Durumlisztes palacsinta recept – különleges íz, egyszerű elkészítés
Ha valami újat szeretnénk kipróbálni a klasszikus palacsinta helyett, a durumlisztes változat remek választás. Könnyed, enyhén diós ízű, és még egészségesebb is, mint a hagyományos fehér lisztes verzió. Ráadásul az elkészítése egyáltalán nem bonyolult.
Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon.
Mi az a durumliszt, és miért jó palacsintához?
A durumliszt durumbúzából készül, ami egy keményebb, fehérjetartalomban gazdagabb búzafajta. Általában tésztákhoz használják, de palacsintához is kiváló, mert ad egy kis tartást és karakteresebb ízt a tésztának.
Nem lesz olyan vékony és nyújtható, mint a hagyományos palacsinta, viszont cserébe sokkal jobban bírja a tölteléket – főleg, ha sós verziót készítünk belőle.
És ami még fontos: lassabban emeli meg a vércukorszintet, mint a fehér liszt. Így azok is bátran próbálkozhatnak vele, akik tudatosabban étkeznek.
Hozzávalók (kb. 8-10 darab palacsintához)
- 25 dkg durumliszt
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj (plusz egy kevés a sütéshez)
- opcionálisan: 1 evőkanál cukor (ha édesen szeretnénk)
Lépésről lépésre: így készül a durumlisztes palacsinta
1. A tészta összeállítása
Kezdjük azzal, hogy egy nagyobb keverőtálba ütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a sót, majd fokozatosan beleöntjük a tejet, miközben egy kézi habverővel vagy elektromos mixerrel elkezdjük összedolgozni.
Ezután jöhet a durumliszt. Ezt is apránként adagoljuk a keverékhez, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Itt már látjuk, hogy a tészta sűrűbb, mint amit a hagyományos palacsintánál megszoktunk – ez teljesen rendben van.
A végén belekeverjük az olajat és a szódavizet is. Az utóbbi segít egy kicsit fellazítani a masszát, hogy sütésnél könnyebb dolgunk legyen.
Tipp: Ha van időnk, pihentessük a tésztát legalább 20-30 percig. Így a liszt jobban megszívja magát, és még szebben sülnek majd a palacsinták.
2. A sütés
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd kenjük meg vékonyan olajjal. Ha van palacsintasütőnk, még jobb, de egy sima serpenyő is tökéletes.
Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, és gyors mozdulatokkal forgassuk körbe, hogy egyenletesen elterüljön.
Közepes lángon süssük, míg az alja szépen megsül – kb. 1-2 perc –, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is süssük készre.
Fontos: ne süssük túl erős lángon, mert a durumliszt könnyebben megbarnul, és nem szeretnénk, ha megégne.
Ezzel a technikával sorra készülhetnek a palacsinták, és közben isteni illatok lengik be a konyhát.
Édes vagy sós? Mindkettőhöz passzol!
A durumlisztes palacsinta sokoldalú. Az enyhén diós ízvilága miatt bátran tölthetjük édes és sós töltelékekkel is.
Édes ötletek:
- Házi baracklekvár vagy szilvalekvár
- Túrókrém egy kevés citromhéjjal és mazsolával
- Nutella, banán, és egy kis pirított dió
- Fahéjas alma kompót
Sós ötletek:
- Sajt-sonka-tejföl hármas
- Spenótos ricottás töltelék
- Gombás-tejszínes ragu
- Fokhagymás csirkemell darabok zöldségekkel
Mi gyakran szoktunk variálni. Reggelire mehet az édes, vacsorára jöhet a sós verzió – és még másnap is jólesik hidegen.
Miben más a durumlisztes palacsinta?
Elsőre talán kicsit furcsának tűnhet az állaga. A tésztája sűrűbb, a palacsinta pedig kissé vastagabb, mint amit megszoktunk.
Viszont cserébe sokkal tartalmasabb és laktatóbb is. Egy-két darabbal már jól is lehet lakni.
Sokan aggódnak, hogy nehezebb forgatni vagy sütni, de ha betartjuk a fenti lépéseket, nem lesz vele nehéz dolgunk.
Sőt, ha egyszer kipróbáljuk, könnyen rászokhatunk – különösen, ha szeretjük a kicsit „rusztikusabb” ízvilágot.
Hasznos tippek a tökéletes eredményhez
- Ne keverjük túl a tésztát. Elég, ha simára keverjük – nem kell habosra dolgozni.
- Ne hagyjuk ki a szódavizet. Ez az egyik kulcsa annak, hogy ne legyen túl tömör a végeredmény.
- Kísérletezzünk ízesítéssel. Egy kis fahéj, vanília, reszelt citromhéj – máris új ízvilágot kapunk.
- Ha marad, le is fagyaszthatjuk. A kihűlt palacsintákat egymásra téve, sütőpapírral elválasztva eltehetjük fagyasztóba. Mikróban vagy serpenyőben újramelegítve is tökéletes.
Miért érdemes durumlisztet használni?
Egyrészt, mert egészségesebb alternatíva. A magasabb rost- és fehérjetartalom miatt lassabban szívódik fel, így nem emeli meg olyan gyorsan a vércukorszintet.
Másrészt, mert változatosságot visz a mindennapokba. Néha jól esik egy kis csavar a klasszikus receptekben.
És nem utolsó sorban: finom. Egyszerűen más, de jó értelemben.
Összességében
A durumlisztes palacsinta nem csak különlegesebb, de laktatóbb és karakteresebb is. Tökéletes reggelire, ebédre vagy vacsorára – attól függően, mivel töltjük meg.
Ha szeretnénk egy kicsit elrugaszkodni a megszokottól, mégis maradnánk az egyszerűségnél, ez a recept ideális választás.
Nincs szükség különleges hozzávalókra, csak egy kis nyitottságra és türelemre a tészta összeállításához.
Próbáljuk ki, kísérletezzünk bátran, és fedezzük fel a durumliszt új arcát a konyhában!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Körtés palacsinta: A klasszikus kedvenc újragondolva!
Trópusi édesség: Kókuszkrémes palacsinta, ami mindenkit elvarázsol
Be the first to comment on "Durumlisztes palacsinta: Egészségesebb, tartalmasabb, és egyszerűen mennyei!"