Teljes kiőrlésű liszt palacsinta – egészséges finomság, ami minden reggel feldobja a napot
A palacsinta az egyik legkedveltebb reggeli vagy desszert hazánkban. Könnyű, gyorsan elkészíthető, és szinte végtelen variációban készíthető el. De ha igazán jót szeretnénk tenni magunkkal, érdemes kipróbálni a teljes kiőrlésű lisztből készült palacsintát. Ez a változat ugyanis nem csak ízletes, hanem egészségesebb is, mert több rostot és értékes tápanyagot tartalmaz, mint a sima liszt.
Ebben a cikkben elmondjuk, miért érdemes áttérni a teljes kiőrlésű lisztre, hogyan készítsük el a tökéletes palacsintát, és megosztunk néhány tippet is, hogy még finomabb legyen az eredmény.
Miért válasszuk a teljes kiőrlésű lisztet?
A teljes kiőrlésű liszt a gabonaszem teljes magját tartalmazza, vagyis a korpát, a csírát és a keményítőt is. Ez azt jelenti, hogy több rost, vitamin és ásványi anyag van benne, mint a finomított lisztben. Ez a rosttartalom segíti az emésztést, hosszabb ideig tartó jóllakottságot ad, és stabilabban tartja a vércukorszintet
Egy hétköznapi reggeli palacsinta így könnyebben beilleszthető egy egészségtudatos étrendbe. Emellett a teljes kiőrlésű lisztnek különleges, diós íze van, amely jól harmonizál a palacsinta édes vagy akár sós töltelékeivel is.
Teljes kiőrlésű palacsinta alapanyagok
Mielőtt belevágnánk a sütésbe, nézzük, mire lesz szükségünk:
- 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 tojás
- 400 ml tej (lehet növényi is, pl. mandulatej, ha laktózmentesre vágyunk)
- Egy csipet só
- 1 evőkanál cukor vagy méz (opcionális, de jól kiemeli az ízeket)
- 1 teáskanál sütőpor (ha könnyedebb palacsintát szeretnénk)
- 1 evőkanál olaj vagy olvasztott vaj a tésztába
- Sütéshez kevés olaj vagy vaj
Ez az alaprecept könnyen alakítható, de már ezzel a klasszikus változattal is finom, tápláló palacsintákat készíthetünk.
Hogyan készítsük el lépésről lépésre?
1. lépés: Az alapanyagok előkészítése
Először mérjük ki a lisztet egy nagy keverőtálba. Ha szeretjük, szitáljuk át, így könnyebben keverhető és levegősebb lesz a tészta. Ehhez adjuk hozzá a sót, a cukrot vagy a mézet, és a sütőport.
2. lépés: A tojások és a tej összekeverése
Egy külön tálban verjük fel a tojásokat, majd adjuk hozzá a tejet és az olajat vagy az olvasztott vajat. Ezt a folyékony keveréket lassan öntsük a lisztes keverékhez, miközben folyamatosan keverjük kézi habverővel vagy mixerrel. Így elkerüljük a csomókat, és szép sima tésztát kapunk.
3. lépés: A tészta pihentetése
Ha van időnk, hagyjuk állni a tésztát legalább 20-30 percig. Ez segít, hogy a liszt jól megpuhuljon, és a palacsinta nem lesz merev vagy gumis. Ez a lépés különösen fontos a teljes kiőrlésű lisztnél.
4. lépés: A palacsinták sütése
Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes hőfokon, és kenjük meg vékonyan olajjal vagy vajjal. Öntsünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és forgassuk meg, hogy vékony rétegben terüljön el.
Amikor a palacsinta széle elkezd megszilárdulni, és a tészta tetején apró buborékok jelennek meg, fordítsuk meg egy spatula segítségével. Süssük még kb. 1 percig, amíg a másik oldala is szép aranybarna nem lesz.
5. lépés: Tálalás és ízesítés
A palacsintákat melegen tálaljuk. Teljes kiőrlésű liszttel készült palacsintáinkat megpakolhatjuk friss gyümölcsökkel, joghurttal, mézzel, vagy akár lekvárral és dióval is. A sós verziókhoz jól passzol a túró, a spenót, vagy akár egy kevés füstölt lazac.
Tippek a tökéletes teljes kiőrlésű palacsintához
- Ne sajnáljuk a pihentetést! Ahogy említettük, a tészta állni hagyása puhítja a lisztet és könnyebbé teszi a palacsintát.
- Használjunk jó minőségű lisztet! A teljes kiőrlésű lisztek között is vannak különbségek. Keressük a frissen őrölt, organikus vagy helyi termékeket.
- Állítsuk be a tej mennyiségét! A teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel, ezért előfordulhat, hogy kicsit több tejet kell hozzáadni, mint a finomított lisztnél.
- Sütés közben kenjük meg a serpenyőt! Egy kevés olaj vagy vaj segít, hogy a palacsinta ne ragadjon le, és szép színt kapjon.
- Próbáljuk ki növényi tejjel! Mandulatejjel, zabtejjel vagy rizstejjel is nagyon finom, kicsit más, de kellemes ízt kapunk.
- Kísérletezzünk az ízesítőkkel! Fahéj, vanília, citromhéj vagy egy kis reszelt alma is feldobhatja a tésztát.
Miért érdemes beilleszteni a teljes kiőrlésű palacsintát a mindennapjainkba?
Egyrészt az egészségesebb életmód egyik egyszerű lépése lehet, ha a finomított liszt helyett a teljes kiőrlésű lisztet választjuk. Így még egy kedvenc ételünk is táplálóbbá válik. Másrészt az ízek és textúrák sokszínűsége izgalmasabbá teszi a reggeliket vagy desszerteket.
Ráadásul ha gyerekekkel is készítjük, jó lehetőség arra, hogy megismertessük velük a teljes kiőrlésű gabonák ízét, és egészséges szokásokat alakítsunk ki náluk.
Összességében
A teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta nem csak egészségesebb, de ízletes és változatos is. Egyszerű receptünk segítségével bárki könnyen elkészítheti otthon ezt a finomságot. Csak néhány alapanyag, egy kis türelem, és már jöhet is a család vagy a barátok elismerő pillantása!
Ne feledjétek, a kulcs a megfelelő alapanyagokban és a tészta pihentetésében rejlik. Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így süss tökéletes glutén-, tej- és tojásmentes palacsintát – egyszerűen, lépésről lépésre!
Krémes palacsinta: Az édesség, ami elvarázsol minden ízlelőbimbót!
Laktózmentes palacsinta, ami mindenkit levesz a lábáról – Egyszerű, gyors és isteni finom!
Be the first to comment on "Teljes kiőrlésű palacsinta: Az egészséges reggeli, amit imádni fog a család!"