A tökéletes, finom palacsinta recept – így készítjük mi otthon
Van valami varázslatos abban, amikor a palacsinta illata belengi a konyhát. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor már serceg a serpenyőben, és alig várjuk, hogy megfordítsuk. A palacsinta az a klasszikus, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Ráadásul szinte minden háztartásban megtalálható hozzávalókból pillanatok alatt összedobható.
Most megmutatjuk nektek a tökéletesen puha, vékony, mégis rugalmas palacsinta receptjét, amit mi is rendszeresen készítünk. Nem túl vastag, nem szakad – pont olyan, amilyennek lennie kell.
Hozzávalók – amit előkészítünk
Ez az adag kb. 15-18 db normál méretű palacsintához elegendő, természetesen függ attól, mennyire töltjük tele a merőkanalat.
- 3 db közepes tojás
- 500 g finomliszt (BL55 tökéletes)
- 1 liter tej
- 2 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós tölteléket szeretnénk)
- 3 evőkanál olaj a tésztába
- kevés olaj a sütéshez
Tipp: Ha igazán légies palacsintát szeretnénk, egy evőkanál olvasztott vajat is tehetünk a tésztába az olaj helyett.
A palacsintatészta elkészítése – lépésről lépésre
1. lépés: A tojások előkészítése
Elsőként egy nagyobb tálba feltörjük a tojásokat. Villával vagy kézi habverővel kicsit felverjük őket, amíg habos, egynemű nem lesz.
2. lépés: Mehet bele a liszt
A tojásokhoz apránként hozzáadjuk a lisztet. Nem borítjuk bele egyszerre, mert akkor könnyebben csomósodik. Keverés közben fokozatosan adagoljuk.
3. lépés: Folyadék – tej és szóda
Miközben keverjük, lassan hozzácsorgatjuk a tejet. Itt még sűrű masszát kapunk, ez teljesen normális. Ha már csomómentes, felhígítjuk a szódavízzel.
4. lépés: Ízesítés és állag beállítása
Hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot (ha édesen szeretnénk), majd belecsorgatjuk az olajat is. Ez segít abban, hogy ne tapadjon le a serpenyőben.
Az állaga akkor jó, ha tejszín sűrűségű – könnyen folyik, de nem vizes. Ha túl sűrű, tehetünk még egy kevés szódát vagy tejet. Ha túl híg, egy kis liszt megmenti.
5. lépés: Pihentetés – titkos trükk!
Nem kötelező, de erősen ajánlott. A kész tésztát letakarva 15-20 percre félretesszük, hogy a liszt rendesen megszívja magát folyadékkal. Így sokkal könnyebb vele dolgozni, és szebben sül.
Palacsinta sütése – a legizgalmasabb rész
1. lépés: Serpenyő előkészítése
Egy jó minőségű tapadásmentes palacsintasütő a legjobb barátunk. Első sütés előtt pár csepp olajat csepegtetünk bele, majd papírtörlővel eloszlatjuk.
Ezután közepes lángra tesszük – nem túl forró, nem túl gyenge. Ha túl forró, megég, ha túl hideg, nem sül meg szépen.
2. lépés: Mehet az első merőkanál
A serpenyő közepére öntünk egy adag tésztát (kb. egy kisebb merőkanálnyi), és azonnal körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk.
Tipp: Ha még nem megy kézből, nyugodtan mozgathatjuk a serpenyőt, hogy a tészta szétterüljön.
3. lépés: Sütés – mikor fordítsuk meg?
Amikor a tészta teteje már nem folyós, és az szélei kicsit elkezdenek elválni a serpenyőtől, egy lapos fakanállal vagy palacsintaforgatóval alányúlunk, és egy határozott mozdulattal megfordítjuk.
A másik oldalnak már csak kb. 20-30 másodperc kell.
4. lépés: Jöhet a következő!
Minden új palacsinta előtt ellenőrizzük, hogy szükség van-e egy pici olajra. Ha jó a serpenyő, általában 3-4 palacsintánként elég egyszer áttörölni olajos papírral.
Hogyan tálaljuk? – töltelékötletek
Ez az a rész, ahol szabadjára engedhetjük a fantáziánkat!
Klasszikus édes töltelékek:
- Baracklekvár – örök kedvenc
- Nutella vagy bármilyen mogyorókrém
- Kakaópor + porcukor keveréke (gyerekkorunk íze!)
- Vaníliás túró – túró + tejföl + cukor + vaníliás cukor
- Diós vagy mákos töltelék – darált dió/mák + porcukor, esetleg egy kis tej
Sós változatban is fantasztikus:
- Sonka + sajt, majd visszamelegítve, hogy ráolvadjon
- Spenótos-ricottás töltelék
- Gombás-tejfölös változat
Néhány hasznos tipp – ezt ne hagyjuk ki
- Ha vastagabb palacsintát szeretnénk, egyszerűen több tésztát öntünk a serpenyőbe.
- Ha vékonyabbat, kevesebb tésztával dolgozunk és gyorsabban forgatjuk szét.
- A szódavíz helyett használhatunk teljes egészében tejet, de akkor egy kicsit lágyabb, kevésbé légies lesz.
- Ha gluténmentesen szeretnénk, rizsliszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel is működik, de az állaga picit más lesz.
- A tészta hűtőben akár 1 napig is eláll, így reggelire is tökéletes lehet, ha előző este bekeverjük.
Miért szeretjük annyira?
Mert gyors.
Mert olcsó.
Mert bármikor összedobható.
És mert nincs az a családi összejövetel, buli vagy unalmas vasárnap délután, amit ne lehetne vele feldobni.
Összességében
Ha ezt a receptet követitek, garantáltan finom, puha, könnyen tölthető palacsintákat kaptok. Mi rendszeresen így készítjük, és mindig hatalmas sikere van.
Van saját titkos palacsintareceptetek? Írjátok meg kommentben, mert a palacsinta univerzuma végtelen – mindig van mit tanulni egymástól!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így készül az igazi, vékony házi palacsinta – lépésről lépésre.
A palacsinta, ami sosem csomósodik – próbáld ki ezt a módszert!
Cukkinipalacsinta, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni – gyors, egészséges és brutál finom!
Be the first to comment on "A legfinomabb palacsinta recept – Egyszerű, gyors és mindig tökéletes!"