Puding palacsinta: a gyerekkor íze újragondolva – krémes, puha, ellenállhatatlan!

Puding palacsinta
Puding palacsinta

Puding palacsinta: puha, krémes és ellenállhatatlan

Ha valaha is megkérdeznénk magunktól, mit dobjunk össze hétvégén egy kis kényeztetésre, a palacsinta valószínűleg az elsők között jutna eszünkbe. De mi történik akkor, ha ezt a klasszikust ötvözzük a gyerekkorunk egyik kedvenc desszertjével – a pudinggal?

Megszületik a puding palacsinta: egy igazán krémes, lágy és édes csoda, ami még a legszürkébb napot is feldobja.

Mi is az a puding palacsinta?

Egyszerűen fogalmazva: egy vékony palacsintába tekert selymes pudingos töltelék, amit még tovább lehet fokozni gyümölccsel, tejszínhabbal, csokoládéval vagy akár karamellel.

Ez a desszert nemcsak hogy mutatós és ínycsiklandó, de igazán könnyű elkészíteni is. Nincs szükség cukrász végzettségre, csak egy kis türelemre – és persze egy nagy adag édesszájúságra.

Hozzávalók – avagy mire lesz szükségünk?

A palacsintához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 2 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy sima víz)
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál olaj (a tésztába)
  • olaj a sütéshez

A pudingos töltelékhez:

  • 1 csomag vaníliás (vagy bármilyen ízű) pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vaníliaaroma (opcionális, de jót tesz)
  • 5 dkg vaj vagy margarin (a selymesebb textúrához)

Extra feltétek (ízlés szerint):

  • friss eper, banán vagy bármilyen gyümölcs
  • csokiszósz
  • karamell
  • tejszínhab
  • pirított mandula vagy dió

Lépésről lépésre: így készül a puding palacsinta

1. Keverjük ki a palacsintatésztát

Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet a tojásokkal, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet. Kézi habverővel dolgozzunk, hogy szép sima tésztát kapjunk. Ezután jöhet a csipet só, a cukor, az olaj, végül a szódavíz.

Fontos, hogy a tészta ne legyen túl sűrű – ha szükséges, hígítsuk még egy kevés vízzel vagy tejjel.

Ezután hagyjuk pihenni kb. 20 percig. Így szebb, egyenletesebb lesz sütéskor.

2. Süssük ki a palacsintákat

Egy palacsintasütőt kenjünk ki kevés olajjal, majd forrósítsuk fel.
Egy merőkanál segítségével adagoljunk tésztát a serpenyőbe, és süssük ki szép világosbarnára mindkét oldalát.

Ebből az adagból kb. 10-12 db palacsinta lesz, attól függően, mekkorákat készítünk.

Tipp: ha vastagabb palacsintákat szeretnénk, akkor egy kicsit sűrűbb tésztát használjunk, vagy több tésztát öntsünk a serpenyőbe egyszerre.

3. Főzzük meg a pudingot

A pudingport keverjük el kevés hideg tejjel és a cukorral, hogy csomómentes legyen. A maradék tejet tegyük fel melegedni, és amikor már forró, keverjük bele a pudingos keveréket.

Állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat és a vaníliaaromát.

Hagyjuk hűlni, de ne teljesen – langyosan a legjobban kenhető!

4. Töltsük meg a palacsintákat

Fektessünk le egy palacsintát egy tányérra, kenjük meg 2-3 evőkanál pudinggal, majd tekerjük fel – vagy hajtsuk háromszög alakúra, ha úgy tetszik.

Díszítsük gyümölccsel, locsoljuk meg csokiszósszal, és koronázzuk meg egy adag tejszínhabbal!

Ha igazán extra élményre vágyunk, tehetünk a közepébe is egy szelet banánt vagy egy marék epret.

Variációk – ha kísérletezni szeretnénk

A puding palacsinta pont az a desszert, amit mindenki a saját szájízére szabhat.

Íme néhány ötlet:

  • Csokis változat: használjunk csokoládépudingot, és reszeljünk rá étcsokit.
  • Gyümölcsös töltelék: keverjünk a pudingba apróra vágott epret vagy málnát.
  • Kókuszos csoda: a puding tetejére szórjunk kókuszreszeléket, esetleg egy kis ananásszal bolondítva.
  • Mogyorós verzió: Nutellát keverjünk a pudinghoz vagy a tetejére.

És ne feledjük: a palacsinta tésztájába is csempészhetünk egy kis vaníliát vagy citromhéjat, ha izgalmasabb ízeket keresünk!

Hogyan tálaljuk?

A puding palacsintát legjobb langyosan tálalni. A meleg tészta és a selymes töltelék együtt olyan páros, amit nehéz megvárni. Ha vendégeket várunk, előre elkészíthetjük, majd tálalás előtt csak kicsit megmelegítjük a mikróban vagy a sütőben.

Tálaláskor használjunk lapostányért, és halmozzunk a tetejére gyümölcsöt, öntetet vagy egy kis porcukrot.

Látványos, finom és garantáltan elfogy – akár reggelire, akár uzsonnára vagy desszertként kínáljuk.

Tippek és trükkök a tökéletes végeredményhez

  • A puding akkor lesz igazán selymes, ha főzés után azonnal belekeverjük a vajat.
  • Ha a puding túlságosan sűrű, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
  • A palacsintákat fedjük le, amíg megtöltjük őket, így nem száradnak ki.
  • Tartsuk a palacsintákat melegen sütés után – például egy meleg tálban letakarva.

És a legfontosabb: ne spóroljunk a töltelékkel! Ez a puding palacsinta lelke.

Összességében

Egy kis nosztalgia, sok boldogság…

Ez a desszert nemcsak finom, de emlékeket is idéz: nagymamánk konyháját, gyerekkori vasárnapokat vagy éppen a közös sütéseket otthon. A puding palacsinta olyan, mint egy ölelés – krémes, meleg, otthonos.

És ne felejtsük el: a legjobb ízek mindig azok, amiket együtt élünk át.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Kakaós csúsztatott palacsinta – Az édesség, ami mindenkit elvarázsol

Miklós Universal Mix: A palacsintázás forradalma egyszerűen és gyorsan

Mákos palacsinta vaníliaöntettel: Az egyszerű desszert, ami mindig tarol

Be the first to comment on "Puding palacsinta: a gyerekkor íze újragondolva – krémes, puha, ellenállhatatlan!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*