Kakaós palacsinta tészta: egy csipetnyi csokoládés boldogság
Szeretjük a klasszikus palacsintát, igaz? De néha jó egy kicsit csavarni rajta. Ha valami igazán különlegeset, mégis egyszerűt keresünk, akkor a kakaós palacsinta tészta lesz a tökéletes választás. Kívülről ugyanúgy néz ki, mint a hagyományos, de az első harapás után máris érezzük, hogy valami sokkal csokisabb, sokkal gazdagabb ízvilág tárul elénk.
Ebben a cikkben nemcsak a kakaós tészta elkészítéséhez adunk részletes, lépésről lépésre útmutatót, hanem tippeket is megosztunk, hogyan dobhatjuk fel ezt a csodát töltelékekkel, öntetekkel és egy kis kreativitással.
Miért érdemes kakaós palacsintát készíteni?
Van valami igazán otthonos érzés egy tál gőzölgő, frissen sült palacsintában. Ha pedig még kakaó is kerül a tésztába, az már a desszertek magasabb szintje.
A kakaós tésztájú palacsinta nemcsak finom, hanem különleges is. Remek választás lehet hétvégi reggelire, gyerekzsúrra vagy csak úgy, amikor szeretnénk meglepni magunkat valamivel.
És a legjobb? Ugyanolyan egyszerű elkészíteni, mint a hagyományos változatot!
Hozzávalók a kakaós palacsinta tésztához (kb. 12-14 darabhoz)
Ezeket az alapanyagokat szinte minden háztartásban megtaláljuk:
- 2 db tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 250 g finomliszt
- 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
- 500 ml tej
- kb. 100 ml szódavíz (vagy sima víz)
- kevés olaj a sütéshez
Ha szeretnénk még gazdagabb ízt, adhatunk hozzá egy csepp vanília kivonatot vagy egy kis fahéjat is.
Lépésről lépésre: így készül a tökéletes kakaós palacsinta tészta
Most pedig jöjjön az a rész, amit a legjobban szeretünk: a konyhai kaland!
1. lépés: Előkészítjük az alapanyagokat
Először is, készítsük elő az összes hozzávalót. Érdemes mindent kimérni még a keverés előtt, így könnyebben és gyorsabban haladhatunk.
A tojásokat vegyük ki előre a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, mert így szebben dolgoznak össze a tejjel és a liszttel.
2. lépés: Összekeverjük a tojásos alapot
Egy nagyobb tálban üssük fel a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot és a csipet sót. Kézi habverővel keverjük habosra. Nem kell gép, egy sima kézi habverő is tökéletes lesz. Célunk, hogy világosabb, habosabb állagot kapjunk.
Ezután jöhet a tej kb. fele, majd a kakaópor.
3. lépés: Mehet bele a kakaó és a liszt
Szitáljuk hozzá a kakaóport és a lisztet. A kakaópor csomósodhat, ezért érdemes külön tálban kikeverni egy kevés tejjel vagy átszitálni.
Keverjük simára az egészet. Ha túl sűrűnek tűnik, ne ijedjünk meg – ez normális. Most adjuk hozzá fokozatosan a maradék tejet és a szódavizet. Ettől lesz a tészta szép folyós és palacsintasütésre alkalmas.
4. lépés: Pihentessük a tésztát
Ez a lépés nem kötelező, de ha van rá időnk, érdemes 20-30 percre pihentetni a hűtőben a tésztát. Ez alatt az idő alatt a liszt jobban megszívja magát, a tészta pedig egyenletesebben terül majd a serpenyőben.
5. lépés: Jöhet a sütés!
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt. Kenjük ki egy kevés olajjal vagy vajjal, majd egy merőkanál segítségével öntsünk bele a tésztából.
Forgassuk meg a serpenyőt, hogy szép egyenletesen elterüljön a tészta.
Süssük közepes lángon, míg a szélek elválnak a serpenyőtől, és az alja enyhén megpirul – ez kb. 1 perc. Ezután fordítsuk meg egy lapáttal, és süssük a másik oldalát is 30-40 másodpercig.
Ismételjük ezt, amíg el nem fogy a tészta!
Tálalási ötletek, amiktől garantált a siker
A kakaós palacsinta már önmagában is finom, de ha szeretnénk valami igazán ütőset, akkor érdemes kipróbálni a következő párosításokat:
- Mascarpone + eper – egy kis porcukorral összekevert mascarponekrémmel megtöltjük a palacsintát, és friss epret teszünk mellé. Látványos és ínycsiklandó.
- Nutella + banán – a klasszikus, megunhatatlan kombináció. A banán édessége remekül harmonizál a kakaós tésztával.
- Túrókrém + citromhéj – frissítő és különleges. A túrót keverjük ki egy kis porcukorral és reszelt citromhéjjal, majd töltsük bele a palacsintákba.
- Kókuszos töltelék – főzzünk egy egyszerű vaníliás-kókuszos krémet (pl. tej, cukor, gríz, kókuszreszelék), és töltsük meg vele a palacsintákat. Minden falat egzotikus élmény!
Pár tipp, hogy még jobban sikerüljön
- Ha vastagabb palacsintákat szeretnénk, adjunk kevesebb vizet a tésztához. Így sűrűbb marad, és nem terül el annyira.
- Ha viszont vékonyabb, könnyedebb palacsintákra vágyunk, bátran hígítsuk a tésztát egy kis extra szódával.
- A kakaópor fajtája is számít. Ha igazán sötét, mély csokoládés árnyalatra vágyunk, használjunk holland típusú, sötét kakaóport.
- A serpenyőt mindig hagyjuk újra felmelegedni a palacsinták között, így elkerülhetjük, hogy odaragadjon a következő adag.
Előre is elkészíthető?
Igen! A kakaós palacsinta tésztája akár egy nappal korábban is kikeverhető, és letakarva a hűtőben tárolhatjuk. Sütés előtt érdemes újra átkeverni, mert a kakaó és a liszt leülhet az aljára.
A kész palacsintákat is lefedhetjük fóliával vagy letakarhatjuk konyharuhával, és mikróban vagy sütőben újramelegíthetők. Persze, frissen az igazi, de másnap is mennyei lesz!
Kakaós palacsinta gyerekeknek? Naná!
A gyerekek egyszerűen imádják! A kakaós szín, az édes íz, a csokis töltelék – igazi nyerő kombináció. Ha bevonjuk őket a készítésbe (például ők keverhetik ki a tésztát vagy segíthetnek a töltésben), még nagyobb lesz az élmény.
És persze… az sem baj, ha közben kicsit maszatos lesz a konyha. A nevetés, az együtt töltött idő és a finom falatok mindenért kárpótolnak.
Összességében
Kísérletezzünk bátran!
A kakaós palacsinta tészta nemcsak finom, hanem sokoldalú is. Alapreceptként használhatjuk különböző desszertpalacsintákhoz, rakott palacsintához, vagy akár palacsintatortához is.
Nincs kőbe vésett szabály – a lényeg, hogy örömöt okozzon a készítés és a fogyasztás is. Legközelebb próbáljunk ki valami új tölteléket, szórjuk meg dióval, locsoljuk meg karamellel, vagy készítsük el mini változatban egy vasárnapi brunch-ra.
Egy dolog biztos: a kakaós palacsinta mindig telitalálat!
Ha tetszett ez a recept, ne felejtsétek el elmenteni, és osszátok meg másokkal is, akik imádják a palacsintát – de nem riadnak vissza egy kis extra kakaótól sem.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Túrós palacsinta újratöltve – így lesz a klasszikusból mennyei desszertélmény!
Bűntudat nélkül isteni: Almás diétás palacsinta, amitől minden reggel ünnep lesz
Durumlisztes palacsinta: Egészségesebb, tartalmasabb, és egyszerűen mennyei!
Be the first to comment on "Kakaós palacsinta tészta, amiből mindenki repetát kér – egyszerű recept, mennyei íz!"