.
Variációk, ha szeretnénk kipróbálni mást is
- Kakaós változat: adjunk a tésztához 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
- Diós vagy mákos: keverjünk bele darált diót vagy mákot.
- Zöldfűszeres: bazsalikom, petrezselyem, snidling – mennyei sós palacsinták készülnek így.
Tápanyagtartalom – Csak hogy tudjuk, mit eszünk
Egy darab (kb. 10-12 cm-es) ketogén palacsinta kb.:
- 90-120 kcal
- 6-8 g zsír
- 4-6 g fehérje
- 1-2 g szénhidrát
Természetesen ez attól is függ, milyen lisztet, milyen krémsajtot használunk, és milyen feltétekkel esszük.
Összességében
A ketogén palacsinta tökéletes példája annak, hogy a diéta nem jelent lemondást. Csak egy kis kreativitás kell, és máris olyan finomságokat varázsolhatunk az asztalra, amik nemcsak egészségesek, hanem isteni finomak is.
Mi rendszeresen készítjük – hol édesen, hol sósan –, és mindig pillanatok alatt elfogy.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A világ legcsokisabb palacsintája – és nálad is simán elkészül!
Egészséges reggeli, ami desszertnek is elmegy: csokis protein palacsinta.
A csokirajongók palacsintája – Krémes, selymes, ellenállhatatlan!
Be the first to comment on "Ketogén palacsinta, amit nem lehet megunni – Édesen és sósan is verhetetlen!"