Cseresznyés palacsinta: A nyár édes íze, amit imádni fogsz!

Cseresznyés palacsinta
Cseresznyés palacsinta

Cseresznyés palacsinta: A tökéletes nyári desszert

A cseresznyés palacsinta a nyár egyik legkedveltebb édessége lehet, főleg ha friss gyümölccsel készítjük el. Az egyszerű palacsinta tésztát egy kis kreativitással és egy marék cseresznyével olyan desszertté varázsolhatjuk, amely mindenkinek mosolyt csal az arcára.

Nézzük, hogyan készül!

Miért éppen a cseresznyés palacsinta?

A cseresznye zamatos, édes és egy kis savanykás ízt is hoz magával, ami tökéletesen passzol a puha palacsinta tésztához. Nemcsak finom, de tele van vitaminokkal, és bármilyen alkalomra elkészíthető. Friss cseresznyével az igazi, de befőttel vagy fagyasztott gyümölccsel is remekül működik.

Hozzávalók, amire szükségünk lesz

A palacsinta tésztához:

  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 250 g liszt
  • 500 ml tej
  • 1 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
  • 1 evőkanál olaj

A töltelékhez:

  • 300 g friss vagy fagyasztott cseresznye (magozott)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 csipet fahéj (opcionális)

A tetejére:

  • Porcukor vagy tejszínhab
  • Friss cseresznye díszítésnek

Lépésről lépésre: Így készül a cseresznyés palacsinta

1. Készítsük el a palacsinta tésztát

Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat, a cukrot és a csipet sót. Adjunk hozzá apránként a lisztet, majd lassan öntsük hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Végül keverjük bele a szódavizet és az olajat. A tésztának selymes, kissé folyós állagúnak kell lennie.

Hagyjuk pihenni a tésztát 20-30 percig, hogy a liszt alaposan felszívja a folyadékot. Ez az apró trükk biztosítja, hogy a palacsinták könnyűek és rugalmasak legyenek.

2. Készítsük elő a cseresznyét

Ha friss cseresznyét használunk, először magozzuk ki. Ez kissé időigényes, de megéri a fáradságot! A magozott cseresznyét tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet fahéjat, ha szeretjük. Alacsony hőfokon pároljuk 5-10 percig, amíg a gyümölcs megpuhul, de még tartja a formáját. Hagyjuk kihűlni.

3. Süssük ki a palacsintákat

Melegítsünk fel egy palacsintasütőt közepes lángon, és kenjük ki vékonyan olajjal. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a forró serpenyőbe, és gyors mozdulatokkal forgassuk el, hogy a tészta egyenletesen fedje be a serpenyő alját.

Süssük a palacsintákat mindkét oldalon aranybarnára. Az első palacsinta általában „próbadarab”, utána már megy, mint a karikacsapás.

4. Töltsük meg a palacsintákat

Amikor a palacsinták elkészültek, kenjük meg őket a cseresznyés töltelékkel. Ha szeretnénk, extra cukrot vagy egy kevés tejszínhabot is adhatunk hozzá. Csavarjuk fel vagy hajtsuk háromszög alakúra a megtöltött palacsintákat.

Tálalási tippek

A cseresznyés palacsinta önmagában is tökéletes, de ha igazán különleges desszertet szeretnénk, adjunk hozzá egy kis vaníliafagyit vagy egy kanál mascarponét. Porcukorral meghintve, friss cseresznyével díszítve látványos és ínycsiklandó fogás lesz belőle.

Variációk, ha szeretnénk kísérletezni

  • Csokoládéval: Adjunk egy kevés olvasztott étcsokoládét a cseresznyés töltelékhez.
  • Diós cseresznye: Egy marék pirított diót keverjünk a töltelékbe.
  • Savanykás ízek kedvelőinek: Használjunk meggyet cseresznye helyett, és adjunk hozzá egy kevés reszelt citromhéjat.

Miért érdemes otthon elkészíteni?

A házi palacsinta és töltelék mindig frissebb és finomabb, mint a boltban kapható kész változatok. Ráadásul pontosan tudjuk, milyen alapanyagok kerültek bele. Ha gyerekekkel főzünk, a palacsintasütés egy szórakoztató közös program lehet, ahol a kicsik is bekapcsolódhatnak – például a cseresznye kimagozásába vagy a palacsinták megtöltésébe.

Összességében

A cseresznyés palacsinta egy klasszikus, mégis különleges desszert, ami garantáltan sikert arat a család és a barátok körében. Könnyen elkészíthető, sokoldalúan variálható, és tele van nyári ízekkel.

Próbáljátok ki, és fedezzétek fel ti is, miért rajonganak érte olyan sokan!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Vegán palacsinta egyszerűen: Az ellenállhatatlan reggeli, ami mindenkit lenyűgöz!

Epres mascarponés palacsinta: A desszertek királynője, amit neked is ki kell próbálnod!

Eredeti crepes recept: A francia palacsinta, ami mindenkit elvarázsol

Be the first to comment on "Cseresznyés palacsinta: A nyár édes íze, amit imádni fogsz!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*