Az egyszerű palacsintatészta titka – így lesz mindig tökéletes!
A palacsinta az egyik legkedveltebb ételünk – legyen szó reggeliről, uzsonnáról vagy egy gyors vacsoráról, mindig jólesik egy-két darab, főleg ha frissen sült. És ha egyszer rákaptunk a készítésére, szinte lehetetlen leállni vele.
De mi kell hozzá igazán?
Egy jó alaprecept. Egy olyan egyszerű palacsintatészta, amit szinte csukott szemmel is el tudunk készíteni, még akkor is, ha csak maradék hozzávalóink vannak otthon. Most megmutatjuk, hogyan csináljuk mi.
Miért imádjuk az egyszerű palacsintát?
Mert gyors.
Mert olcsó.
Mert ezerféleképpen tölthető.
És mert még a legválogatósabb gyerek is megeszi.
Ráadásul az elkészítéséhez semmilyen különleges eszközre nincs szükség. Nincs dagasztás, nincs kelesztés. Egy keverőtál, egy habverő vagy botmixer, és már süthetjük is a finomságot.
Hozzávalók – amik szinte mindig megtalálhatók a konyhánkban
Ez az alaprecept 12-14 darab vékony, klasszikus magyar palacsintához elegendő.
- 2 db tojás
- 25 dkg finomliszt (BL55)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós töltelékkel készítjük)
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 2 evőkanál olaj a tésztába
- + kevés olaj a sütéshez
Ha szeretnénk, egy kevés reszelt citromhéjat vagy vaníliás cukrot is tehetünk bele. Ezekkel különösen illatos és ízletes lesz.
Lépésről lépésre: így készül az alap palacsintatészta
1. A száraz hozzávalókat először keverjük el
Vegyünk elő egy nagy tálat, és tegyük bele a lisztet, a csipet sót, valamint a cukrot. Ezeket egy fakanállal vagy habverővel keverjük össze alaposan, hogy a liszt ne csomósodjon majd a nedves hozzávalók hozzáadásakor.
2. Mehetnek hozzá a tojások
Üssük bele a tojásokat, majd kezdjük el lassan felönteni a tejjel. A legjobb, ha nem öntjük rá egyszerre az összes tejet, hanem fokozatosan adjuk hozzá. Közben folyamatosan keverjük kézi habverővel vagy elektromos mixerrel.
Tipp: Ha kézzel dolgozunk, érdemes középen egy kis mélyedést csinálni a lisztben, és oda tenni a tojást, így könnyebben eldolgozható.
3. Jöhet a buborék
Miután simára kevertük a tésztát, öntsük hozzá a szódavizet. Ez az apró trükk garantálja, hogy a palacsinták légiesek és könnyűek lesznek. Egyáltalán nem lesznek szalonnásak vagy gumisak, amitől sokan félnek.
4. Olaj is kell bele
Keverjünk bele 2 evőkanál olajat. Ez segít abban, hogy a palacsinta ne ragadjon le, és finom, enyhén ropogós szélű legyen. Ha ezt beletesszük, kevesebb olajat kell majd a serpenyőbe öntenünk sütéskor.
5. A pihentetés fontossága
Ha van időnk, pihentessük a tésztát 20-30 percig. Ez idő alatt a liszt teljesen megszívja magát a folyadékkal, így a tészta simább, jobban kezelhető lesz. Ez nem kötelező, de ha időnk engedi, ne hagyjuk ki.
Sütés – amikor végre megszületnek a palacsinták
1. A megfelelő serpenyő
Legjobb egy vékony, könnyű palacsintasütő. De ha ilyen nincs otthon, egy sima tapadásmentes serpenyő is tökéletes.
Tegyük a tűzhelyre, melegítsük fel közepes hőfokra, majd kenjük meg vékonyan olajjal. Ezt legegyszerűbben egy ecsettel vagy egy olajos papírtörlővel tudjuk megtenni.
2. A tészta adagolása
Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a forró serpenyőbe, majd gyors csuklómozdulattal forgassuk körbe, hogy a tészta egyenletesen elterüljön.
3. Mikor fordítsuk meg?
Kb. 1 perc alatt megsül az egyik oldala. Ha a széle kezd felkunkorodni, és az alja szép aranybarna, akkor egy lapos fakanállal vagy késsel alányúlhatunk, és gyors mozdulattal megfordítjuk.
A másik oldal már kevesebb időt igényel – 30-40 másodperc is elég.
Tegyük egy tányérra, és rétegezzük egymásra. Letakarhatjuk egy konyharuhával, hogy ne hűljenek ki, amíg az összes kész nincs.
Mivel töltsük?
Ez a legjobb rész!
Édes töltelékek:
- baracklekvár
- kakaó + cukor
- fahéjas cukor
- Nutella
- túrós töltelék mazsolával
- gesztenyepüré tejszínhabbal
Sós változatok:
- juhtúrós tejföllel
- sajtos-sonkás
- gombás-tejfölös
- spenótos-fokhagymás
Töltés után akár fel is göngyölhetjük őket, vagy háromszögbe hajthatjuk. Melegen és hidegen is finom!
Néhány tipp a tökéletes palacsintához
- Ha túl sűrű a tészta, bátran hígítsuk még egy kis tejjel vagy szódával.
- Ha túl vékony, akkor egy kis liszttel sűríthetjük.
- Ne öntsünk túl sok tésztát a serpenyőbe, különben vastag lesz, mint egy amerikai palacsinta.
- A sütőt ne hevítsük túl! A közepes láng tökéletes.
- Az első palacsinta mindig kísérleti darab. Ne csüggedjünk, ha nem tökéletes – a többi már az lesz.
Extra variációk – ha kicsit megbolondítanánk
Szeretünk kísérletezni? Akkor próbáljunk ki ezek közül néhányat:
- Vaníliás palacsinta: adjunk a tésztához 1 csomag vaníliás cukrot.
- Citromos változat: reszeljünk bele egy kis citromhéjat, és tálaláskor csepegtessünk rá citromlevet.
- Kakaós tészta: tegyünk bele 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
- Zabos palacsinta: a liszt egy részét cseréljük le zabpehelylisztre – egészségesebb, de még mindig finom.
Összességében
Mi kell egy jó palacsintához?
Nem kell hozzá semmi extra.
Nem kell mesterszakácsnak lenni hozzá.
Csak néhány alapanyag, egy kis figyelem, és egy jó serpenyő.
Ha egyszer ráérzünk a tészta állagára, a sütés ritmusára, onnantól már nem receptből fogjuk készíteni.
Csak érzésből.
És ez a legjobb az egészben!
Próbáljuk ki még ma!
Bárki, bármikor nekiállhat – akár gyerekkel együtt is.
Az egyszerű palacsintatészta nemcsak egy recept, hanem egy klasszikus alapdarab, amit minden háztartásban tudni kell.
Úgyhogy nincs más hátra, mint elő a tálakkal, serpenyőkkel, és induljon a palacsintasütés!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Palacsinta 15 perc alatt? Így lesz tökéletes minden egyes darab!
Palacsinta egyszerűen, tökéletesen – A leggyorsabb tészta recept, amit mindig újra elkészítesz!
Be the first to comment on "Palacsinta minden napra: Az egyszerű tészta receptje, amitől mindig sikered lesz!"