Almás diétás palacsinta – finom, gyors és lelkiismeret-furdalás nélkül
Az édességek világában a palacsinta az egyik legkedveltebb klasszikus. Viszont ha próbálunk odafigyelni az egészségünkre, a kalóriákra vagy épp a szénhidrátra, akkor könnyen úgy érezhetjük, hogy erről is le kell mondanunk. Pedig nem! Egy kis kreativitással és néhány egészségesebb alapanyaggal csodákat varázsolhatunk a serpenyőbe.
Ebben a cikkben bemutatjuk az egyik kedvencünket: az almás diétás palacsintát, ami nemcsak finom, hanem tápláló és könnyen elkészíthető is. Ráadásul a gyerekek is imádják!
Miért válasszunk almás palacsintát?
Az alma szuper alapanyag: édes, lédús, tele van rosttal, vitaminokkal és remekül passzol a palacsinta tésztájába. Ha az alma édességére építünk, kevesebb hozzáadott cukorra lesz szükség.
Ez a recept nemcsak a fogyókúrázóknak való, hanem mindenkinek, aki egy kicsit tudatosabban szeretne étkezni – vagy egyszerűen csak kipróbálna valami újat.
Ezeket az alapanyagokat szerezzük be
Az alábbi mennyiség 8-10 kisebb palacsintához elegendő, attól függően, milyen vastagra sütjük őket:
- 2 közepes méretű alma (reszelve)
- 2 tojás
- 150 g zabliszt (vagy finomra darált zabpehely)
- 150 ml növényi tej (mandula, zab, rizs – amit szeretünk)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- 1 evőkanál eritrit vagy más természetes édesítő (opcionális)
- 1 evőkanál kókuszolaj vagy olívaolaj a sütéshez
Ha szeretnénk, tehetünk bele egy kis vaníliát, vagy megszórhatjuk a végén egy kis darált dióval is. Ez már csak hab a tortán.
Lépésről lépésre – így készül az almás diétás palacsinta
1. Reszeljük le az almát
A meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ne nyomkodjuk ki belőle a levét, mert pont ettől lesz szaftos a tészta.
2. Keverjük össze a nedves hozzávalókat
Egy nagyobb tálban verjük fel a tojásokat, majd öntsük hozzá a növényi tejet. Keverjük simára.
3. Jöhetnek a száraz összetevők
A zablisztet keverjük össze a sütőporral, fahéjjal és a csipet sóval. Ha édesíteni szeretnénk, most adjuk hozzá az eritritet is.
4. Állítsuk össze a tésztát
A nedves és a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban. Végül adjuk hozzá a reszelt almát is. Az állag kicsit sűrűbb lesz, mint a klasszikus palacsintatésztáé – de pont így lesz jó.
5. Pihentessük pár percet
Nem muszáj, de jót tesz a tésztának, ha 5-10 percet állni hagyjuk. Így a zab kissé megszívja magát, és könnyebb lesz vele dolgozni.
6. Süssük ki a palacsintákat
Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel, majd kenjük ki kevés kókuszolajjal. Egy merőkanálnyi tésztát tegyünk bele, és egyenletesen lapítsuk el.
Süssük közepes lángon 2-3 percig, amíg az alja aranybarna lesz, majd óvatosan fordítsuk meg. A másik oldal is süljön ugyanennyi ideig.
7. Tálalás – ahogy szeretjük
Tálalhatjuk magában, vagy egy kis cukormentes lekvárral, natúr joghurttal, gyümölcsökkel, de akár mézes dióval is. A lehetőségek száma végtelen!
Tippek, hogy még finomabb legyen
- Reszeljünk bele egy kis citromhéjat, ha frissítenénk az ízét.
- Ha szeretjük a ropogós textúrát, egy marék apróra vágott dió vagy mandula is jól áll neki.
- Több almát is tehetünk bele, ha intenzívebb almás ízre vágyunk – ilyenkor a liszt mennyiségét kicsit emeljük meg, hogy ne legyen túl nedves a tészta.
- Ha nincs otthon zabliszt, teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt is jó választás.
Miben más ez, mint a klasszikus palacsinta?
A hagyományos palacsinta általában finomlisztből készül, cukorral és tejjel. Ehhez képest ez a változat:
- Zablisztet használ, ami rostban gazdagabb és lassabban emeli a vércukorszintet.
- Nincs benne finomított cukor.
- A növényi tej miatt laktózmentes is lehet, ha szükséges.
- Az alma miatt természetes édesítőként is működik.
- És még laktatóbb is!
Gyerekbarát, uzsonnára is tökéletes
Ha gyerekeknek készítjük, érdemes kisebb méretű palacsintákat sütni, amik kézbe foghatóak. Iskolai uzsonnásdobozba is remekül illik. Nem árt, ha mellé csomagolunk egy kis joghurtot vagy almaszeleteket.
Ha pedig vendégeket várunk, ezekből a kis palacsintákból akár tornyot is építhetünk, joghurtos vagy krémsajtos rétegekkel, és a tetejére mehet pár friss gyümölcs.
Variációk, ha változatosságra vágyunk
Unjuk az almát? Nem probléma! Ezt az alaptésztát bátran variálhatjuk:
- Körtével: édesebb, lédúsabb eredmény.
- Reszelt sárgarépával: fűszeresebb, „carrot cake” hangulatú palacsintákat kapunk.
- Banánnal: extra krémes és kicsit édesebb változat.
A lényeg, hogy kísérletezzünk bátran – nem nagyon lehet elrontani.
Tárolás és újramelegítés
Ezek a palacsinták hűtőben is elállnak pár napig. Légmentesen záródó dobozban tároljuk őket, és reggelente csak gyorsan megmelegítjük egy serpenyőben vagy mikróban.
Sőt, akár le is fagyaszthatjuk őket! Egyszerűen csomagoljuk be egyenként sütőpapírba, és dobjuk be a fagyasztóba. Ha gyors reggelire vágyunk, csak elővesszük, és pár perc alatt kész is.
Összességében
Miért fogjuk újra és újra elkészíteni?
Mert:
- Egészséges.
- Finom.
- Egyszerű.
- Gyors.
- Variálható.
- Gyerekbarát.
- Diétába is beilleszthető.
És nem utolsósorban: olyan, mint egy ölelés egy tányéron. Meleg, puha, illatos és tápláló – pont amire egy hosszú nap után szükségünk van.
Ha kipróbáljátok ezt az almás diétás palacsintát, írjátok meg, nektek milyen lett! Ti mivel tálaltátok? Került rá lekvár, vagy ment mellé egy kis görög joghurt?
Szívesen olvasnánk a variációitokat és tippjeiteket is – hiszen a konyhában mindig tanulhatunk egymástól.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Eredeti crepes recept: A francia palacsinta, ami mindenkit elvarázsol
Vegán palacsinta egyszerűen: Az ellenállhatatlan reggeli, ami mindenkit lenyűgöz!
Epres mascarponés palacsinta: A desszertek királynője, amit neked is ki kell próbálnod!
Be the first to comment on "Bűntudat nélkül isteni: Almás diétás palacsinta, amitől minden reggel ünnep lesz"