Palacsinta szódabikarbónával: a titkos összetevő, amit imádni fogunk
A palacsinta nálunk igazi alapfogás. Lehet reggeli, vacsora, sőt, desszert is – attól függ, mivel töltjük meg. Klasszikusan tojás, tej és liszt keverékéből készül, de ha egy kicsit légiesebb, könnyedebb állagot szeretnénk, érdemes bevetni egy trükköt: a szódabikarbónát.
Most megmutatjuk, miért működik olyan jól ez az egyszerű hozzávaló, hogyan használjuk, és adunk egy lépésről lépésre receptet, hogy otthon is tökéletes palacsintát süthessünk – akár az első próbálkozásra is.
Miért jó a szódabikarbóna a palacsintában?
A szódabikarbóna nem más, mint egy kémiai lazítószer, amit gyakran használunk sütiknél, muffinoknál. De kevesen gondolnak rá palacsinta esetében. Pedig épp ott van a helye!
A szódabikarbóna savas közegben (pl. tejföl, citromlé, joghurt vagy akár a tej) szén-dioxidot szabadít fel. Ez a gáz apró buborékokat képez a tésztában, amitől lazább, puhább és levegősebb lesz a palacsinta. Nem lesz annyira „gumis”, mint amikor csak tojással és liszttel dolgozunk.
Fontos azonban az arány. Túl sok szódabikarbóna kellemetlen ízt adhat, és túlzottan meg is emeli a tésztát. Ezért mindig csak keveset használjunk belőle – de azt tudatosan.
A tökéletes palacsinta szódabikarbónával – Recept lépésről lépésre
Hozzávalók kb. 12-15 darab palacsintához:
- 25 dkg finomliszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor (elhagyható, ha sós tölteléket tervezünk)
- 1 csipet szódabikarbóna (kb. 1/4 teáskanál)
- 3 dl tej
- 1,5 dl szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 1 dl víz (szükség esetén hígításhoz)
- 1 evőkanál olaj a tésztába + kevés a sütéshez
Elkészítés: Lépésről lépésre
1. Előkészületek
Vegyünk elő egy nagy keverőtálat. A lisztet szitáljuk át, így könnyebb, levegősebb lesz a tésztánk. Adjunk hozzá egy csipet sót, a cukrot és a szódabikarbónát. Keverjük el szárazon, hogy egyenletesen eloszoljon.
2. Nedves hozzávalók bekeverése
Egy másik tálban verjük fel a tojást. Adjuk hozzá a tejet, majd lassan öntsük a lisztes keverékhez, miközben kézi habverővel vagy mixerrel folyamatosan keverjük. Célunk, hogy csomómentes, selymes állagú tésztát kapjunk.
3. Buborék hozzáadása
Jöhet a szódavíz! Ez nem csak hígítja a masszát, hanem segíti a légies szerkezetet is. Keverjük hozzá óvatosan. Ha úgy érezzük, túl sűrű lett a tészta, nyugodtan adhatunk hozzá egy kevés sima vizet is. A jó palacsintatészta olyan, mint a híg tejföl.
4. Pihentetés
Nem kötelező, de érdemes 15-20 percet pihentetni a tésztát. Ez alatt az idő alatt a liszt megszívja magát, a buborékok dolgoznak, és a tészta szebb állagú lesz.
5. Sütés
Forrósítsunk fel egy serpenyőt, majd vékonyan kenjük ki olajjal. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, és gyors mozdulattal forgassuk el benne, hogy szép vékony rétegben elterüljön.
Süssük közepes lángon, amíg a szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől. Ez kb. 1 perc. Fordítsuk meg, majd a másik oldalát is süssük aranybarnára.
6. Tálalás
Amint elkészültek a palacsinták, halmozzuk őket tányérra, és fedjük le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjanak ki. Mehet bele lekvár, túró, kakaó, nutella, sós töltelék – amire épp vágyunk!
Tippek és trükkök a még jobb palacsintához
- Ne használjunk túl sok szódabikarbónát! Tényleg elég a csipetnyi.
- Ha sós palacsintát készítünk (pl. hortobágyi húsosat), el is hagyhatjuk a cukrot a tésztából.
- A szódavizet közvetlenül a sütés előtt keverjük hozzá, akkor a legaktívabb.
- Egy kis vaníliás cukor vagy reszelt citromhéj csodát tesz az édes változattal.
- Ha szeretnénk még levegősebb állagot, a tojásfehérjét külön is felverhetjük, és úgy forgathatjuk bele a tésztába.
Mi a különbség a sütőpor és a szódabikarbóna között?
Sokan kérdezik: nem mindegy, mit használunk?
Nem teljesen. A szódabikarbóna önmagában csak savval együtt működik. A sütőpor ezzel szemben már tartalmaz savas összetevőket is, így magában is képes lazítani a tésztát.
Viszont a palacsintába nem szeretnénk túl erőteljes emelkedést, inkább csak egy kis könnyedséget. Erre pont jó a szódabikarbóna. Ha nincs otthon, használhatunk sütőport is, de abból picit többet kell: kb. fél teáskanállal.
Miért szeretjük annyira ezt a receptet?
Mert egyszerű. Mert nem kell hozzá semmi extra. Mert a szódabikarbóna olcsó, mindig van a kamrában, és valóban érezhető különbséget hoz. Ha egyszer kipróbáljuk, valószínűleg többször elő fogjuk venni ezt a trükköt.
Ráadásul a tészta rugalmasabb lesz, nem szakad könnyen, és szépen tekerhető – ami külön jó hír a túrós vagy lekváros töltelékekhez.
Változatok, amiket érdemes kipróbálni
- Zabos változat: a liszt egy részét cseréljük le finomra darált zabpehelyre. Egészségesebb, és jól működik a szódabikarbónával is.
- Laktózmentes: használjunk növényi tejet (pl. zab- vagy mandulatejet), és figyeljünk rá, hogy legyen benne valamilyen savas összetevő, pl. egy kevés citromlé, hogy aktiválja a szódabikarbónát.
- Teljes kiőrlésű: bátran cseréljük le a fehér liszt felét teljes kiőrlésűre, így táplálóbb lesz a végeredmény.
- Sós palacsinta: sonkával, sajttal, pirított zöldségekkel töltve isteni vacsora lehet belőle.
Összességében
A szódabikarbónás palacsinta egy egyszerű, mégis nagyszerű módja annak, hogy egy jól ismert ételt új szintre emeljünk. Nincs benne varázslat – csak egy kis tudatosság, és egy csipetnyi szódabikarbóna.
Könnyű, puha, mégis rugalmas lesz a végeredmény. Ráadásul pofonegyszerű elkészíteni, és szinte biztos, hogy sikert aratunk vele a család minden tagjánál – gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.
Ha szeretnél még több palacsintás tippet, receptet vagy trükköt, kövess minket továbbra is – és ne feledd: a legfinomabb palacsinta titka néha csak egy csipetnyi dologban rejlik.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Rakott palacsinta diós-lekváros csavarral – A desszert, amit mindenki imádni fog
Egy bögre, egy tepsi, rengeteg boldogság – Próbáld ki a palacsinták királyát!
Puding palacsinta: a gyerekkor íze újragondolva – krémes, puha, ellenállhatatlan!
Be the first to comment on "Ezért keverj szódabikarbónát a palacsintatésztába – puhább, mint valaha!"