A legjobb palacsinta alaprecept, amit egyszerűen muszáj kipróbálni – puha, vékony és mindig tökéletes!

Legjobb palacsinta alaprecept
Legjobb palacsinta alaprecept

A legjobb palacsinta alaprecept – Így készítjük mi otthon, lépésről lépésre

Van az úgy, hogy az ember csak egy jó nagy adag palacsintára vágyik. Nincs túlgondolva, nincs agyoncifrázva. Csak egy egyszerű, de jól működő palacsinta recept, ami mindig beválik. A palacsintasütésnek van valami varázsa – akár egy gyors hétköznapi desszertre vágyunk, akár a gyerekek kedvenc vacsoráját dobnánk össze.

Ebben a cikkben megmutatjuk, mi hogyan készítjük otthon a klasszikus, jól bevált palacsintát. Semmi hókuszpókusz, csak az alapok – de azok legyenek tökéletesek!

Miért éppen ez a recept?

Többféle palacsinta recept kering a neten, van, amelyik szódával, van, amelyik tejjel, sőt, vannak tojás nélküli vagy gluténmentes változatok is. De ha a klasszikus, magyaros, tekerhető, vékony palacsintát keressük, akkor ez a recept nálunk a befutó.

Többször kipróbáltunk már más verziókat is, de ez az, ami mindig tökéletesen működik, és mindenki szereti. A tészta puha, könnyen süthető, nem szakad, nem ragad le, és másnap is finom marad.

Alap hozzávalók – ezek mindig vannak otthon

A recept 10-12 darab vékony palacsintához elegendő.

  • 25 dkg finomliszt (búzaliszt, BL55-ös)
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (opcionális, édes töltelékhez jól jön)
  • 1 evőkanál olaj (a tésztába, plusz a sütéshez külön)
  • 3 dl tej
  • 2 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (ettől lesz igazán könnyű a tészta)
  • (Szükség esetén kevés víz vagy tej a hígításhoz)

Lépésről lépésre: így készítjük mi

1. lépés – A hozzávalók előkészítése

Először minden hozzávalót kikészítünk a pultra. Fontos, hogy a tojás és a tej szobahőmérsékletű legyen – így könnyebb vele dolgozni, és nem lesz csomós a tészta.

2. lépés – A tészta összeállítása

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, a sót és a cukrot. A közepébe kis mélyedést csinálunk, ebbe ütjük bele a tojásokat. Elkezdjük kikeverni egy kézi habverővel, és közben apránként adagoljuk hozzá a tejet.

Amikor már sűrű, de csomómentes a tészta, jöhet a maradék tej és az olaj. Végül felöntjük a szódával, és szépen elkeverjük. A végeredmény egy selymes, híg, palacsintatészta lesz.

3. lépés – A pihentetés

Itt jön egy trükk, amit sokan kihagynak, pedig érdemes betartani: a tésztát legalább 20-30 percig pihentetni kell. Letakarjuk egy konyharuhával vagy folpackkal, és hagyjuk, hogy a liszt rendesen megszívja magát a nedvességgel. Ettől lesz igazán jó állagú a palacsinta.

4. lépés – Sütés, ahogy anyáink tanították

Előveszünk egy tapadásmentes palacsintasütőt (vagy jó öreg vas serpenyőt), és felforrósítjuk. Kevés olajat öntünk bele, épp csak egy fél teáskanálnyit. Aztán egy szilikonos ecsettel szétkenjük, vagy papírtörlővel áttöröljük a felületet.
Merőkanállal annyi tésztát öntünk a serpenyőbe, amennyi éppen befedi az alját egy gyors körkörös mozdulattal.

Közepes lángon sütjük. Amikor a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, és buborékok jelennek meg a tetején, megfordítjuk. A másik oldalt már csak 20-30 másodpercig sütjük.

Minden palacsinta előtt újra kenjük ki egy picit a serpenyőt.

Tippek és trükkök, amiket érdemes megfogadni

  • Ha túl sűrű a tészta, bátran adjunk hozzá egy kevés tejet vagy szódát. Inkább legyen hígabb, mint sűrű – így lesz vékony a palacsinta.
  • Ha túl sokat áll a tészta, akkor a liszt tovább duzzad, és újra hígítani kell.
  • Ha édes tölteléket szeretnénk, mehet bele egy kis vaníliás cukor is.
  • Ha sós töltelékhez készül, hagyjuk ki belőle a cukrot teljesen.

Mit töltsünk bele? – A klasszikus és a kreatív változatok

Most, hogy kisült az összes palacsinta, jöhet a legjobb rész: a töltés!

Klasszikus kedvencek:

  • Lekváros (barack, eper, szilva – amit otthon találunk)
  • Kakaós (cukrozott kakaópor, egy kis olvasztott vajjal megkenve)
  • Diós-cukros
  • Fahéjas cukros

Egy kicsit különlegesebben:

  • Túrókrémes (vaníliás, citromhéjas túró)
  • Nutellás banánnal
  • Gesztenyepüré habtejszínnel
  • Almás-fahéjas töltelék, akár kicsit megsütve

Sós változatként is működik:

  • Sonkás-sajtos
  • Spenótos-fetás
  • Tejfölös-snidlinges

A töltelékek tárháza végtelen – tényleg csak a fantáziánk szab határt!

Hogyan tároljuk, ha maradna?

Ha véletlenül nem fogy el mind, amit ritkán tapasztalunk, akkor hűtőben, lefedve 2-3 napig is eláll. Lefagyasztani is lehet – simán egymásra tesszük a palacsintákat, közéjük egy kis sütőpapírt rakunk, és mehet a fagyasztóba. Így bármikor előkaphatunk egy-két darabot egy gyors reggelihez vagy desszerthez.

És mi van akkor, ha valami nem sikerül?

Mindenkivel előfordul. Túl sűrű lett, ragad, szakad, lyukad – ismerős, ugye?

  • Ha ragad, valószínűleg nem volt elég forró a serpenyő, vagy nem kentük ki elég olajjal.
  • Ha szakad, lehet, hogy túl vékonyra öntöttük, vagy a tészta túl híg lett.
  • Ha vastag, akkor túl sűrű volt a tészta – jöhet egy kis hígítás.
  • Ha csomós, keverjük össze először a lisztet kis tejjel és tojással, aztán fokozatosan adjuk hozzá a többit – vagy használjunk botmixert.

Ne stresszeljünk rajta. A palacsinta nem versenysport. Egy kis gyakorlás, és már megy is rutinból.

Összességében

Ez a mi tuti palacsinta alapreceptünk!

Egyszerű, gyors, olcsó, és mindig működik. Ez a palacsinta az, amit akár hétköznap este is összedobhatunk, de még vendégvárónak is megállja a helyét.

Pár hozzávaló, néhány perc keverés, kis türelem a sütéshez – és már kész is a boldogság.

Ha eddig nem volt meg a „tuti” recepted, próbáld ki ezt. Mi ezzel dolgozunk évek óta, és még senki nem panaszkodott. Sőt – mindenki visszatér egy második (vagy harmadik) darabra is.

Nálatok mi a kedvenc töltelék? Van saját trükkötök a sütéshez?
Írjátok meg kommentben – szívesen kipróbálunk új ötleteket is!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Lenmaglisztes palacsinta: Egészséges kényeztetés, amit neked is ki kell próbálnod!

Kókuszos álom palacsintába töltve: Egy egzotikus desszert, amit imádni fogsz!

Pihe-puha palacsinta titka: Így lesz tökéletes minden egyes darab!

Be the first to comment on "A legjobb palacsinta alaprecept, amit egyszerűen muszáj kipróbálni – puha, vékony és mindig tökéletes!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*