Különleges, gluténmentes és mennyei – Gesztenyeliszt palacsinta recept lépésről lépésre.

Gesztenyeliszt palacsinta
Gesztenyeliszt palacsinta

Gesztenyeliszt palacsinta: Gluténmentes finomság, amit kár lenne kihagyni!

Sokan keresünk olyan alternatív liszteket, amelyek nemcsak egészségesebbek, de egy kis különlegességet is csempésznek a mindennapi ételeinkbe. A gesztenyeliszt pontosan ilyen!

Illatos, enyhén édeskés, és tökéletes alapja lehet egy igazán különleges palacsintának.

Most pedig mutatjuk, hogyan készül nálunk a gesztenyeliszt palacsinta – lépésről lépésre!

Mi az a gesztenyeliszt, és miért érdemes kipróbálni?

A gesztenyeliszt nem más, mint szárított, majd finomra őrölt szelídgesztenye. Természetesen gluténmentes, ráadásul tele van rosttal és ásványi anyagokkal. Az íze enyhén édes, picit diós jellegű, de mégis semleges annyira, hogy sós és édes ételekhez egyaránt remekül illik.

A hagyományos liszthez képest persze másképp viselkedik – kevesebb a kötőanyaga, így nem mindig helyettesíthetjük egy az egyben. De palacsintában? Ott egyszerűen fantasztikus!

Hozzávalók a gesztenyeliszt palacsintához

Ez a recept 6-8 normál méretű palacsintához elegendő. Ha nagyobb család vagy baráti társaság számára készítjük, érdemes duplázni.

Alaprecept:

  • 120 g gesztenyeliszt
  • 2 nagy tojás
  • 300 ml tej (vagy növényi tej, pl. mandula-, zab-, rizstej)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír + egy kevés a sütéshez
  • 1 evőkanál méz vagy juharszirup (elhagyható, ha nem szeretnénk édesíteni)
  • 1/2 teáskanál vaníliakivonat (opcionális)

Töltelékhez – ízlés szerint:

  • Lekvár (pl. áfonya, málna vagy barack)
  • Nutella vagy mogyorókrém
  • Friss gyümölcsök
  • Fahéjas túró
  • Méz, juharszirup, agávé

Gesztenyeliszt palacsinta elkészítése lépésről lépésre

1. lépés: Kikeverjük a tésztát

Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat. Kicsit felverjük őket, hogy szépen elkeveredjen a fehérje és a sárgája.

Ezután hozzáadjuk a tejet (vagy növényi tejet), majd jöhet a csipet só, a méz (vagy juharszirup), az olvasztott vaj és opcionálisan a vanília.

A gesztenyelisztet folyamatos keverés mellett adagoljuk a folyékony hozzávalókhoz. Fontos, hogy csomómentes legyen a tészta! Ha szükséges, használjunk kézi habverőt.

A gesztenyeliszt nagyon gyorsan beszívja a nedvességet, így előfordulhat, hogy a tészta kicsit sűrűbb lesz, mint a hagyományos palacsintatészta. Ha túl sűrűnek érezzük, bátran adjunk hozzá még egy kis tejet – szépen lazul majd.

2. lépés: Pihentetjük a tésztát

Ez nem kötelező, de ajánlott. 10-15 perc pihentetés segít, hogy a liszt teljesen felvegye a nedvességet, és még szebben lehessen majd sütni.

3. lépés: Jöhet a sütés

Egy tapadásmentes serpenyőt felmelegítünk közepes lángon. Egy kevés vajat vagy kókuszzsírt teszünk bele – nem kell túl sok.

Egy merőkanálnyi tésztát öntünk a serpenyőbe, és szép egyenletesen eloszlatjuk. A gesztenyelisztből készült palacsinta picit vastagabb lesz, mint a hagyományos, de így lesz igazán puha és szaftos.

Sütjük kb. 1,5-2 percig az egyik oldalon, amíg a szélei kissé megszilárdulnak, és az alja szép aranybarna nem lesz. Ezután óvatosan megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük 1-1,5 percig.

Fontos: kicsit óvatosabban bánjunk vele, mert a gesztenyeliszt kevésbé rugalmas, mint a búzaliszt – de ha szépen átsül, nem fog törni.

4. lépés: Tálalás

Ahogy megsültek, már tehetjük is tányérra őket. Megkenhetjük lekvárral, meglocsolhatjuk mézzel, vagy megszórhatjuk friss gyümölccsel. A fahéjas túró is mennyei választás mellé.

Tippek, trükkök, variációk

Növényi változat

Sima tej helyett bármilyen növényi tejjel is működik – mandulatejjel például kifejezetten finom.

Vegán opció

Ha vegán verziót szeretnénk, a tojásokat helyettesíthetjük 2 evőkanál őrölt lenmag és 6 evőkanál víz keverékével (hagyjuk állni 10 percet, amíg zselésedik). Így is működik, bár kicsit törékenyebb lesz a palacsinta.

Sós változat

A gesztenyeliszt enyhe édessége miatt sós töltelékkel is fantasztikus. Készíthetünk például sajtos-tejfölös vagy avokádós tölteléket hozzá.

Extra ízek

A tésztába tehetünk egy kis fahéjat, citromhéjat, vagy akár pici rumot is. Ezek még jobban kiemelik a gesztenye karakteres ízét.

Miért szeretjük ezt a palacsintát?

Egyrészt, mert különleges. Nem a megszokott ízvilág, de mégis annyira harmonikus, hogy első falatra beleszeretünk.

Másrészt, mert gluténmentes, és azoknak is tökéletes választás, akik kerülik a hagyományos lisztet.

Ráadásul tele van tápanyaggal. A gesztenyeliszt gazdag rostban, káliumban, vasban, és még C-vitamin is van benne – ami egy liszttől azért nem mindennapi.

És persze – mert palacsinta. Az mindig jó döntés.

Tálalási ötletek

  • Őszi hangulatban: almás-fahéjas töltelékkel, pici mézzel meglocsolva.
  • Téli kedvenc: narancsos csokoládékrémmel és pirított dióval.
  • Nyári frissesség: eperrel, málnával és citromos joghurttal.
  • Egyszerűen klasszikus: házi sárgabaracklekvárral és porcukorral megszórva.

Összességében

A gesztenyeliszt palacsinta igazi kincs a konyhában. Nem bonyolult, nem macerás, viszont cserébe különleges, finom és még egészséges is.

Ha eddig nem próbáltátok, itt az idő, hogy bekerüljön a repertoárba! Higgyétek el, megéri.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Így készül az igazi, vékony házi palacsinta – lépésről lépésre.

A palacsinta, ami sosem csomósodik – próbáld ki ezt a módszert!

Cukkinipalacsinta, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni – gyors, egészséges és brutál finom!

Be the first to comment on "Különleges, gluténmentes és mennyei – Gesztenyeliszt palacsinta recept lépésről lépésre."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*