Durumlisztes palacsinta: Egészségesebb, tartalmasabb, és egyszerűen mennyei!

Durumliszt palacsinta recept
Durumliszt palacsinta recept

Durumlisztes palacsinta recept – különleges íz, egyszerű elkészítés

Ha valami újat szeretnénk kipróbálni a klasszikus palacsinta helyett, a durumlisztes változat remek választás. Könnyed, enyhén diós ízű, és még egészségesebb is, mint a hagyományos fehér lisztes verzió. Ráadásul az elkészítése egyáltalán nem bonyolult.

Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon.

Mi az a durumliszt, és miért jó palacsintához?

A durumliszt durumbúzából készül, ami egy keményebb, fehérjetartalomban gazdagabb búzafajta. Általában tésztákhoz használják, de palacsintához is kiváló, mert ad egy kis tartást és karakteresebb ízt a tésztának.

Nem lesz olyan vékony és nyújtható, mint a hagyományos palacsinta, viszont cserébe sokkal jobban bírja a tölteléket – főleg, ha sós verziót készítünk belőle.

És ami még fontos: lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a fehér liszt. Így azok is bátran próbálkozhatnak vele, akik tudatosabban étkeznek.

Hozzávalók (kb. 8-10 darab palacsintához)

  • 25 dkg durumliszt
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál olaj (plusz egy kevés a sütéshez)
  • opcionálisan: 1 evőkanál cukor (ha édesen szeretnénk)

Lépésről lépésre: így készül a durumlisztes palacsinta

1. A tészta összeállítása

Kezdjük azzal, hogy egy nagyobb keverőtálba ütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a sót, majd fokozatosan beleöntjük a tejet, miközben egy kézi habverővel vagy elektromos mixerrel elkezdjük összedolgozni.

Ezután jöhet a durumliszt. Ezt is apránként adagoljuk a keverékhez, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Itt már látjuk, hogy a tészta sűrűbb, mint amit a hagyományos palacsintánál megszoktunk – ez teljesen rendben van.

A végén belekeverjük az olajat és a szódavizet is. Az utóbbi segít egy kicsit fellazítani a masszát, hogy sütésnél könnyebb dolgunk legyen.

Tipp: Ha van időnk, pihentessük a tésztát legalább 20-30 percig. Így a liszt jobban megszívja magát, és még szebben sülnek majd a palacsinták.

2. A sütés

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd kenjük meg vékonyan olajjal. Ha van palacsintasütőnk, még jobb, de egy sima serpenyő is tökéletes.

Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, és gyors mozdulatokkal forgassuk körbe, hogy egyenletesen elterüljön.

Közepes lángon süssük, míg az alja szépen megsül – kb. 1-2 perc –, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre.

Fontos: ne süssük túl erős lángon, mert a durumliszt könnyebben megbarnul, és nem szeretnénk, ha megégne.

Ezzel a technikával sorra készülhetnek a palacsinták, és közben isteni illatok lengik be a konyhát.

Édes vagy sós? Mindkettőhöz passzol!

A durumlisztes palacsinta sokoldalú. Az enyhén diós ízvilága miatt bátran tölthetjük édes és sós töltelékekkel is.

Édes ötletek:

  • Házi baracklekvár vagy szilvalekvár
  • Túrókrém egy kevés citromhéjjal és mazsolával
  • Nutella, banán, és egy kis pirított dió
  • Fahéjas alma kompót

Sós ötletek:

  • Sajt-sonka-tejföl hármas
  • Spenótos ricottás töltelék
  • Gombás-tejszínes ragu
  • Fokhagymás csirkemell darabok zöldségekkel

Mi gyakran szoktunk variálni. Reggelire mehet az édes, vacsorára jöhet a sós verzió – és még másnap is jólesik hidegen.

Miben más a durumlisztes palacsinta?

Elsőre talán kicsit furcsának tűnhet az állaga. A tésztája sűrűbb, a palacsinta pedig kissé vastagabb, mint amit megszoktunk.

Viszont cserébe sokkal tartalmasabb és laktatóbb is. Egy-két darabbal már jól is lehet lakni.

Sokan aggódnak, hogy nehezebb forgatni vagy sütni, de ha betartjuk a fenti lépéseket, nem lesz vele nehéz dolgunk.

Sőt, ha egyszer kipróbáljuk, könnyen rászokhatunk – különösen, ha szeretjük a kicsit „rusztikusabb” ízvilágot.

Hasznos tippek a tökéletes eredményhez

  • Ne keverjük túl a tésztát. Elég, ha simára keverjük – nem kell habosra dolgozni.
  • Ne hagyjuk ki a szódavizet. Ez az egyik kulcsa annak, hogy ne legyen túl tömör a végeredmény.
  • Kísérletezzünk ízesítéssel. Egy kis fahéj, vanília, reszelt citromhéj – máris új ízvilágot kapunk.
  • Ha marad, le is fagyaszthatjuk. A kihűlt palacsintákat egymásra téve, sütőpapírral elválasztva eltehetjük fagyasztóba. Mikróban vagy serpenyőben újramelegítve is tökéletes.

Miért érdemes durumlisztet használni?

Egyrészt, mert egészségesebb alternatíva. A magasabb rost- és fehérjetartalom miatt lassabban szívódik fel, így nem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet.

Másrészt, mert változatosságot visz a mindennapokba. Néha jól esik egy kis csavar a klasszikus receptekben.

És nem utolsó sorban: finom. Egyszerűen más, de jó értelemben.

Összességében

A durumlisztes palacsinta nem csak különlegesebb, de laktatóbb és karakteresebb is. Tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára – attól függően, mivel töltjük meg.

Ha szeretnénk egy kicsit elrugaszkodni a megszokottól, mégis maradnánk az egyszerűségnél, ez a recept ideális választás.

Nincs szükség különleges hozzávalókra, csak egy kis nyitottságra és türelemre a tészta összeállításához.

Próbáljuk ki, kísérletezzünk bátran, és fedezzük fel a durumliszt új arcát a konyhában!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Körtés palacsinta: A klasszikus kedvenc újragondolva!

Trópusi édesség: Kókuszkrémes palacsinta, ami mindenkit elvarázsol

Gluténmentes vegán palacsinta: Az egészséges élvezet titka!

Be the first to comment on "Durumlisztes palacsinta: Egészségesebb, tartalmasabb, és egyszerűen mennyei!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*