Egy bögre, egy tepsi, rengeteg boldogság – Próbáld ki a palacsinták királyát!

Bögrés palacsinta tepsiben
Bögrés palacsinta tepsiben

Bögrés palacsinta tepsiben – A lusta napok megmentője

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy megkívántuk a palacsintát, de a gondolat, hogy egyesével kelljen kisütni őket a tűzhely mellett, azonnal elvette a kedvünket. Ilyenkor jön a képbe a tepsis palacsinta – vagy, ahogy mi hívjuk: a palacsinták királya. Puha, finom, gyors, és még csak serpenyő sem kell hozzá!

És a legjobb rész? Nem kell mérleg. Csak előkapunk egy bögrét, és már indulhat is a keverés. Egy bögre itt, egy bögre ott – és hamarosan illatos csoda sül a sütőben.

Mi is az a bögrés palacsinta tepsiben?

Ez egy olyan palacsintaváltozat, amit egy nagy adagban készítünk el, és egyszerűen betolunk a sütőbe. Nincs macera a lapátolással, nincs olajfröccsenés, csak keverés, öntés, sütés – és kész.

Az állaga valahol a hagyományos palacsinta és a piskóta között van. Puha, lágy, és bármivel variálható: lekvár, túró, csoki, gyümölcs – amit csak szeretnénk.

Hozzávalók (egy 25x35 cm-es tepsihez)

Használjunk 2,5 dl-es bögrét, mint mérőeszközt.

  • 2 bögre finomliszt
  • 2 bögre tej
  • 0,5 bögre szódavíz (vagy sima víz)
  • 2 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor (vagy több, ha édesebben szeretjük)
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál olaj a tésztába + kevés a tepsi kikenéséhez
    • ízlés szerint: reszelt citromhéj, fahéj, kakaópor vagy darált dió

Ez az alap. Innen már csak a fantáziánk szab határt.

Előkészületek – egyszerűbb, mint hinnénk

Kezdjük azzal, hogy előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeveréses esetén 170 fok is elég lehet). Fontos, hogy mire kész a tészta, már meleg legyen a sütőnk.

Kenjük ki a tepsit egy kis olajjal vagy vajjal, esetleg tegyünk bele sütőpapírt, ha biztosra akarunk menni, hogy ne ragadjon le a tészta.

A tészta elkészítése lépésről lépésre

1. lépés – A tojások és a cukor összedolgozása

Egy nagy tálban üssük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sima és a vaníliás cukrot, és egy kézi habverővel vagy elektromos mixerrel keverjük simára. Nem kell habosra verni, csak szép egyenletes legyen.

2. lépés – Folyadék hozzáadása

Öntsük hozzá a tejet és a szódavizet. Keverjük el alaposan.

3. lépés – Száraz hozzávalók bekeverése

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Ezután fokozatosan adagolva szórjuk a száraz keveréket a nedves hozzávalókhoz, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós a massza.

4. lépés – Az olaj beleforgatása

Adjuk hozzá a két evőkanál olajat, és keverjük simára. Ekkorra egy sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. Ha nagyon sűrűnek tűnik, egy kevés tejjel lazíthatunk rajta.

Variációk, amikkel feldobhatjuk

Most jön a játékos rész! A tésztába keverhetünk:

  • Almareszeléket (fahéjjal isteni)
  • Málnát vagy áfonyát (mélyhűtött is mehet)
  • Csokidarabokat vagy darált diót
  • Citrom- vagy narancshéjat
  • Kakaóport (egy részébe keverve márványos is lehet)

Akár rétegezhetjük is: öntsük a tészta felét a tepsibe, tegyünk rá lekvárt vagy túrótölteléket, majd fedjük be a maradék tésztával. Ezzel máris varázslatos réteges süti lesz belőle.

Sütés – illatokkal teli türelemjáték

Ha kész a massza, öntsük bele az előkészített tepsibe, és simítsuk el egy spatulával.

Toljuk be a sütőbe, és süssük kb. 25-35 percig, amíg a teteje szépen megpirul, és a közepe sem remegős. Tűpróbával ellenőrizhetjük: ha nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.

Fontos: ne nyitogassuk a sütőajtót az első 20 percben, mert összeeshet a tészta.

Tálalás – ahogy mi szeretjük

Mi általában kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk. De lehet mellé tenni:

  • házi lekvárt
  • csokiszószt
  • vaníliapudingot
  • tejszínhabot
  • vagy egy gombóc fagyit (főleg nyáron!)

Hidegen is finom, de langyosan a legjobb. Sőt, másnap reggelire is tökéletes egy bögre kávé vagy kakaó mellé.

Hasznos tippek a tökéletes eredményhez

  • Ne sajnáljuk a sütőport, ettől lesz szép laza a tészta.
  • A tészta pihenhet is pár percet, amíg előkészítjük a tepsit, ettől is jobb lesz az állaga.
  • Ha sűrűbb tésztát szeretnénk (például gyümölcs alá), nyugodtan csökkentsük a folyadék mennyiségét.
  • Maradékot hűtőben 2-3 napig simán eltehetünk – sőt, szeletelve le is fagyaszthatjuk.
  • Gyerekzsúrra, vendégvárónak vagy csak egy sima vasárnapi uzsonnára is szuper választás.

Miért imádjuk annyira?

Mert gyors, laktató és változatos. Egy olyan recept, amihez nem kell különösebb tudás, és mindig sikerélményt ad. Ráadásul minden korosztály szereti. Nincs olyan, hogy „ezt most nem eszem meg” – mert mindenki talál benne valamit, amit szeret.

És még egy dolog: ha egyszer kipróbáljuk, újra meg újra el fogjuk készíteni.

Összességében

Ez a bögrés tepsis palacsinta egy serpenyő nélküli, villámgyors boldogságfalat, amit bárki könnyedén elkészíthet – akár reggelire, akár vacsorára.

Ti mivel turbóztátok fel a saját változatotokat?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Pihe-puha palacsinta titka: Így lesz tökéletes minden egyes darab!

Lenmaglisztes palacsinta: Egészséges kényeztetés, amit neked is ki kell próbálnod!

Kókuszos álom palacsintába töltve: Egy egzotikus desszert, amit imádni fogsz!

Be the first to comment on "Egy bögre, egy tepsi, rengeteg boldogság – Próbáld ki a palacsinták királyát!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*