Palacsinta gyorsan – puha, illatos, ellenállhatatlan!
Ki ne szeretné a frissen sült, illatos, vékony palacsintát? A jó hír, hogy ehhez nem kell órákat a konyhában töltenünk. Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő recepttel pillanatok alatt mennyei palacsintákat készíthetünk.
Ebben a cikkben egy olyan gyors, mégis isteni finom palacsintareceptet osztunk meg, amit bárki könnyedén elkészíthet otthon – akár reggelire, akár vacsorára, vagy csak úgy, egy kis kényeztetésként.
Miért épp a palacsinta?
A palacsinta egy örök klasszikus. Nemcsak azért, mert gyerekkorunk kedvenc desszertje, hanem mert rengetegféleképpen variálható. Tölthetjük lekvárral, mogyorókrémmel, túróval, kakaóval – sőt, akár sós változatban is készíthetjük.
A legjobb benne mégis az, hogy kevés hozzávalóból, gyorsan, egyszerűen elkészíthető.
Mire figyeljünk a gyors palacsintasütésnél?
Elsősorban az arányokra. A jó tészta a lelke mindennek. Ha túl sűrű, vastag és tömör lesz a palacsinta. Ha túl híg, akkor szétszakad. Ezért fontos, hogy az alapanyagokat pontosan kimérjük.
Másrészt, a pihentetés ugyan nem kötelező, de ha van 10-15 percünk, érdemes megvárni, míg a liszt teljesen felveszi a folyadékot. Ha viszont sietünk, nyugodtan süthetjük azonnal is.
A villámgyors palacsintatészta receptje
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
- 25 dkg finomliszt
- 2 egész tojás
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz (vagy csapvíz)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha sósat szeretnénk)
- 1-2 evőkanál olaj a tésztába + sütéshez egy kevés
Lépésről lépésre: így készítjük el a palacsintát
1. lépés: Előkészületek
Készítsünk elő mindent a pultra: mérjük ki a lisztet, törjük fel a tojásokat, és öntsük ki a tejet, a szódát. Egy nagyobb tálban dolgozzunk, hogy kényelmesen tudjunk keverni.
2. lépés: A tészta kikeverése
Tegyük a lisztet a tálba. Üssük bele a tojásokat. Kezdjük el keverni, miközben apránként hozzáöntjük a tejet. Fontos, hogy ne egyszerre öntsük hozzá a teljes mennyiséget, így elkerüljük a csomósodást. Ha már szép sima, jöhet bele a só, a cukor és az olaj is. Végül lazítsuk fel a tésztát a szódavízzel.
Ha kézi habverővel dolgozunk, az teljesen megfelelő. De ha van kéznél botmixer vagy robotgép, az még gyorsabbá teheti a dolgot.
3. lépés: (opcionális) Pihentetés
Ha belefér az időnkbe, hagyjuk a tésztát pihenni 10-15 percig. Ez idő alatt előkészíthetjük a töltelékeket, megteríthetünk vagy csak elkortyolhatunk egy kávét.
4. lépés: Sütés
Hevítsünk fel egy palacsintasütőt vagy egy tapadásmentes serpenyőt. Egy kevés olajat cseppentsünk bele, de ne legyen túl sok, különben zsíros lesz a végeredmény. Érdemes egy szilikon ecsettel eloszlatni az olajat.
Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a forró serpenyőbe, majd azonnal forgassuk körbe, hogy egyenletesen elterüljön. Kb. 1 perc után egy lapáttal alányúlva megfordíthatjuk. A másik oldala már kevesebb időt igényel – nagyjából 30 másodpercet.
Ha szépen pirul, és nem szakad, jó úton járunk!
5. lépés: Tálalás
Amíg sülnek a palacsinták, melegen tarthatjuk őket egy tányéron, letakarva alufóliával vagy egy tiszta konyharuhával. Így nem hűlnek ki, mire az utolsó is elkészül.
Gyors tippek az ízesítéshez
Ha édesen szeretnénk:
- Barack- vagy eperlekvár
- Nutella, esetleg mogyorókrém
- Kakaópor + porcukor keveréke
- Fahéjas cukor
- Vaníliás túró töltelék
Ha sósan ennénk:
- Sajtos-sonkás töltelék
- Spenótos-ricottás változat
- Tejföllel meglocsolva, reszelt sajttal megszórva
Variációk, ha unjuk a klasszikust
Néha jó egy kis újítást is belevinni. Ha gyors, de különleges palacsintát szeretnénk, próbálkozhatunk ezekkel:
- Zabpalacsinta: a liszt egy részét cseréljük le zabpehelyre vagy zabpehelylisztre.
- Banános palacsinta: adjunk a tésztához egy érett, összetört banánt. Isteni illata lesz!
- Kakaós tészta: 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport keverjünk a liszthez. Sütésnél fantasztikus illatot áraszt.
- Citromos-vaníliás változat: reszelt citromhéjjal és egy kevés vaníliával friss, illatos palacsintát kapunk.
Gyerekekkel is szuper móka
Ha van gyerek a háznál, vonjuk be őket is a készítésbe. Imádni fogják! Lehet nekik külön “minipalacsintát” sütni, vagy ők maguk választhatják ki, mit kenjenek bele.
A kreatív tálalás is mókás lehet: színes gyümölcsökkel, csokiszósszal, tejszínhabbal díszített “palacsintatornyok” garantáltan mosolyt csalnak mindenki arcára.
Tisztítás? Gyerekjáték!
A gyors palacsintasütés másik előnye, hogy nincs nagy felfordulás. Egy tál, egy habverő, egy serpenyő. Ez minden, amire szükségünk van. És ami még jobb: ezek mind könnyen tisztíthatók. Miután jóllaktunk, a mosogatás sem vesz el sok időt.
Összességében
Mitől lesz igazán jó a gyors palacsinta?
- Friss alapanyagokból dolgozunk.
- A tészta állaga megfelelő: nem túl híg, nem túl sűrű.
- A serpenyő forró, de nem éget.
- Nem sajnáljuk a szeretetet belőle. Mert az is hozzávaló ám!
Egy perc és kész is!
A palacsinta pont olyan étel, amihez nem kell különleges konyhai tudás, csak egy kis lelkesedés. Ha gyorsan szeretnénk valami finomat, egyszerűen nem tudunk mellélőni vele.
Reméljük, hogy ez a recept nálatok is gyakori vendég lesz a reggeliző- vagy vacsoraasztalon. Ha kipróbáltátok, írjátok meg kommentben, mivel töltöttétek – mindig örülünk az új ötleteknek!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Pihe-puha palacsinta titka: Így lesz tökéletes minden egyes darab!
Lenmaglisztes palacsinta: Egészséges kényeztetés, amit neked is ki kell próbálnod!
Kókuszos álom palacsintába töltve: Egy egzotikus desszert, amit imádni fogsz!
Be the first to comment on "Palacsinta 15 perc alatt? Így lesz tökéletes minden egyes darab!"