Bögrés palacsinta egyszerűen – így készül a tökéletes reggeli 5 hozzávalóból
Ki ne szeretné a palacsintát? Akár hétvégi reggeli, akár délutáni nassolnivaló, a palacsinta mindig jó választás. És miért ne egyszerűsítenénk a dolgunkat? Nem kell mérleg, nem kell méregetés – csak egy bögre, egy serpenyő, és már sülhet is a finom palacsinta!
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk bögrés palacsintát gyorsan, egyszerűen, és garantáltan sikeresen. Lépésről lépésre vezetünk végig az elkészítésen, apró trükkökkel, amiket mi is kipróbáltunk.
Miért pont bögrés?
Mert gyors. Mert praktikus. És mert szinte minden konyhában van egy klasszikus bögre. Nem kell grammokat számolgatni, nem kell elővenni a digitális mérleget. Csak előkapjuk a kedvenc bögrénket (ami kb. 2,5 dl), és kezdhetjük is.
Ráadásul ez a recept nem csak finom, de alapanyag- és pénztárcabarát is. Egyszerű hozzávalók, amit szinte mindig találunk otthon.
Hozzávalók (kb. 12 vékony palacsintához)
- 1 bögre finomliszt (kb. 140 g)
- 2 tojás
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 1 bögre szódavíz vagy sima víz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj a tésztába (opcionális, de segít, hogy ne ragadjon le)
- olaj a sütéshez
Ez az alap, amit aztán mindenki a saját ízlése szerint alakíthat tovább. Tehetünk bele vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, vagy ha épp amerikai stílusra vágyunk, adhatunk hozzá egy kevés sütőport is.
Lépésről lépésre – Így készül a bögrés palacsinta
1. lépés – A tojások felütése
Törjük fel a tojásokat egy nagyobb tálba, majd villával vagy kézi habverővel keverjük el egy kicsit. Nem kell habosra, csak legyen szép egynemű.
2. lépés – Hozzáadjuk a lisztet és a tejet
Öntsük a lisztet a tojáshoz, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Keverjük simára. Itt jön a legfontosabb rész: csomómentesre dolgozzuk ki a tésztát. Először sűrű lesz, de ne ijedjünk meg, így könnyebb csomómentesre keverni.
3. lépés – Mehet bele a víz és a só
Ezután hozzáöntjük a vizet vagy szódát, és beleszórjuk a csipet sót is. A szódavíz lazítja a tésztát, ettől lesz igazán könnyed és vékony a palacsinta.
4. lépés – Jöhet egy kis pihentetés
Ha van időnk, hagyjuk a tésztát pihenni 20-30 percig. Ezalatt a liszt szépen megszívja magát, és a tészta könnyebben kezelhető lesz. De ha sietünk, akár azonnal is süthetjük – az íz így is szuper lesz.
5. lépés – Sütés
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt, kenjük ki egy kevés olajjal (ecsettel vagy papírtörlővel is elég), majd merjünk bele egy adag tésztát.
Fontos: mindig forró serpenyőbe öntsük a tésztát, különben leragad. Közepes lángon süssük, amíg a széle kezd elválni – ez kb. 1 perc –, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg.
Tálalási tippek – Mivel töltsük meg?
Na itt aztán nincs szabály. A bögrés palacsinta épp azért zseniális, mert mindenhez illik. Íme néhány ötlet:
- Klasszikus lekváros (barack, eper, szilva)
- Nutellás – egy kis banánnal feldobva
- Fahéjas cukros – gyerekkorunk kedvence
- Túrókrémes – vaníliával és mazsolával
- Sós változatban: sonkával és sajttal, esetleg spenóttal
Mi gyakran úgy csináljuk, hogy az asztalra többféle tölteléket is kirakunk, és mindenki maga választja ki, mit kér bele. Igazi családi program!
Trükkök, amiket érdemes megfogadni
1. A tészta állaga számít
Se túl sűrű, se túl híg ne legyen. Ha nem terül el rendesen a serpenyőben, akkor kevés víz mehet még hozzá. Ha túl híg, akkor egy kis liszttel sűríthetjük.
2. Olajból nem kell sok
Elég minden második-harmadik palacsinta előtt egy kis olajjal áttörölni a serpenyőt. Ne ússzon benne a tészta, mert akkor zsíros lesz a végeredmény.
3. A palacsinták ne hűljenek ki
Ha nagyobb adagot sütünk, tartsuk őket melegen alufólia alatt, vagy melegítsük vissza tálalás előtt a sütőben, letakarva.
Variációk – Mert egy receptből több is lehet
A bögrés palacsinta annyira rugalmas, hogy könnyedén alakíthatjuk más irányba is:
Amerikai stílusban:
Tegyünk a tésztába 1 evőkanál cukrot és 1 teáskanál sütőport. A tésztát kicsit sűrűbbre hagyjuk, és kisebb, vastagabb palacsintákat süssünk belőle.
Zabos változat:
A liszt egy részét cseréljük le zabpehelylisztre vagy finomra darált zabpehelyre. Egészségesebb, és még laktatóbb.
Tejmentesen:
Használjunk növényi tejet (pl. zab- vagy mandulatejet) és ne adjunk hozzá tojást – így is működik!
Gyerekbarát, vendégbarát, pénztárcabarát
Ez az a recept, amit érdemes megtanulni fejből. Mert ha egyszer megvan az arány – 1 bögre liszt, 2 tojás, 1 bögre tej, 1 bögre víz –, akkor onnantól már csak a fantáziánk szab határt.
Vendégek jönnek? Süthetünk egy nagyobb adagot.
Gyerekek válogatósak? Kínáljunk többféle tölteléket.
Kevés az időnk? 30 perc alatt kész vagyunk vele.
Összességében
A bögrés palacsinta ereje az egyszerűségében rejlik.
Nem kell hozzá különleges eszköz, sem konyhai tapasztalat. Csak egy bögre és néhány alapanyag, és már készülhet is a család kedvenc palacsintája.
Ez a recept az, amit hét közben is bevethetünk, de hétvégén sem okoz csalódást. Sőt, akár reggelire, akár vacsorára is tökéletes választás lehet – főleg, ha nincs kedvünk sokat pepecselni, de mégis valami házias finomságra vágyunk.
Ha egyszer kipróbáljuk, valószínűleg gyakori vendég lesz az asztalon.
És ne felejtsük el: a legjobb palacsinta mindig az, amit közösen sütünk!
Ti milyen töltelékkel szeretitek a legjobban? Írjátok meg kommentben! Vagy próbáljátok ki a zabos verziót.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Egészségesen is lehet finomat: Zabpelyhes palacsinta diétásan
Krémes diócsoda palacsintába – így lesz igazán mennyei a töltelék!
Puha, légies, ellenállhatatlan – így készül a tökéletes habos palacsinta
Be the first to comment on "Palacsinta bögremértékkel – A leggyorsabb házi recept, amit valaha próbáltál."