Almás fahéjas palacsinta: egy őszi kedvenc, amit bármikor szívesen újrasütünk
Ha van egy étel, ami egyszerre idézi a gyerekkor ízeit, az őszi konyha illatát, és pillanatok alatt mosolyt csal az arcunkra, akkor az nem más, mint az almás fahéjas palacsinta. A klasszikus palacsinta már önmagában is egy igazi kényeztetés, de ha belecsempészünk egy kis fűszeres, szaftos almát, akkor igazi csodát alkotunk. Ráadásul nem kell hozzá sem különleges alapanyag, sem óriási konyhai tudás. Csak egy kis idő, egy serpenyő, és némi lelkesedés.
Most megmutatjuk, hogyan készül ez a fantasztikus édesség lépésről lépésre. Vágjunk is bele!
Miért imádjuk az almás fahéjas palacsintát?
Mert egyszerű, gyors és finom. Az alma és a fahéj párosa verhetetlen. Az illat, ami betölti a lakást, már önmagában megér minden fáradozást.
Sütés közben olyan, mintha egy őszi vásár hangulatát varázsolnánk a konyhába. Ráadásul ez a recept sokoldalú: reggelire, uzsonnára, desszertnek, sőt akár vendégvárónak is tökéletes.
Nem beszélve arról, hogy az alma egészséges, a palacsinta pedig boldoggá tesz – kell ennél jobb páros?
Hozzávalók a palacsintatésztához (kb. 10 darabhoz):
- 2 db tojás
- 300 ml tej
- 100 ml szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 200 g finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- plusz egy kevés olaj a sütéshez
Tipp: Ha szeretjük a karakteresebb ízeket, használhatunk teljes kiőrlésű lisztet is a finomliszt egy részének helyettesítésére.
A töltelékhez:
- 3 nagyobb alma (lehetőleg lédús, például jonatán vagy golden)
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 evőkanál vaj
- 1/2 citrom leve
- opcionálisan: egy marék darált dió vagy mazsola
A tálaláshoz:
- porcukor
- fahéj
- esetleg egy kis tejszínhab vagy vaníliasodó
Lépésről lépésre: így készül az almás fahéjas palacsinta
1. Először keverjük ki a palacsintatésztát
Egy nagy tálba üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá a cukrot, a sót és a fahéjat. Jól keverjük el, ezután öntsük hozzá a tejet, és fokozatosan adagoljuk a lisztet. A cél egy csomómentes, selymes állagú tészta. Ha ez megvan, mehet bele a szódavíz, és végül az olaj is. Kicsit pihentessük, míg elkészítjük a tölteléket.
Miért jó a szódavíz?
Mert ettől lesz könnyű és levegős a tészta, nem tapad le, és nem lesz túl nehéz.
2. Az alma töltelék elkészítése
Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn. A levét egy kicsit nyomkodjuk ki, de ne túl erősen – kell egy kis nedvesség, hogy ne legyen száraz a töltelék.
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd dobjuk rá a reszelt almát. Szórjuk rá a cukrot, a fahéjat, és locsoljuk meg egy kis citromlével, hogy ne barnuljon meg. Közepes lángon pároljuk 5-6 percig, amíg kicsit megpuhul, de még darabos marad.
Ha szeretnénk, most adhatunk hozzá egy kis darált diót vagy mazsolát is. Ettől még tartalmasabb és izgalmasabb lesz az íze.
3. Süssük ki a palacsintákat
Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel, cseppentsünk bele egy kevés olajat, majd egy merőkanálnyi tésztát öntsünk bele. Körkörös mozdulatokkal oszlassuk el.
Süssük a palacsintákat közepes lángon, oldalanként kb. 1-1 percig. Amikor a széle kezd elválni a serpenyőtől, és buborékok jelennek meg a tetején, ideje megfordítani. Szép aranybarnára sütjük.
Így haladjunk, amíg az összes tészta el nem fogy.
4. Töltsük meg és hajtogassuk
Ha kész a töltelék és a palacsinták is, jöhet a legjobb rész: a töltés!
Minden palacsinta közepére tegyünk 1-2 evőkanálnyi almás fahéjas tölteléket, majd hajtsuk fel alulról, jobbról és balról, végül tekerjük fel. Persze simán csak félbe is hajthatjuk, vagy háromszögbe – ahogy szeretjük.
Tipp: sütőben is megpiríthatjuk
Ha szeretnénk extra ropogós palacsintákat, tegyük a megtöltött darabokat egy kivajazott tepsibe, szórjuk meg egy kis fahéjas cukorral, és toljuk be 180 °C-os sütőbe 10 percre. A tetejük szépen megpirul, és egy kis karamelles ízt is kapnak.
Hogyan tálaljuk?
Melegen a legfinomabb, de langyosan is isteni. Tálaláskor hintsük meg porcukorral, vagy csorgassunk rá egy kis mézet. Ha vendégeket várunk, feldobhatjuk egy gombóc vaníliafagyival vagy egy kis házi tejszínhabbal.
Egy bögre fahéjas tea vagy forralt alma mellé szinte kötelező – főleg egy hűvösebb napon!
Extra ötletek – ha kísérleteznénk
- Töltelékvariációk: Az alma mellé jól passzol a körte, a birsalma vagy egy kis narancshéj is.
- Tésztába reszelt alma: Ha a tésztába is teszünk egy kevés reszelt almát, még gyümölcsösebb lesz a végeredmény.
- Vegán verzió: Használjunk növényi tejet és lenmagtojást (1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz) a tojás helyett.
- Gluténmentesen: Cseréljük a lisztet rizslisztre vagy gluténmentes palacsintakeverékre.
Miért érdemes kipróbálni?
Az almás fahéjas palacsinta nemcsak finom, hanem szívet melengető is. Emlékeket idéz, hangulatot teremt, és garantáltan jókedvre derít. Elkészítése egyszerű, az alapanyagok mindig kéznél vannak, és az eredmény egy olyan fogás, amit mindenki szeret.
Mi rendszeresen elővesszük ezt a receptet – ősszel kötelező, télen meg vigasztaló, de még tavasszal is jólesik. Reméljük, ti is kipróbáljátok, és legalább annyira szeretitek majd, mint mi!
Összességében
Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Egy puha palacsinta, benne illatos alma és fahéj – ez nem csak étel, hanem élmény is. Nem kell hozzá semmi különleges, csak egy kis idő, egy kis figyelem, és egy jó recept. A többi már magától jön.
Ne felejtsünk el belőle repetázni!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
A tökéletes palacsinta titka: Így lesz minden falat ellenállhatatlan!
Bűntudatmentes élvezet: Az alacsony kalóriás palacsinta titka
Varázslatos palacsinták otthon: A tökéletes recept, ami mindig sikerül!
Be the first to comment on "Mennyei almás-fahéjas palacsinta – az ősz legillatosabb csábítása, amit nem lehet abbahagyni"