Lusta palacsinta tepsiben – Az egyszerű és gyors családi kedvenc
Ha már unod a hagyományos palacsintasütést, amikor órákig állsz a tűzhely mellett, és egyesével fordítgatod a palacsintákat, akkor itt az idő, hogy megismerd a lusta palacsinta tepsiben készített változatát! Ez a recept azoknak szól, akik szeretnének gyorsan, kevés macerával valami finomat az asztalra varázsolni – ráadásul mindenki egyszerre ehet, nem kell tülekedni.
Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a klasszikus desszertet egyszerűen, szuper gyorsan és garantáltan finoman.
Mi az a lusta palacsinta tepsiben?
A lusta palacsinta – más néven tepsis palacsinta vagy palacsinta pite – tulajdonképpen egy olyan sütemény, amikor a palacsintatésztát tepsiben sütve készítjük el. Nem kell egyesével sütögetni a palacsintákat, hanem a tészta egyszerre kerül a tepsibe, és a sütő dolgozik helyettünk.
Ez egy olyan megoldás, ami nagyobb családoknak, rohanós reggelekhez vagy akár vendégváráshoz tökéletes. Nem kell egész nap a tűzhely mellett állni, miközben csúszkálnak a palacsinták a serpenyőben.
Miért érdemes kipróbálni?
- Időt spórolunk: nem kell forgatni, sütni egyesével.
- Egyszerűbb a tisztítás: egy tepsi helyett nem kell tucatnyi serpenyőt mosogatni.
- Garantáltan puha és omlós: a sütő egyenletesen átsüti, a tészta kellemesen nedves marad.
- Variálhatjuk az ízeket: gyümölcsökkel, lekvárral, kakaóval, túróval is feldobhatjuk.
- Mindig adódik belőle elég: családi adag, amit könnyű megosztani.
Mire lesz szükségünk?
Ahhoz, hogy elkészítsük a lusta palacsintát, nem kell semmi különleges alapanyag, a legtöbb otthonban megtalálható a hozzávalók listája.
Hozzávalók
- 4 tojás
- 4 dl tej
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj (a tésztába)
- plusz egy kevés a tepsi kikenéséhez
- ízlés szerint: lekvár, reszelt alma, áfonya, túró vagy kakaópor
Lépésről lépésre: így készül a lusta palacsinta tepsiben
1. lépés – Előkészületek
Először kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (légkeveréses sütő esetén 160-170 fok). Fontos, hogy előmelegített sütőbe tegyük majd a tepsit, hogy egyenletes legyen a sütés.
Közben kenjünk ki egy nagyobb tepsit vagy jénai tálat olajjal vagy vajjal. Ez megakadályozza, hogy leragadjon a tészta, és a sütemény könnyen kijöjjön majd.
2. lépés – A tészta összeállítása
Egy nagyobb keverőtálba üssük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, majd habverővel vagy kézi mixerrel keverjük habosra.
Ezután fokozatosan adagoljuk bele a lisztet, amit előzőleg összekevertünk a sütőporral és egy csipet sóval.
Felváltva öntsük hozzá a tejet és az olajat, miközben folyamatosan keverjük, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk.
3. lépés – Ízesítés és variálás
Most jön a kreatív rész! A tésztába keverhetünk apróra vágott gyümölcsöket, reszelt almát vagy éppen kakaóport.
Ha szeretjük a túrós vagy lekváros ízt, akkor azt vagy a tésztába keverve, vagy a tepsi aljára egyenletesen elosztva tehetjük.
Nálunk mindig nagy siker, ha rétegezve készítjük: egy réteg tészta, egy réteg lekvár, majd újabb tészta.
4. lépés – Sütés
Öntsük az előkészített tepsibe a tésztát, simítsuk el a tetejét, hogy egyenletes legyen.
Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 30-35 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Fontos: a sütés végén érdemes tűpróbát végezni – szúrjunk bele egy fogpiszkálót vagy villát, ha tisztán jön ki, kész is vagyunk.
5. lépés – Tálalás
A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, hogy könnyebben szeletelhető legyen.
Melegen vagy langyosan tálaljuk, tálalhatjuk friss gyümölccsel, porcukorral, vagy akár egy gombóc vaníliafagyival.
Tippek és trükkök a tökéletes lusta palacsintához
- Ne spóroljunk a sütőporral! Ez adja a tészta könnyedségét.
- Változtassunk a tej mennyiségén: ha sűrűbb tésztát szeretünk, kevesebb tejet használjunk.
- Használjunk keverőgépet: így biztosan sima lesz a tészta, és nem maradnak csomók.
- Ízesítsük kreatívan: fahéj, citromhéj vagy egy kis narancslé is feldobhatja a palacsintát.
- Tegyük változatossá a tölteléket: túrós-mandulás, kakaós-diós, vagy áfonyás verzió is szuper.
Milyen alkalmakra tökéletes a lusta palacsinta?
Ez a sütemény olyan sokoldalú, hogy bármilyen helyzetben megállja a helyét:
- Reggelire, amikor nincs sok időnk, de szeretnénk valami finomat.
- Uzsonnára a gyerekeknek, mert praktikus, és könnyen adagolható.
- Vendégváráskor, ha gyorsan kell egy nagy adag desszert.
- Piknikre, mert könnyen szállítható és hidegen is finom.
Gyakran ismételt kérdések
Milyen tepsiben süssem?
Legegyszerűbb egy nagyobb, kb. 30×20 cm-es tepsiben, de akár jénaiban vagy mélyebb tepsiben is készíthető.
Lehet-e gluténmentesen készíteni?
Igen, használhatunk gluténmentes lisztkeveréket, figyelve a sütőpor összetételére is.
Milyen cukor helyettesítővel készíthető?
Méz, agavé szirup vagy eritrit is megfelel, de az arányokat érdemes kicsit igazítani.
Összességében
A lusta palacsinta tepsiben egy igazi megváltás, ha gyors, finom és egyszerű édességet szeretnénk az asztalra tenni. Nincs több egyesével sütött palacsinta, nincs sok mosogatnivaló, csak egy nagy adag öröm, amit az egész család imádni fog.
Kipróbáltuk már gyümölcsös és túrós változatban is, mindig nagy sikert arattunk vele. Te is próbáld ki, és tedd a reggeleket vagy délutánokat egy fokkal lazábbá, de nem kevésbé finommá!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz tökéletes a palacsinta minden alkalommal – A klasszikus recept, ami sosem okoz csalódást.
Így készül a tökéletes cukormentes palacsinta – Senki sem mondja meg róla!
Diétás banánpalacsinta villámgyorsan – Cukor nélkül, bűntudat nélkül!
Be the first to comment on "Lusta palacsinta tepsiben: Villámgyors, omlós finomság az egész családnak!"