Körtés palacsinta: A klasszikus kedvenc újragondolva!

Körtés palacsinta
Körtés palacsinta

Körtés palacsinta: Egy különleges csavar a klasszikus kedvencben

Palacsintát sütni mindenki tud, igaz? De mi van akkor, ha szeretnénk egy kicsit felturbózni ezt az egyszerű, mégis imádnivaló édességet? Itt jön képbe a körtés palacsinta! Ez az ínycsiklandó verzió tökéletes választás reggelire, desszertnek vagy akár egy hétvégi kényeztető falatozásra.

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk a recept elkészítésén, és néhány tippet is adunk, hogyan emelhetitek új szintre ezt a különleges finomságot.

Miért pont körte?

A körte édes, lédús és bársonyos állagával tökéletes alapanyag, ha a palacsintát szeretnénk különlegessé tenni. Nem túl tolakodó, mégis karakteres ízt ad az ételnek, ráadásul szezonban könnyen beszerezhető. Ha pedig egy kis extra vitamint is szeretnétek becsempészni az étrendetekbe, a körte ebben is segít, hiszen tele van rosttal és antioxidánsokkal.

Milyen hozzávalókra lesz szükség?

A receptünk egyszerű és könnyen követhető, az alapanyagok pedig valószínűleg már ott vannak a konyhátokban. Ha mégsem, a legközelebbi boltban biztosan beszerezhetők.

A tésztához:

  • 200 g búzaliszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (opcionális)

A töltelékhez:

  • 3-4 érett körte
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió (opcionális)

A tálaláshoz:

  • Porcukor
  • Tejszínhab vagy vaníliás mascarpone krém

Lépésről lépésre: Így készül a körtés palacsinta

1. Készítsük elő a palacsintatésztát

Egy nagy keverőtálban keverjük össze a lisztet és a sót. Adjuk hozzá a tojásokat, majd lassan öntsük bele a tejet és a szódavizet, miközben kézi habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes tésztát kapjunk. Ha szeretnétek egy picit édesebb tésztát, adjatok hozzá egy evőkanál cukrot.

Hagyjuk pihenni a tésztát 15-20 percig. Ez idő alatt a liszt jól megszívja magát a nedvességgel, és a palacsinták sokkal puhábbak lesznek.

2. Készítsük el a körtés tölteléket

Mossuk meg és hámozzuk meg a körtéket, majd vágjuk vékony szeletekre vagy kisebb kockákra. Egy serpenyőben olvasszunk fel 2 evőkanál vajat, és adjuk hozzá a barna cukrot. Amikor a cukor elkezd olvadni, tegyük bele a körtéket, és szórjuk meg fahéjjal és szerecsendióval.

Pirítsuk a körtéket közepes lángon 5-7 percig, amíg szépen karamellizálódnak, és a leve sűrű szirupos állagú lesz. Tegyük félre hűlni.

3. Süssük ki a palacsintákat

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és kenjük ki vékonyan olajjal vagy vajjal. Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, majd körkörös mozdulatokkal oszlassuk el. Süssük a palacsintát közepes lángon, amíg az alja aranybarnára sül, majd fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is.

Ismételjük meg a folyamatot, amíg az összes tésztát kisütjük. A kész palacsintákat tartsuk melegen.

4. Töltsük meg és tálaljuk

Tegyük a karamellizált körte tölteléket a palacsinták közepére, majd hajtsuk félbe vagy tekerjük fel őket. Szórjuk meg porcukorral, és tálaljuk tejszínhabbal vagy vaníliás mascarpone krémmel a tetején.

Tippek és variációk

  • Extra ízért: Adjunk egy kis citromhéjat a körtés töltelékhez, hogy frissítő aromát kapjunk.
  • Dúsabb tészta: Ha kicsit vastagabb palacsintát szeretnétek, használjatok több lisztet és kevesebb folyadékot.
  • Töltelékvariációk: A körtét kombinálhatjátok almával, dióval vagy akár aszalt gyümölcsökkel is, hogy még gazdagabb legyen az ízvilág.
  • Egészségesebb verzió: Fehér liszt helyett próbáljátok ki a teljes kiőrlésű lisztet, és cukor helyett használjatok mézet vagy eritritet.

Összességében

Miért érdemes kipróbálni?

A körtés palacsinta nemcsak látványos, hanem igazán finom is. Az édes, fűszeres körte tökéletes harmóniában van a puha palacsintával, és garantáltan elkápráztat mindenkit az asztalnál. Ráadásul a recept egyszerű, így akár hétköznap este is elkészíthető, ha egy kis kényeztetésre vágytok.

Kóstoljátok meg!

Ha tetszett a recept próbáljátok ki más gyümölcsökkel is.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Villámgyors mikrós palacsinta: A lusták és elfoglaltak megmentője!

A tökéletes palacsinta titka: Egy recept, amit mindig újra elkészítenél!

Mogyorókrémes palacsinta: A desszert, amiből mindenki repetázni fog!

Be the first to comment on "Körtés palacsinta: A klasszikus kedvenc újragondolva!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*