Gyors, egészséges és mennyei: brokkolis palacsinta lépésről lépésre

Brokkolis palacsinta
Brokkolis palacsinta

Brokkolis palacsinta: Egészséges, laktató és elképesztően finom!

A brokkolis palacsinta egy igazi Jolly Joker a hétköznapokra. Egyszerre egészséges, tápláló és nagyon könnyen variálható. Ráadásul még azok is megkedvelhetik a brokkolit, akik eddig fintorogtak tőle.
Mi magunk is akkor szerettünk bele, amikor egy hosszú nap után valami gyors, de nem unalmas vacsorát szerettünk volna készíteni. És láss csodát: a brokkoli és a palacsinta tésztája tökéletes párost alkot!

Ebben a cikkben lépésről lépésre mutatjuk meg, hogyan készíthetjük el ezt a zöldséges finomságot. Ne aggódjunk, ha még nem vagyunk konyhatündérek – ez a recept egyszerű, gyors és garantáltan sikerélményt nyújt.

Miért pont brokkolis palacsinta?

Mert szeretjük az újdonságokat! De nemcsak erről van szó.

A brokkoli tele van vitaminnal (C-, K- és A-vitamin), rostokban gazdag, támogatja az emésztést, és segíthet csökkenteni a gyulladást is. Egyértelműen jó választás, ha szeretnénk egy kicsit egészségesebben étkezni – de nem akarunk lemondani a finom ízekről.

A palacsinta tésztája pedig pont az, ami összehozza a hozzávalókat. Könnyed, puha, kívül egy picit ropogós, belül szaftos.

Hozzávalók (kb. 8-10 darabhoz)

A tésztához:

  • 200 g brokkoli (lehet fagyasztott is)
  • 2 tojás
  • 120 g liszt (mi sima búzalisztet használtunk, de működik zabliszttel is)
  • 1 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy sima víz)
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve vagy aprítva)
  • 1/2 fej vöröshagyma (apróra vágva)
  • 1 tk só
  • bors ízlés szerint
  • 1/2 tk sütőpor (lazábbá teszi a tésztát)
  • 2 ek olívaolaj a tésztába
  • olaj a sütéshez

Extra tipp: reszelt sajt, aprított petrezselyem vagy snidling is mehet bele, ha szeretjük az intenzívebb ízeket.

Előkészítés: a brokkolival kezdjük

Ha friss brokkolival dolgozunk, mossuk meg, és szedjük rózsáira. Ezután forrásban lévő vízben főzzük 5-6 percig, míg megpuhul. Nem kell szétfőzni, csak legyen könnyen törhető.

Fagyasztott brokkoli esetén egyszerűbb a dolgunk – csak pár percig főzzük fel, vagy mikróban is kiolvaszthatjuk.

Ha megpuhult, szűrjük le, majd aprítsuk fel villával vagy aprítógéppel. Nem kell pépesre, inkább olyan “rizsszerű” állagot célozzunk meg. Ettől lesz jó textúrája a palacsintának.

A tészta összeállítása

Egy nagyobb tálban verjük fel a tojásokat. Öntsük hozzá a tejet és a szódavizet, majd keverjük simára.

Ezután jöhet a liszt, a sütőpor, a só és a bors. Alaposan keverjük el, hogy csomómentes legyen. Ezután adjuk hozzá a reszelt vagy apróra vágott fokhagymát és a vöröshagymát is.

Most keverjük bele a finomra aprított brokkolit. Ha szeretnénk, itt még beleforgathatjuk a reszelt sajtot vagy friss zöldfűszereket is.

A végén adjuk hozzá az olívaolajat, és hagyjuk a masszát 10-15 percet pihenni. Így még jobban összeérnek az ízek, és a liszt is jobban felszívja a nedvességet.

Sütés lépésről lépésre

  1. Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt.
  2. Egy kevés olajat tegyünk alá (ne túl sokat – nem olajban sütjük, csak épp annyit, hogy ne ragadjon le).
  3. Egy nagy evőkanálnyi tésztát kanalazzunk a serpenyőbe, majd lapítsuk el enyhén, hogy palacsinta formát kapjunk.
  4. Süssük közepes lángon, 2-3 percig az egyik oldalát, amíg aranybarnára pirul.
  5. Óvatosan fordítsuk meg, és süssük a másik oldalát is.
  6. Ha kész, papírtörlőn lecsepegtethetjük – de ha jól dolgoztunk, nem fog túl olajos lenni.

És így tovább, amíg elfogy a masszánk!

Hogyan tálaljuk?

Egy kis tejfölös-fokhagymás mártogatóssal verhetetlen. De kínálhatjuk joghurtos öntettel, sajtmártással, avokádókrémmel is. Mi például egy kis citromos joghurttal próbáltuk ki először, és isteni volt.

Akár főételként, akár köretként is megállja a helyét. Egy zöldsalátával kiegészítve komplett, könnyű ebéd vagy vacsora.

Ha marad belőle (bár ez ritka!), másnap is remek – hidegen is finom, de picit átpirítva újra frissé tehetjük.

Extra variációk – ha kísérletezni szeretnénk

Ez a recept alapként is tökéletesen működik, amit kedvünk szerint formálhatunk.

  • Sajtimádóknak: mehet bele feta, trappista vagy mozzarella.
  • Fűszerezés: curry, szerecsendió, oregánó – próbálgassuk bátran.
  • Zöldségesebb változat: adjunk hozzá reszelt cukkinit, répát vagy apróra vágott spenótot.
  • Gluténmentes verzió: használjunk rizslisztet vagy csicseriborsólisztet.
  • Vegán változat: tojás helyett lenmagtojás, tej helyett növényi ital – működik!

A brokkolis palacsinta pont az a típusú étel, amitől nem kell félni. Könnyű vele kísérletezni, és szinte mindig jól sikerül.

Miért szeretjük annyira?

Egyszerű: gyors, egészséges, kiadós, és gyerekek is megeszik.

Nálunk például egy igazi mentőövként szerepel a hétköznapi menüben. Nem kell sokat pepecselni vele, de mégis valami újat teszünk az asztalra.

És ami a legjobb: a brokkolit így észre sem veszik benne azok, akik egyébként nem rajonganak érte. (Igen, még a válogatós kiskamaszok is megeszik!)

Összességében

A brokkolis palacsinta olyan étel, amit érdemes legalább egyszer kipróbálni. Ha egyszer megkóstoljuk, garantáltan visszatérő vendég lesz a konyhánkban.

A recept szabadon alakítható, így ha csak a hűtő aljában lapul egy kevés brokkoli, már indulhat is a főzés. És ha vendégeket várunk, ez egy tökéletes, meglepően kreatív fogás lehet, amivel könnyedén lenyűgözhetjük őket.

Próbáljátok ki ti is – és írjátok meg, nektek melyik verzió vált be a legjobban!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Diétás sós palacsinta, amitől nem leszel éhes fél óra múlva – Próbáld ki te is!

Nagyi palacsintája: Az egyetlen recept, amire valaha szükséged lesz!

Nutellás palacsinta: Az édesség, aminek senki sem tud ellenállni!

Be the first to comment on "Gyors, egészséges és mennyei: brokkolis palacsinta lépésről lépésre"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*