Miért imádjuk a palacsintát?
Nincs olyan, aki ne szeretné a palacsintát. Gyerekkorunk kedvence, amit ma is ugyanolyan lelkesedéssel sütünk és tömünk magunkba. Édesen, sósan, lekvárral, kakaóval, túróval vagy akár húsosan – a lehetőségek tárháza végtelen.
És tudjátok mi a legjobb benne? Nem bonyolult. Pár alapanyag, egy kis gyakorlás, és máris süthetjük a világ legfinomabb klasszikus palacsintáját. Pontosan ezért hoztuk el nektek ezt a receptet.
Amit mindenképpen érdemes tudni a klasszikus palacsintáról
A klasszikus magyar palacsinta titka az, hogy vékony, hajlékony, mégis kellően tartós, hogy ne szakadjon el töltés közben.
Sokan azt hiszik, hogy a tökéletes tészta készítése nehéz, de valójában egyáltalán nem az. A lényeg a megfelelő arányokon múlik.
És igen, van pár apró trükk, amitől nemcsak jó lesz, hanem fantasztikus!
Alapanyagok, amik garantálják a sikert
Egy adag klasszikus palacsintához (kb. 15-18 db-hoz) a következőkre lesz szükségünk:
- 30 dkg finomliszt
- 2 db tojás
- 5 dl tej
- 2 dl szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (ha édes palacsintát készítünk)
- 2 evőkanál olaj (a tésztába)
- plusz olaj a sütéshez
Tipp: Ha sós palacsintát szeretnénk, egyszerűen hagyjuk ki a cukrot.
Az elkészítés lépésről lépésre
1. Lépés: A tészta kikeverése
Elsőként egy nagy tálat veszünk elő. Beleütjük a két tojást, hozzáadjuk a csipet sót és az evőkanál cukrot. Egy habverő segítségével elkezdjük összedolgozni.
Ezután jöhet a liszt. Nem öntjük bele az egészet egyszerre, hanem fokozatosan adagoljuk, közben pedig folyamatosan keverjük. Így elkerüljük, hogy csomós legyen.
Amikor a liszt nagy részét felvette a tojásos alap, jöhet a tej. Szintén apránként adagoljuk. Keverjük szép simára!
Végül beleöntjük a 2 dl szódavizet és a 2 evőkanál olajat is. A szódavíz teszi könnyűvé, levegőssé a palacsintát.
Fontos: A tészta állaga legyen selymesen folyós, de ne teljesen vizes. Inkább hígabb legyen, mint túl sűrű!
2. Lépés: Pihentetés (nem kötelező, de ajánlott)
Bár sokan kihagyják, mi mindig adunk 20-30 perc pihenőt a tésztának. Miért? Mert így a liszt teljesen felveszi a nedvességet, a tészta rugalmasabb, a palacsinta pedig sokkal könnyebben kezelhető lesz.
Ha sietünk, persze kezdhetjük azonnal a sütést. Nem fog összedőlni a világ.
3. Lépés: A sütés művészete
Fogjuk a palacsintasütőt (vagy bármilyen lapos serpenyőt), majd közepes lángon felmelegítjük.
Az első palacsinta előtt egy picit kiolajozzuk a serpenyőt. Ehhez egy darab papírtörlőt is használhatunk – mártjuk az olajba, majd áttöröljük vele a sütőt.
Jöhet a merőkanál. A forró serpenyőbe öntünk egy adag tésztát, és gyors csuklómozdulattal körbeforgatjuk, hogy egyenletesen elterüljön.
Körülbelül 1 perc, és már láthatjuk, hogy a szélei elkezdenek kicsit felkunkorodni. Ilyenkor egy lapos fakanállal vagy spatulával alányúlunk, és megfordítjuk.
A másik oldalnak már bőven elég 20-30 másodperc.
És már csúsztathatjuk is ki egy tányérra!
Pro tipp: Az első palacsinta mindig próba. Ha kicsit vastag lett, legközelebb kevesebb tésztát merjünk. Ha túl vékony, kicsit sűrítsünk a tésztán.
Hogyan folytassuk? Töltsük meg!
Na de mivel? Ez már tényleg csak a fantáziánkon múlik.
Íme néhány klasszikus, verhetetlen töltelékötlet:
- Lekvár: Barack, málna, eper – amit csak szeretünk.
- Kakaó: Egy kis porcukorral elkevert kakaópor – gyerekkor íze!
- Diós-cukros: Darált dió, porcukor, esetleg egy pici reszelt citromhéj.
- Mákos-cukros: Pont mint a diós, csak mákkal.
- Túrós: Cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal kikevert túró.
- Nutella: Na, ez talán nem annyira klasszikus, de ellenállhatatlan.
Extra: Ha kicsit fel akarjuk dobni, próbáljuk ki vaníliasodóval leöntve, csokiszósszal megcsorgatva vagy flambírozott verzióban.
Mi van, ha sósat szeretnénk?
A klasszikus tésztából egyszerűen kihagyjuk a cukrot, és már mehet is bele a sós töltelék.
Pár ötlet:
- Sajtos-sonkás: Megtöltjük, feltekerjük, majd kicsit megsütjük még sajttal a tetején.
- Hortobágyi húsos palacsinta: Igazi klasszikus, darált húsos töltelékkel, tejföllel megbolondítva, sütőben átsütve.
- Zöldséges-tejfölös: Pirított gombával, cukkínivel, egy kis fokhagymás tejföllel töltve.
Gyakori kérdések és válaszok
Miért szakad a palacsinta?
Túl kevés a tojás, túl sok a szódavíz, vagy nem elég meleg a serpenyő. Ezeket érdemes ellenőrizni.
Miért lesz túl vastag?
Túl sok tészta került egyszerre a serpenyőbe, vagy túl sűrű a tészta. Hígítsuk egy kis tejjel vagy szódával.
Kell-e mindig olajozni a serpenyőt?
Az első palacsinta előtt mindenképpen. Utána elég 3-4 darabonként áttörölni egy olajos papírtörlővel.
Egy kis nosztalgia a végére
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekünk a palacsinta mindig egy picit az otthon, a család, a hétvégi együttlétek szimbóluma. A gyerekek sorban állnak, ki milyen tölteléket kér. A konyha tele van illattal, és a tányérok csak pillanatokig üresek.
És őszintén? Ennél kevés jobb dolog van.
Összességében
A tökéletes klasszikus palacsinta receptje…
Egyszerű. Finom. Gyors.
Nincs benne semmi trükk – csak egy jó recept, egy kis türelem, és garantált a siker.
Próbáljátok ki!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A világ legcsokisabb palacsintája – és nálad is simán elkészül!
Egészséges reggeli, ami desszertnek is elmegy: csokis protein palacsinta.
A csokirajongók palacsintája – Krémes, selymes, ellenállhatatlan!
Be the first to comment on "Így lesz tökéletes a palacsinta minden alkalommal – A klasszikus recept, ami sosem okoz csalódást."