Francia palacsinta recept – egyszerűen, lépésről lépésre
A franciák tudnak valamit. Nemcsak a divatban, a borokban és a sajtokban, hanem a palacsintában is. A francia palacsinta, vagy ahogyan ők hívják, a crêpe, vékony, selymes textúrájú és szinte olvad a szánkban. Nem túl vastag, nem szakad, de nem is túl száraz. Pont olyan, amilyennek lennie kell.
Ha eddig azt gondoltuk, hogy a palacsintasütés bonyolult, most meg fogjuk látni, hogy a francia változat sem ördöngösség. Sőt! Egy kis odafigyeléssel és a megfelelő trükkökkel garantált a siker.
Készen álltok? Akkor jöjjön a tökéletes francia palacsinta receptje!
Mi a különbség a francia palacsinta és a hagyományos között?
Mielőtt belevágnánk, tegyük tisztába, miben is különbözik a francia palacsinta a magyar klasszikustól.
- Vékonyabb, mint a magyar verzió. Szinte áttetsző.
- A tésztája selymesebb, lágyabb, és kevesebb lisztet tartalmaz.
- Készíthetjük édesen vagy sósan, az alaprecept ugyanaz.
- Franciaországban nemcsak desszert, hanem főétel is lehet – különféle sós töltelékekkel.
Hozzávalók a francia palacsintához
Alaprecept (kb. 12-14 darabhoz)
- 250 g finomliszt
- 4 db tojás (közepes méretű)
- 500 ml tej
- 100 ml víz (lehet szénsavas is, még lazább lesz)
- 2 evőkanál olvasztott vaj + a sütéshez még egy kevés
- 1 csipet só
- (Ha édesen készítjük: 2 evőkanál porcukor + 1 teáskanál vaníliakivonat – opcionális)
Tipp:
Sós változat esetén egyszerűen hagyjuk el a cukrot és a vaníliát.
Lépésről lépésre – Így készül a tökéletes francia palacsinta
1. A tészta összeállítása
Első lépésként fogjunk egy nagy tálat, majd tegyük bele a lisztet és a csipet sót. (Ha édeset szeretnénk, ilyenkor mehet bele a porcukor és a vanília is.)
Egy másik edényben keverjük el a tojásokat a tejjel és a vízzel.
Most pedig jöhet az összekeverés: fokozatosan adagoljuk a nedves hozzávalókat a liszthez, miközben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel vagy robotgéppel.
Fontos:
A lényeg, hogy ne legyen csomós a tészta! Először sűrű lesz, de ahogy adagoljuk a folyadékot, szépen felhígul.
Végül adjuk hozzá az olvasztott vajat, és keverjük bele.
2. Pihentetés – a titkos lépés
A francia palacsinta egyik titka, hogy a tésztát pihentetni kell. Minimum 30 percet, de ha van időnk, akár 1 órát is hagyhatjuk állni a hűtőben.
Ez azért fontos, mert a lisztnek idő kell, hogy felvegye a folyadékot, és így sokkal egyenletesebb, selymesebb tésztát kapunk.
3. A sütés előkészítése
Elő a legjobb palacsintasütővel!
A franciák ehhez általában egy lapos, tapadásmentes serpenyőt használnak. Ha van otthon ilyenünk, tökéletes. De a klasszikus palacsintasütő is megteszi.
A serpenyőt közepes hőfokon melegítsük elő. Tegyünk bele egy leheletnyi vajat – éppen csak annyit, hogy ne ragadjon le.
4. Sütés – jöhet az első palacsinta!
A tésztát jól keverjük fel még egyszer (a pihenés alatt a liszt leülepedhet).
Egy kisebb merőkanálnyi (kb. 60-70 ml) tésztát öntsünk a forró serpenyőbe. Azonnal kezdjük el körkörösen mozgatni a serpenyőt, hogy a tészta szép vékonyan elterüljön.
Tipp:
Ha elsőre nem sikerül tökéletes kör alakúra, ne aggódjunk. A második-harmadik már biztosan szebb lesz!
Süssük kb. 1-1,5 percig az egyik oldalát, amíg aranybarna pöttyök jelennek meg.
Majd egy spatulával (vagy ha ügyesek vagyunk, dobva) fordítsuk meg, és süssük további 30-40 másodpercig.
5. Ismétlés – amíg a tészta el nem fogy
Minden új palacsinta előtt érdemes egy picike vajjal áthúzni a serpenyőt.
Addig ismételjük a folyamatot, amíg a tészta el nem fogy.
Hogyan töltsük meg? – Francia módra
A francia palacsinta lényege, hogy szinte bármivel megtölthetjük, legyen az édes vagy sós.
Édes töltelék ötletek:
- Friss eper + mascarpone + porcukor
- Nutella (klasszikus, de mindig működik!)
- Citromlé + cukor (nagyon francia!)
- Házi lekvár
- Banán + olvasztott csoki
Sós töltelék ötletek:
- Sonka + sajt + tejföl
- Füstölt lazac + krémsajt + kapor
- Gomba + spenót + fokhagymás besamel
- Tükörtojás + sajt + sonka – ezt hajtogatva tálalják Franciaországban
Tálalás – mutatós és gyors
A franciák gyakran negyedbe hajtva tálalják, mint egy háromszög. De tekerhetjük is, ahogy mi, magyarok szoktuk.
Porcukorral megszórva, egy kis gyümölccsel vagy mentalevéllel díszítve máris Instagram-kompatibilis.
Extra tippek a tökéletes francia palacsintához
- Ne spóroljunk a pihentetéssel. Ez tényleg kulcsfontosságú.
- Az első palacsinta szinte mindig “tesztpéldány” – ne keseredjünk el.
- A tészta állaga akkor tökéletes, ha folyós, de nem vizes. Ha túl sűrű, nyugodtan hígítsuk még egy kevés tejjel vagy vízzel.
- Használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is, de akkor számoljunk kicsit tömörebb állaggal.
- Egy csepp rum vagy narancslikőr a tésztába? Naná! A franciák gyakran megteszik.
Francia palacsinta – a reggelitől a vacsoráig
A crêpe nem csak desszert. Lehet belőle reggeli, ebéd, vacsora vagy uzsonna is.
Képzeljük el: egy fárasztó nap után gyorsan összedobunk pár palacsintát. Egy kis sonka, sajt, tükörtojás – és kész is a villámgyors vacsora.
Vagy egy lassú, ráérős hétvégi reggelinél Nutellával, eperrel, porcukorral… Kell ennél több?
Összességében
A francia palacsinta egy igazi jolly joker. Egyszerű, mégis elegáns. Gyors, de mégis különleges. És ami a legjobb, hogy szinte bármilyen alapanyagból kihozhatjuk a legjobbat.
Ha eddig nem próbáltátok, itt az idő! Higgyétek el, ha egyszer ráéreztek, a hagyományos palacsinta mellett mindig ott lesz a crêpe is a repertoárban.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Csokis rakott palacsinta – A desszert, amitől eláll a szavad!
A legkrémesebb túrótöltelék palacsintához – amit mindenki imádni fog!
Tökéletes palacsinta ásványvíz nélkül? Naná! – A legegyszerűbb recept, ami mindig beválik.
Be the first to comment on "Francia palacsinta recept: A vékony, selymes csoda, amit imádni fogsz!"