Puding palacsinta: puha, krémes és ellenállhatatlan
Ha valaha is megkérdeznénk magunktól, mit dobjunk össze hétvégén egy kis kényeztetésre, a palacsinta valószínűleg az elsők között jutna eszünkbe. De mi történik akkor, ha ezt a klasszikust ötvözzük a gyerekkorunk egyik kedvenc desszertjével – a pudinggal?
Megszületik a puding palacsinta: egy igazán krémes, lágy és édes csoda, ami még a legszürkébb napot is feldobja.
Mi is az a puding palacsinta?
Egyszerűen fogalmazva: egy vékony palacsintába tekert selymes pudingos töltelék, amit még tovább lehet fokozni gyümölccsel, tejszínhabbal, csokoládéval vagy akár karamellel.
Ez a desszert nemcsak hogy mutatós és ínycsiklandó, de igazán könnyű elkészíteni is. Nincs szükség cukrász végzettségre, csak egy kis türelemre – és persze egy nagy adag édesszájúságra.
Hozzávalók – avagy mire lesz szükségünk?
A palacsintához:
- 25 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz (vagy sima víz)
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál olaj (a tésztába)
- olaj a sütéshez
A pudingos töltelékhez:
- 1 csomag vaníliás (vagy bármilyen ízű) pudingpor
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma (opcionális, de jót tesz)
- 5 dkg vaj vagy margarin (a selymesebb textúrához)
Extra feltétek (ízlés szerint):
- friss eper, banán vagy bármilyen gyümölcs
- csokiszósz
- karamell
- tejszínhab
- pirított mandula vagy dió
Lépésről lépésre: így készül a puding palacsinta
1. Keverjük ki a palacsintatésztát
Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet a tojásokkal, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet. Kézi habverővel dolgozzunk, hogy szép sima tésztát kapjunk. Ezután jöhet a csipet só, a cukor, az olaj, végül a szódavíz.
Fontos, hogy a tészta ne legyen túl sűrű – ha szükséges, hígítsuk még egy kevés vízzel vagy tejjel.
Ezután hagyjuk pihenni kb. 20 percig. Így szebb, egyenletesebb lesz sütéskor.
2. Süssük ki a palacsintákat
Egy palacsintasütőt kenjünk ki kevés olajjal, majd forrósítsuk fel.
Egy merőkanál segítségével adagoljunk tésztát a serpenyőbe, és süssük ki szép világosbarnára mindkét oldalát.
Ebből az adagból kb. 10-12 db palacsinta lesz, attól függően, mekkorákat készítünk.
Tipp: ha vastagabb palacsintákat szeretnénk, akkor egy kicsit sűrűbb tésztát használjunk, vagy több tésztát öntsünk a serpenyőbe egyszerre.
3. Főzzük meg a pudingot
A pudingport keverjük el kevés hideg tejjel és a cukorral, hogy csomómentes legyen. A maradék tejet tegyük fel melegedni, és amikor már forró, keverjük bele a pudingos keveréket.
Állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre, majd vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vajat és a vaníliaaromát.
Hagyjuk hűlni, de ne teljesen – langyosan a legjobban kenhető!
4. Töltsük meg a palacsintákat
Fektessünk le egy palacsintát egy tányérra, kenjük meg 2-3 evőkanál pudinggal, majd tekerjük fel – vagy hajtsuk háromszög alakúra, ha úgy tetszik.
Díszítsük gyümölccsel, locsoljuk meg csokiszósszal, és koronázzuk meg egy adag tejszínhabbal!
Ha igazán extra élményre vágyunk, tehetünk a közepébe is egy szelet banánt vagy egy marék epret.
Variációk – ha kísérletezni szeretnénk
A puding palacsinta pont az a desszert, amit mindenki a saját szájízére szabhat.
Íme néhány ötlet:
- Csokis változat: használjunk csokoládépudingot, és reszeljünk rá étcsokit.
- Gyümölcsös töltelék: keverjünk a pudingba apróra vágott epret vagy málnát.
- Kókuszos csoda: a puding tetejére szórjunk kókuszreszeléket, esetleg egy kis ananásszal bolondítva.
- Mogyorós verzió: Nutellát keverjünk a pudinghoz vagy a tetejére.
És ne feledjük: a palacsinta tésztájába is csempészhetünk egy kis vaníliát vagy citromhéjat, ha izgalmasabb ízeket keresünk!
Hogyan tálaljuk?
A puding palacsintát legjobb langyosan tálalni. A meleg tészta és a selymes töltelék együtt olyan páros, amit nehéz megvárni. Ha vendégeket várunk, előre elkészíthetjük, majd tálalás előtt csak kicsit megmelegítjük a mikróban vagy a sütőben.
Tálaláskor használjunk lapostányért, és halmozzunk a tetejére gyümölcsöt, öntetet vagy egy kis porcukrot.
Látványos, finom és garantáltan elfogy – akár reggelire, akár uzsonnára vagy desszertként kínáljuk.
Tippek és trükkök a tökéletes végeredményhez
- A puding akkor lesz igazán selymes, ha főzés után azonnal belekeverjük a vajat.
- Ha a puding túlságosan sűrű, adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
- A palacsintákat fedjük le, amíg megtöltjük őket, így nem száradnak ki.
- Tartsuk a palacsintákat melegen sütés után – például egy meleg tálban letakarva.
És a legfontosabb: ne spóroljunk a töltelékkel! Ez a puding palacsinta lelke.
Összességében
Egy kis nosztalgia, sok boldogság…
Ez a desszert nemcsak finom, de emlékeket is idéz: nagymamánk konyháját, gyerekkori vasárnapokat vagy éppen a közös sütéseket otthon. A puding palacsinta olyan, mint egy ölelés – krémes, meleg, otthonos.
És ne felejtsük el: a legjobb ízek mindig azok, amiket együtt élünk át.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Kakaós csúsztatott palacsinta – Az édesség, ami mindenkit elvarázsol
Miklós Universal Mix: A palacsintázás forradalma egyszerűen és gyorsan
Mákos palacsinta vaníliaöntettel: Az egyszerű desszert, ami mindig tarol
Be the first to comment on "Puding palacsinta: a gyerekkor íze újragondolva – krémes, puha, ellenállhatatlan!"