Kakaós csúsztatott palacsinta recept – Ahogy mi szeretjük
Van, amikor egyszerűen nem elég egy tál sima palacsinta. Valami különlegesre vágyunk, ami mégis ismerős. A kakaós csúsztatott palacsinta pontosan ilyen! Réteges, krémes, csokoládés álom, ami bármilyen hétköznapot ünneppé varázsol.
Nézzük, hogyan készíthetjük el ezt a klasszikus magyar desszertet!
Mi is az a csúsztatott palacsinta?
A csúsztatott palacsinta különlegessége abban rejlik, hogy nem hajtogatjuk, hanem rétegezzük őket egymásra, mintha tortát készítenénk. Az egyes rétegek közé ízesített kakaót szórunk, így minden falatnál érezhetjük a csokoládés boldogságot. A tetejére pedig egy finom csokoládészósz kerül – ez teszi igazán ellenállhatatlanná.
Hozzávalók
A palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 3 db tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- Olaj vagy vaj a sütéshez
A töltelékhez:
- 10 dkg cukrozott kakaópor (ízlés szerint készíthetjük keserű kakaóval és cukorral keverve)
A csokoládészószhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaj
Az elkészítés lépései
1. A palacsintatészta előkészítése
Először is készítsük el a tésztát. Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. A tojásokat válasszuk ketté, és a sárgáját adjuk a lisztes keverékhez. A tejet és a szódavizet fokozatosan öntsük hozzá, miközben egy kézi habverővel csomómentesre keverjük. A tésztának közepesen folyékony állagúnak kell lennie.
A tojásfehérjéket külön verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a tésztába. Ez a lépés azért fontos, mert így a palacsinták könnyűek és légiesek lesznek.
2. A palacsinták sütése
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, majd kenjük ki egy kevés olajjal vagy vajjal. Öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát, és egyenletesen oszlassuk el. Süsd a palacsintát közepes lángon, de csak az egyik oldalát süssük aranybarnára! Amikor már nem folyós a teteje, csúsztassuk ki egy nagy tányérra.
Ne fordítsuk meg a palacsintát! Ez a csúsztatott palacsinta trükkje.
3. A rétegezés
Ahogy az első palacsinta elkészült, szórjunk rá egy réteg cukrozott kakaóport. Ezután süssük meg a következő palacsintát, és csúsztassuk rá az előző réteg tetejére. Ismételjük a folyamatot, amíg el nem fogy a tészta. Az utolsó palacsintát ne szórjuk meg kakaóval, mert erre kerül majd a csokoládészósz.
4. A csokoládészósz elkészítése
Egy kisebb lábosban forrósítsuk fel a tejszínt, de ne hagyjuk forrni. Törjük bele az étcsokoládét, és keverjük simára. Adjuk hozzá a porcukrot és a vajat, majd folyamatos keverés mellett melegítsük, amíg selymes, folyékony szószt kapunk.
5. A befejezés
Öntsük a csokoládészószt a palacsintatorony tetejére. Ha szeretnénk, díszíthetjük porcukorral, reszelt csokoládéval vagy egy kevés tejszínhabbal. Tálalás előtt hagyjuk pihenni 10-15 percig, hogy a rétegek összeérjenek.
Tippek és trükkök
- A tojásfehérje habját mindig óvatosan keverjük a tésztába, hogy ne törjük össze a buborékokat. Ettől lesznek a palacsinták könnyűek.
- Ha nincs cukrozott kakaóporunk, keverjünk össze 8 dkg cukrot és 2 dkg kakaóport – ízlés szerint.
- A csokoládészószhoz használhatunk tejcsokoládét is, ha kevésbé intenzív ízt szeretnénk.
- A palacsintatorony akár előző este is elkészíthető, és hűtőben tárolható. Másnap csak öntsük rá a friss csokoládészószt!
Miért imádjuk a kakaós csúsztatott palacsintát?
Egyszerű elkészíteni, de az eredmény mindig lenyűgöző. Ideális desszert családi összejövetelekre, vagy ha csak egy hosszú nap után kényeztetnénk magunkat valami különlegessel. Minden egyes réteg egy kis csoda, és garantált, hogy mindenki repetát fog kérni.
Tálalási javaslat
A kakaós csúsztatott palacsinta önmagában is tökéletes, de vaníliafagyival vagy egy pohár friss tejjel még inkább megkoronázhatjuk. Ha igazán ünnepi desszertet szeretnénk, adjunk mellé gyümölcsmártást – például málnát vagy meggyet.
Összességében
A kakaós csúsztatott palacsinta nemcsak finom, hanem szívet melengető édesség is. Elkészítése kicsit több odafigyelést igényel, mint a hagyományos palacsintáé, de minden ráfordított perc megéri.
Próbáljátok ki, és garantáljuk, hogy ez lesz az új kedvenc desszertetek!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Sós palacsinta mesterfokon: Az alaprecept, ami minden konyhában kötelező!
A szódavizes palacsinta forradalma: Így lesz minden palacsinta légies és tökéletes!
Szódás palacsinta: A tökéletes recept, amitől mindenki elájul!
Be the first to comment on "Kakaós csúsztatott palacsinta – Az édesség, ami mindenkit elvarázsol"