A legfinomabb palacsinta recept – Egyszerű, gyors és mindig tökéletes!

Finom palacsinta recept
Finom palacsinta recept

A tökéletes, finom palacsinta recept – így készítjük mi otthon

Van valami varázslatos abban, amikor a palacsinta illata belengi a konyhát. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor már serceg a serpenyőben, és alig várjuk, hogy megfordítsuk. A palacsinta az a klasszikus, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Ráadásul szinte minden háztartásban megtalálható hozzávalókból pillanatok alatt összedobható.

Most megmutatjuk nektek a tökéletesen puha, vékony, mégis rugalmas palacsinta receptjét, amit mi is rendszeresen készítünk. Nem túl vastag, nem szakad – pont olyan, amilyennek lennie kell.

Hozzávalók – amit előkészítünk

Ez az adag kb. 15-18 db normál méretű palacsintához elegendő, természetesen függ attól, mennyire töltjük tele a merőkanalat.

  • 3 db közepes tojás
  • 500 g finomliszt (BL55 tökéletes)
  • 1 liter tej
  • 2 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós tölteléket szeretnénk)
  • 3 evőkanál olaj a tésztába
    • kevés olaj a sütéshez

Tipp: Ha igazán légies palacsintát szeretnénk, egy evőkanál olvasztott vajat is tehetünk a tésztába az olaj helyett.

A palacsintatészta elkészítése – lépésről lépésre

1. lépés: A tojások előkészítése

Elsőként egy nagyobb tálba feltörjük a tojásokat. Villával vagy kézi habverővel kicsit felverjük őket, amíg habos, egynemű nem lesz.

2. lépés: Mehet bele a liszt

A tojásokhoz apránként hozzáadjuk a lisztet. Nem borítjuk bele egyszerre, mert akkor könnyebben csomósodik. Keverés közben fokozatosan adagoljuk.

3. lépés: Folyadék – tej és szóda

Miközben keverjük, lassan hozzácsorgatjuk a tejet. Itt még sűrű masszát kapunk, ez teljesen normális. Ha már csomómentes, felhígítjuk a szódavízzel.

4. lépés: Ízesítés és állag beállítása

Hozzáadjuk a csipet sót, a cukrot (ha édesen szeretnénk), majd belecsorgatjuk az olajat is. Ez segít abban, hogy ne tapadjon le a serpenyőben.

Az állaga akkor jó, ha tejszín sűrűségű – könnyen folyik, de nem vizes. Ha túl sűrű, tehetünk még egy kevés szódát vagy tejet. Ha túl híg, egy kis liszt megmenti.

5. lépés: Pihentetés – titkos trükk!

Nem kötelező, de erősen ajánlott. A kész tésztát letakarva 15-20 percre félretesszük, hogy a liszt rendesen megszívja magát folyadékkal. Így sokkal könnyebb vele dolgozni, és szebben sül.

Palacsinta sütése – a legizgalmasabb rész

1. lépés: Serpenyő előkészítése

Egy jó minőségű tapadásmentes palacsintasütő a legjobb barátunk. Első sütés előtt pár csepp olajat csepegtetünk bele, majd papírtörlővel eloszlatjuk.

Ezután közepes lángra tesszük – nem túl forró, nem túl gyenge. Ha túl forró, megég, ha túl hideg, nem sül meg szépen.

2. lépés: Mehet az első merőkanál

A serpenyő közepére öntünk egy adag tésztát (kb. egy kisebb merőkanálnyi), és azonnal körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk.

Tipp: Ha még nem megy kézből, nyugodtan mozgathatjuk a serpenyőt, hogy a tészta szétterüljön.

3. lépés: Sütés – mikor fordítsuk meg?

Amikor a tészta teteje már nem folyós, és az szélei kicsit elkezdenek elválni a serpenyőtől, egy lapos fakanállal vagy palacsintaforgatóval alányúlunk, és egy határozott mozdulattal megfordítjuk.

A másik oldalnak már csak kb. 20-30 másodperc kell.

4. lépés: Jöhet a következő!

Minden új palacsinta előtt ellenőrizzük, hogy szükség van-e egy pici olajra. Ha jó a serpenyő, általában 3-4 palacsintánként elég egyszer áttörölni olajos papírral.

Hogyan tálaljuk? – töltelékötletek

Ez az a rész, ahol szabadjára engedhetjük a fantáziánkat!

Klasszikus édes töltelékek:

  • Baracklekvár – örök kedvenc
  • Nutella vagy bármilyen mogyorókrém
  • Kakaópor + porcukor keveréke (gyerekkorunk íze!)
  • Vaníliás túró – túró + tejföl + cukor + vaníliás cukor
  • Diós vagy mákos töltelék – darált dió/mák + porcukor, esetleg egy kis tej

Sós változatban is fantasztikus:

  • Sonka + sajt, majd visszamelegítve, hogy ráolvadjon
  • Spenótos-ricottás töltelék
  • Gombás-tejfölös változat

Néhány hasznos tipp – ezt ne hagyjuk ki

  • Ha vastagabb palacsintát szeretnénk, egyszerűen több tésztát öntünk a serpenyőbe.
  • Ha vékonyabbat, kevesebb tésztával dolgozunk és gyorsabban forgatjuk szét.
  • A szódavíz helyett használhatunk teljes egészében tejet, de akkor egy kicsit lágyabb, kevésbé légies lesz.
  • Ha gluténmentesen szeretnénk, rizsliszttel vagy gluténmentes lisztkeverékkel is működik, de az állaga picit más lesz.
  • A tészta hűtőben akár 1 napig is eláll, így reggelire is tökéletes lehet, ha előző este bekeverjük.

Miért szeretjük annyira?

Mert gyors.
Mert olcsó.
Mert bármikor összedobható.
És mert nincs az a családi összejövetel, buli vagy unalmas vasárnap délután, amit ne lehetne vele feldobni.

Összességében

Ha ezt a receptet követitek, garantáltan finom, puha, könnyen tölthető palacsintákat kaptok. Mi rendszeresen így készítjük, és mindig hatalmas sikere van.

Van saját titkos palacsintareceptetek? Írjátok meg kommentben, mert a palacsinta univerzuma végtelen – mindig van mit tanulni egymástól!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így készül az igazi, vékony házi palacsinta – lépésről lépésre.

A palacsinta, ami sosem csomósodik – próbáld ki ezt a módszert!

Cukkinipalacsinta, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni – gyors, egészséges és brutál finom!

Be the first to comment on "A legfinomabb palacsinta recept – Egyszerű, gyors és mindig tökéletes!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*