Epres palacsinta torta – az ellenállhatatlan tavaszi-nyári desszert
Amikor beköszönt a tavasz, és megjelenik az első szabadföldi eper, mi sem tudunk ellenállni neki. Ilyenkor az epres finomságok aranykorát éljük: epres piskóta, epres túrótorta… és az egyik abszolút kedvencünk – az epres palacsinta torta.
Ez a desszert valójában két klasszikus nagy kedvenc ötvözete: a házi palacsinta és a krémes torta. Látványos, de meglepően egyszerű elkészíteni. Ráadásul garantált, hogy mindenkit leveszünk vele a lábáról – legyen az családi ebéd, baráti brunch vagy akár egy szülinapi meglepetés.
Miért szeretjük annyira?
- Egyszerű alapanyagokból készül.
- Nem kell sütőt bekapcsolni (kivéve a palacsintasütést).
- Látványos, de nem macerás.
- Tavasztól őszig bármikor elkészíthető, főleg friss eperrel.
- Krémes, könnyű és frissítő.
Na de nézzük is meg, hogyan készül lépésről lépésre!
Hozzávalók az epres palacsinta tortához
A palacsintákhoz (kb. 10-12 db nagy méretű):
- 3 db tojás
- 500 ml tej
- 200 ml szénsavas ásványvíz (vagy szóda)
- 300 g liszt
- 1 csipet só
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál olaj a tésztába
- kevés olaj a sütéshez
A krémhez:
- 500 g mascarpone
- 250 ml habtejszín (min. 30%-os)
- 100 g porcukor (ízlés szerint több is lehet)
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vanília kivonat
- 500-600 g friss eper
A tetejére:
- Extra eper
- Porcukor szóráshoz
- (opcionálisan) pár mentalevél vagy csokoládé reszelék díszítésnek
Lépésről lépésre – így készül az epres palacsinta torta
1. Palacsinta tészta elkészítése
Első lépésként álljunk neki a palacsintának. Nélküle ugye nincs torta!
- Egy nagy tálban üssük fel a tojásokat. Adjuk hozzá a sót, a cukrot, majd kézi habverővel lazán keverjük össze.
- Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet, miközben folyamatosan keverjük.
- Szitáljuk bele a lisztet, és keverjük csomómentesre.
- Ha megvan, öntsük bele az ásványvizet és az olajat. Ez teszi a tésztát könnyeddé és rugalmasabbá.
- Pihentessük a tésztát legalább 15-20 percig. Ez idő alatt a liszt szépen megszívja magát, és a palacsinták sokkal jobb állagúak lesznek.
Amíg pihen a tészta, előkészíthetjük az epret és a krémet.
2. Palacsinták sütése
A jól megszokott módon süssük ki a palacsintákat:
- Egy közepes méretű serpenyőt kenjünk ki vékonyan olajjal (az első palacsinta előtt mindenképp, utána már elég csak, ha szükséges).
- A tésztából egy merőkanálnyit a serpenyőbe öntünk, és szép vékony, egyenletes palacsintát sütünk.
- Mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Fontos: ne legyen túl vastag a palacsinta, de ne is annyira vékony, hogy szakadjon, hiszen ez lesz a tortalapunk!
3. Krém elkészítése
Amíg a palacsinták hűlnek, elkészítjük a krémet, ami krémes, könnyű és tökéletesen harmonizál az eperrel.
- A mascarponét egy nagy tálban keverjük ki a porcukorral és a vaníliával.
- Egy másik tálban verjük fel a tejszínt kemény habbá.
- Óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot a mascarponés keverékbe. Ne keverjük túl, csak finoman, hogy könnyű maradjon.
4. Az eper előkészítése
- Az epreket alaposan mossuk meg, csepegtessük le.
- Vágjuk le a zöld részt, majd szeleteljük fel vékony szeletekre. Ha kisebb szemű, akkor akár egészben is hagyhatjuk néhányat a díszítéshez.
A nagy pillanat: a palacsinta torta összeállítása
Most jön a legizgalmasabb rész, ahol a torta életre kel!
- Egy tortatálra vagy nagyobb lapos tányérra helyezzünk egy palacsintát.
- Kenjünk rá egy réteg krémet – nem túl vastagon, de ne is sajnáljuk.
- Szórjuk meg bőven eper szeletekkel.
- Jöhet a következő palacsinta, majd ismét krém és eper.
Folytassuk, amíg el nem fogynak a palacsinták. A tetejére ne felejtsünk krémet kenni, majd díszítsük szépen eperrel, porcukorral, mentalevéllel vagy akár egy kis csokireszelékkel.
Tipp: hogyan legyen még látványosabb?
- Ha van kedvünk, a krémbe tehetünk egy kis citromhéjat vagy pár csepp citromlevet – ettől még frissebb ízt kap.
- Az egyik rétegbe akár tehetünk apróra tört babapiskótát vagy darált kekszet is, ami roppanósabbá teszi.
- Ha nagyon extrázni akarjuk, az egyik réteget megkenhetjük epres lekvárral is.
Pihentetés – de csak ha kibírjuk!
Bár azonnal is fogyasztható, az epres palacsinta torta akkor a legfinomabb, ha legalább 1-2 órára betesszük a hűtőbe. Ilyenkor a krém kicsit megdermed, az ízek pedig tökéletesen összeérnek.
Hogyan szeleteljük?
Mivel ez nem egy klasszikus piskótás torta, hanem lágyabb, a szeleteléshez érdemes egy éles, recés kést használni. Vágjunk lassan, határozott mozdulattal.
Tárolás
Hűtőben 2-3 napig simán eláll, bár valljuk be, ritka, hogy ennyi ideig bírja nálunk.
Összességében
Ezért imádjuk…
Az epres palacsinta torta maga a megtestesült tavaszi és nyári boldogság. Nem kell hozzá különleges konyhai tudás, nem igényel speciális eszközöket. Cserébe látványos, finom, krémes, gyümölcsös – és garantáltan mosolyt csal mindenki arcára.
Ha valaha is készítettetek palacsintát, akkor ezt a tortát is gyerekjáték lesz összerakni.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A legkrémesebb túrótöltelék palacsintához – amit mindenki imádni fog!
Tökéletes palacsinta ásványvíz nélkül? Naná! – A legegyszerűbb recept, ami mindig beválik.
Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!
Be the first to comment on "Epres palacsinta torta – A desszert, amibe az első falatnál beleszeretsz!"