Szódás palacsinta: könnyű, puha, ellenállhatatlan

Palacsinta szódával
Palacsinta szódával

Palacsinta szódával: a levegős, könnyű csoda titka

Ha valaha is kóstoltunk már igazán könnyű, szinte levegősen puha palacsintát, jó eséllyel szódával készült. Sokan nem is gondolnák, mennyit számít ez az egy összetevő. Pedig nagyon is!

Ebben a cikkben együtt végigmegyünk azon, hogyan lehet szódával palacsintát sütni. Elmondjuk, miért jó ötlet a víz vagy a tej egy részét buborékos szódával helyettesíteni. Megosztjuk a saját bevált receptünket is, lépésről lépésre. És persze kitérünk a gyakori hibákra, amiket érdemes elkerülni.

Na csapjunk is bele!

Miért tegyünk szódát a palacsintába?

A válasz egyszerű: a buborékok miatt.

A szódavíz apró szénsavbuborékai feldobják a tésztát. Egészen konkrétan könnyedebbé és puhábbá teszik a végeredményt. Ettől a palacsinta nem lesz vastag, mint az amerikai változat, de kap egy kellemesen lágy textúrát, amitől sokkal jobb lesz az élmény minden egyes falatnál.

A tej és a tojás is fontos a receptben, de ha csak sima vízzel készítjük, az eredmény sokkal „laposabb” lesz – ízre és állagra is.

Milyen szódát használjunk?

Nem kell semmi különleges, csak egyszerű szénsavas ásványvíz vagy szódavíz.

Minél buborékosabb, annál jobb. Ha van otthon szódásszifon, az tökéletes. Ha nincs, a bolti szénsavas ásványvíz is megteszi.

Arra viszont figyeljünk, hogy ne legyen citromos, narancsos vagy bármilyen ízesített változat – hacsak nem akarunk nagyon furcsa ízű palacsintát.

Szódás palacsinta: a tökéletes alaprecept

A következő recept kb. 12-14 darab vékony palacsintára elegendő. Ha többet szeretnénk, duplázzuk az adagot.

Hozzávalók:

  • 25 dkg finomliszt (búzaliszt, BL55-ös a legjobb)
  • 2 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dl szódavíz (jó buborékos!)
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál olaj a tésztába (plusz a sütéshez)
  • (opcionálisan 1 teáskanál cukor, ha édesebb tésztát szeretnénk)

Tipp: A cukrot érdemes kihagyni, ha sós tölteléket tervezünk bele, például gombás vagy sajtos változatot.

A szódás palacsinta elkészítése – lépésről lépésre

1. lépés: A tojásokat keverjük ki

Tegyük a tojásokat egy nagyobb tálba, és kézi habverővel vagy villával lazán keverjük el őket. Nem kell habosra, csak hogy egynemű legyen.

Ha szeretnénk, itt adhatunk hozzá egy csipet cukrot is.

2. lépés: Folyadék hozzáadása

Adjuk hozzá a tejet és a csipet sót, majd keverjük el. Ekkor a tészta még nagyon híg lesz, de ez teljesen rendben van.

3. lépés: Mehet bele a liszt

Kanalanként adjuk hozzá a lisztet, miközben folyamatosan keverjük.

Ez a lépés fontos! Ha egyszerre öntjük bele az összes lisztet, könnyen csomós marad a tészta. Inkább szánjunk rá 1-2 percet, és dolgozzunk türelmesen.

Ha van robotgépünk, használhatjuk azt is, de kézzel is tökéletesen működik.

4. lépés: Jöhet a szóda

Ha a lisztet elkevertük, lassan öntsük hozzá a szódát, miközben tovább keverjük.

Itt jön az a rész, amikor a tészta életre kel. A buborékok dolgoznak, és a massza gyönyörű, sima állagot kap.

Ha túl sűrű lenne, adjunk még egy kevés szódát. Ha túl híg, egy kis liszt segíthet. De ne vigyük túlzásba, inkább a hígabb tészta az ideális.

5. lépés: Pihentetés (ha van időnk)

Bár sokan kihagyják, de ha van 15-20 percünk, hagyjuk állni a tésztát. Így a liszt megduzzad, és a palacsinták szebben sülnek majd.

6. lépés: Sütés

Egy serpenyőt (lehetőleg palacsintasütőt) melegítsünk fel közepes lángon. Egy kevés olajat tegyünk bele – elég egy csepp, ha teflonos az edény.

A tésztából egy merőkanálnyit öntsünk a serpenyőbe, majd körkörös mozdulatokkal oszlassuk el egyenletesen.

Süssük meg az egyik oldalát (kb. 1 perc), majd lapáttal fordítsuk meg, és süssük készre a másik oldalát is (30-40 másodperc).

Töltsük meg, ahogy szeretnénk!

Itt már tényleg csak a fantázia szab határt. A szódás palacsinta semleges ízű, így jól illik az édes és a sós töltelékekhez is.

Édes ötletek:

  • Lekvár (barack, eper, szilva – amit szeretünk)
  • Nutella + banán
  • Fahéjas cukor
  • Túrókrém mazsolával

Sós változatok:

  • Sonka + sajt
  • Gombás-tejfölös töltelék
  • Spenótos-fetás töltelék

Vagy akár rakott palacsintát is készíthetünk belőle sütőben. A lehetőségek száma szinte végtelen.

Gyakori hibák, amiket elkerülhetünk

1. Csomós tészta: Ahogy írtuk, a lisztet kanalanként adjuk hozzá, ne egyszerre.

2. Túl sűrű vagy túl híg: Egy jó palacsintatészta olyan állagú, mint a híg tejszín. Könnyen ömlik, de nem teljesen vízszerű.

3. Ragad a serpenyőbe: Előmelegített serpenyő és kevés olaj a titka. Ha nagyon ragad, próbáljunk ki egy másik serpenyőt.

4. Túl vastag palacsinták: Ne öntsünk túl sok tésztát egyszerre, inkább forgassuk el jól a serpenyőt.

Variációk szódás palacsintára

Ha szeretnénk kísérletezni, itt van pár ötlet:

  • Kókusztejes szódás palacsinta: a tej helyett kókusztejet használjunk – különleges, enyhén egzotikus íz.
  • Gluténmentes verzió: gluténmentes lisztkeverékkel is működik, de egy kis extra szóda kellhet hozzá.
  • Tojás nélkül: ha valaki nem fogyaszt tojást, egy kis étolaj és extra szóda segíthet a laza szerkezet kialakításában.

Összességében

A szódás palacsinta nem ördöngösség, sőt. Egyszerű, gyors, és mindig sikerélményt ad. Ha eddig még nem próbáltuk, most itt a tökéletes alkalom!

A buborékos szóda feldobja az állagot, a tészta könnyű és puha lesz, a végeredmény pedig garantáltan elfogy az utolsó darabig. Akár édesen, akár sósan szeretjük, ez az alaprecept tökéletes kiindulópont.

Mi rendszeresen készítjük, és még soha nem bántuk meg. Próbáljátok ki ti is!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Kakaós csúsztatott palacsinta – Az édesség, ami mindenkit elvarázsol

Miklós Universal Mix: A palacsintázás forradalma egyszerűen és gyorsan

Mákos palacsinta vaníliaöntettel: Az egyszerű desszert, ami mindig tarol

Be the first to comment on "Szódás palacsinta: könnyű, puha, ellenállhatatlan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*