Francia palacsinta torta: Rétegenként tálalt édes csoda!

Francia palacsinta torta
Francia palacsinta torta

Francia palacsinta torta: Egy rétegezett csoda, amit érdemes kipróbálni

A palacsinta talán mindenki kedvence, de gondoltál már arra, hogy egy egész tortát készíts belőle? A francia palacsinta torta egy igazán különleges desszert, amit egyaránt elkészíthetünk hétköznapi családi ebédekhez vagy ünnepi alkalmakra. A krémes töltelékek és a vékony, lágy palacsinták rétegezése nemcsak látványos, de rendkívül finom is.

Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt az ínycsiklandó süteményt lépésről lépésre!

Mi is az a francia palacsinta torta?

A francia palacsinta torta (crêpe cake vagy mille crêpe) egy rétegezett desszert, amelyben legalább 20 vékony, selymes palacsinta és valamilyen ízletes krém váltakozik. A klasszikus változat vaníliás vagy tejszínes krémmel készül, de bátran kísérletezhetünk csokoládéval, gyümölcsökkel vagy akár kávés ízesítéssel is.

Hozzávalók

A palacsintákhoz:

  • 6 db tojás
  • 1 liter tej
  • 50 g olvasztott vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 csipet só
  • 500 g liszt
  • Kevés olaj vagy vaj a sütéshez

A krémhez:

  • 500 ml habtejszín
  • 200 g mascarpone
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • Ízlés szerint reszelt citromhéj vagy gyümölcspüré

A díszítéshez:

  • Gyümölcsök (eper, málna, áfonya)
  • Csokoládéforgács vagy porcukor

Hogyan készítsük el?

1. Készítsük el a palacsintákat

Az alap a tökéletes, vékony palacsinta. Egy nagy keverőtálban habverővel verjük fel a tojásokat, majd fokozatosan adjuk hozzá a tejet és az olvasztott vajat. Ezután jöhet a cukor, a vanília kivonat, és egy csipet só.

Lassú keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet. Addig keverjük, amíg csomómentes, selymes tésztát nem kapunk. Ha túl sűrű, adjunk hozzá még egy kis tejet. A tésztát érdemes legalább fél órát pihentetni, hogy a liszt teljesen megduzzadjon.

A palacsintákat forró serpenyőben süssük, vékonyan kiolajozva a felületet. Mindkét oldalát aranybarnára pirítjuk. A cél: minél vékonyabb, egyenletes palacsinták.

2. Készítsük el a krémet

A krémhez verjük kemény habbá a hideg habtejszínt. Keverjük össze a mascarponét a porcukorral, a vaníliával, és az opcionális ízesítőkkel, majd óvatosan forgassuk össze a felvert tejszínnel. Ez a lágy, krémes állag fogja a tortánkat összetartani.

3. Kezdődhet a rétegezés

Egy tortatányérra vagy lapos tálra helyezzük az első palacsintát. Kenjünk rá vékony réteg krémet, majd tegyünk rá egy újabb palacsintát. Ezt ismételjük, amíg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére is tegyünk egy vékony réteg krémet, és simítsuk el szépen.

4. Díszítsük a tortát

A díszítés itt valóban a kreativitásról szól! Friss gyümölcsökkel, csokoládéforgáccsal, porcukorral vagy akár ehető virágokkal is megkoronázhatjuk a tortánkat.

Tippek a tökéletes eredményhez

  • Türelem! A palacsinták sütése időigényes, de ez adja a torta réteges szerkezetét. Érdemes előző nap elkészíteni őket.
  • Hűtsük le a tortát! A rétegezett tortát legalább 2-3 órára tegyük a hűtőbe, hogy a krém megdermedjen, és a szeletek szép, egyenletesek legyenek.
  • Kísérletezzünk ízekkel! Ha szeretjük az intenzív ízeket, próbáljuk ki a csokoládés vagy kávés változatot. Egy kis Nutellával vagy mogyoróvajjal is feldobhatjuk.

Miért szeretjük a francia palacsinta tortát?

Egyszerre elegáns és otthonos desszert. Nem kell hozzá különleges eszköz vagy alapanyag, mégis garantáltan lenyűgözzük vele a vendégeinket. A rétegek váltakozása minden falatnál új élményt nyújt, a könnyű krém pedig tökéletesen harmonizál a palacsinta lágy textúrájával.

Tálalás és tárolás

A tortát hűtve tálaljuk, mert így lesz a legkellemesebb az állaga. Ha marad belőle (ami ritka), lefedve akár 2-3 napig is eltarthatjuk a hűtőben.

Összességében

A francia palacsinta torta az a desszert, amivel biztosan sikert aratunk. Akár különleges alkalomra, akár csak egy hétvégi kényeztetésként készítjük, garantáltan mosolyt csal mindenki arcára. Ha egyszer kipróbáljuk, biztos, hogy a család egyik kedvencévé válik.

Hajrá, vágjunk bele, és varázsoljuk az asztalra ezt az édes csodát!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Vegán palacsinta egyszerűen: Az ellenállhatatlan reggeli, ami mindenkit lenyűgöz!

Epres mascarponés palacsinta: A desszertek királynője, amit neked is ki kell próbálnod!

Eredeti crepes recept: A francia palacsinta, ami mindenkit elvarázsol

Be the first to comment on "Francia palacsinta torta: Rétegenként tálalt édes csoda!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*