Almás palacsinta tészta receptek – ahogy mi szeretjük
Ha szeretjük a klasszikus palacsintát, és imádjuk az almás süteményeket is, miért ne hoznánk össze a kettőt egy szuper kombinációban? Az almás palacsinta nem csak egy őszi kedvenc – egész évben szívesen készítjük, mert gyors, kiadós és minden korosztály örömmel falatozza.
Ebben a cikkben megmutatunk többféle receptet is. Lesz benne a klasszikus reszelt almás változat, egy kis fahéjjal megbolondítva, valamint egy amerikai stílusú vastagabb palacsinta is, amely inkább hasonlít egy mini almás süteményre.
Miért szeretjük az almás palacsintát?
Mert egyszerű.
Mert finom.
Mert a hűtőben mindig van hozzá pár alapanyag.
Az alma természetesen édes, így kevesebb cukor is elég a tésztába. Emellett szaftosabbá teszi a palacsintát, és nem szárad ki olyan könnyen. Egy kis fahéjjal vagy vaníliával igazi „nagymama-konyhája” hangulatot tudunk varázsolni.
Alapanyagok, amik mindig jól jönnek
Mielőtt belevágnánk a receptekbe, érdemes megnézni, mire lesz szükségünk. A legtöbb hozzávaló nálunk is mindig kéznél van, így nem kell külön bevásárlást szervezni.
Alap összetevők:
- alma (bármilyen, de mi a savanykásat szeretjük)
- tojás
- liszt
- tej
- szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- cukor
- fahéj (elhagyható, de kár lenne érte)
- csipet só
- olaj vagy vaj a sütéshez
1. Klasszikus reszelt almás palacsinta – a nagyi konyhájából
Ez az a változat, amit a legtöbben ismerünk. Könnyű, vékony tésztája van, amibe reszelt almát keverünk. Tökéletes egy hétköznapi vacsorához vagy egy lusta vasárnapi reggelihez.
Hozzávalók (kb. 10-12 palacsintához):
- 2 db közepes alma (reszelve)
- 2 db tojás
- 200 g liszt
- 2 dl tej
- 1 dl szódavíz
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
- csipet só
- 1-2 evőkanál olaj a tésztába
- plusz olaj a sütéshez
Elkészítés lépésről lépésre:
- Először meghámozzuk és lereszeljük az almákat. Ha nagyon levesesek, kissé kinyomkodjuk.
- Egy nagy tálba felütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a csipet sót, majd a tejet és a lisztet. Alaposan elkeverjük csomómentesre.
- Ezután mehet bele a reszelt alma, a fahéj, és az olaj. Végül óvatosan hozzáöntjük a szódavizet.
- Hagyjuk a tésztát pihenni 15-20 percet, hogy a liszt megszívja magát.
- Egy tapadásmentes serpenyőt felhevítünk, kevés olajjal kikenjük, majd a szokásos módon kisütjük a palacsintákat.
- Tölthetjük fahéjas cukorral, baracklekvárral vagy akár egy kis vaníliás túróval is.
2. Vastag, amerikai típusú almás palacsinta – reggelinek is tökéletes
Ez a változat inkább hasonlít egy almás süteményre, mint a hagyományos palacsintára. A tésztája vastagabb, pufibb, és a reszelt alma mellett gyakran kerül bele sütőpor is, hogy szépen megemelkedjen.
Hozzávalók (kb. 6 darab vastag palacsintához):
- 1 nagyobb alma (reszelve)
- 1 db tojás
- 150 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 dl tej
- 1 evőkanál cukor
- fél teáskanál fahéj
- csipet só
- 1 evőkanál olvasztott vaj vagy olaj
- vaj vagy olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A tojást felverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tejet és az olvasztott vajat.
- Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a sót.
- A száraz hozzávalókat hozzáadjuk a nedveshez, majd beleforgatjuk a reszelt almát is.
- A tésztának sűrűbbnek kell lennie, mint a hagyományos palacsintatészta.
- Egy serpenyőbe kevés vajat vagy olajat teszünk, és közepes lángon, kanállal adagolva, kisebb köröket sütünk.
- Mindkét oldalát 2-3 percig sütjük, amíg szép aranybarna nem lesz.
Ez a verzió kiváló juharsziruppal vagy mézzel leöntve, esetleg egy kis natúr joghurttal is.
3. Diétásabb almás palacsinta – cukor és tej nélkül
Sokan keresnek egészségesebb megoldásokat, főleg ha valaki laktózérzékeny vagy cukormentes étrendet követ. Nekik is van egy szuper receptünk!
Hozzávalók:
- 2 db alma (reszelve)
- 2 db tojás
- 150 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 dl növényi tej (pl. mandula- vagy zabtej)
- fél dl szódavíz
- 1 evőkanál eritrit vagy nyírfacukor (opcionális)
- fahéj, vanília ízlés szerint
- csipet só
- kevés kókuszolaj a sütéshez
Elkészítés:
- A tojásokat kikeverjük az édesítővel, ha használunk.
- Hozzáadjuk a növényi tejet, majd a lisztet és a sót.
- Alaposan elkeverjük, végül mehet bele a reszelt alma és a fahéj.
- Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés szódavízzel lazítjuk.
- Kis lángon, kevés kókuszolajon sütjük, nem túl forró serpenyőben.
Az eredmény? Könnyed, almás ízű palacsinta, amit bűntudat nélkül ehetünk reggelire vagy vacsorára.
Tipp: Mit tehetünk a tésztába még?
Ha egy kis újdonságra vágyunk, bátran kísérletezzünk:
- Dobjunk bele egy marék mazsolát!
- Próbáljuk ki apró kockára vágott almakarikákkal, nem csak reszelve!
- Adjunk hozzá pár csepp citromlevet, így még frissebb lesz az íze.
- A reszelt alma helyett apró almakockák is izgalmas textúrát adnak.
Hogyan tároljuk és melegítsük újra?
Ha maradna belőle – ami ritka –, a palacsintákat jól zárható dobozban tároljuk a hűtőben. Másnap egy serpenyőben pár csepp olajon felmelegíthetjük őket. A vastagabb, amerikai típusúakat akár kenyérpirítóban is meg lehet melegíteni, hogy újra kicsit ropogós legyen a széle.
Mivel kínáljuk?
Az almás palacsinta önmagában is csodás, de ha fokoznánk az élményt, itt van pár tipp:
- porcukorral megszórva, egy kis fahéjjal
- barack- vagy szilvalekvárral töltve
- vaníliás joghurt vagy mascarpone mellé tálalva
- karamellszósszal megcsorgatva (ha épp nem számoljuk a kalóriákat)
- dióval vagy mandulával megszórva
Összességében
Egy kis alma, egy kis tészta, rengeteg lehetőség…
Az almás palacsinta egy igazi aduász a konyhában. Kicsik és nagyok is szeretik, és tényleg szinte bármikor összedobható. Akár klasszikus, akár vastagabb, akár diétás változatot készítünk, az alma gondoskodik arról, hogy minden falatban legyen egy kis otthonosság.
Egy jó almás palacsinta recept mindig jól jön!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Cukormentes palacsinta, amit bátran ehetünk – és imádni fogjuk!
Crépe mesterfokon: Így készül a tökéletes francia palacsinta otthon
Gyors, egészséges és mennyei: brokkolis palacsinta lépésről lépésre
Be the first to comment on "Puha, illatos, mennyei: almás palacsinták lépésről lépésre."