Illatos almaszósz palacsintára – A reggelek titkos kedvence

Almaszósz palacsintához
Almaszósz palacsintához

Almaszósz palacsintához – házi recept, amitől elolvadunk

Van valami különleges abban, amikor egy puha, illatos palacsinta mellé egy adag frissen főzött almaszószt kanalazunk. Az alma enyhén édes, picit savanykás íze tökéletesen harmonizál a tésztával. Ráadásul nemcsak ízletes, de egészségesebb választás is lehet a cukros öntetek helyett.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk isteni almaszószt otthon, egyszerű hozzávalókból, és adunk pár tippet arra is, hogyan dobjuk fel vele a palacsintát – legyen szó vasárnapi reggeliről vagy egy villámgyors vacsoráról.

Miért éppen almaszósz?

Az almaszósz nemcsak finom, hanem sokoldalú is.
Használhatjuk palacsinta mellé, zabkására, süteményekbe, vagy akár önmagában is kanalazhatjuk. Tökéletes választás, ha valami természetes és könnyű öntetre vágyunk, amit gyerekek és felnőttek egyaránt szeretnek.

Arról nem is beszélve, hogy az elkészítése pofonegyszerű.

Nem kell hozzá semmi extra: alma, egy kis víz, némi fűszer, és kész is.

Milyen alma való bele?

Az almaszósz lelke természetesen maga az alma.
Bármilyen fajtát használhatunk, de a legjobb eredményt akkor érjük el, ha többféle alma keverékéből főzzük.

A lédús, édes fajták, mint a Jonagold, Golden vagy Gála jól működnek. De ha szeretnénk egy kis fanyarságot is, dobjunk hozzá pár szem Granny Smith-et.

Fontos, hogy az almák frissek és érettek legyenek. A kissé ráncos, már-már túlérő almák is jól jöhetnek ide – ne dobjuk ki, inkább főzzünk belőlük valami finomat!

Hozzávalók az almaszószhoz (kb. 4 adag palacsintához):

  • 5 közepes alma (hámozva, felkockázva)
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1-2 evőkanál cukor vagy méz (ízlés szerint)
  • 1 csipet só
  • opcionálisan: 1 csipet szerecsendió, vanília vagy gyömbér

Az almaszósz elkészítése lépésről lépésre

1. lépés – az almák előkészítése

Mossuk meg az almákat alaposan. Hámozzuk meg, távolítsuk el a magházat, majd vágjuk őket kisebb darabokra.

Nem baj, ha nem tökéletesen egyformák a kockák – úgyis főzni fogjuk őket.

2. lépés – főzés

Tegyük a felkockázott almát egy közepes lábasba. Öntsük rá a vizet, adjuk hozzá a citromlevet, a fűszereket és a cukrot (vagy a mézet).

Kezdjük el közepes lángon főzni, és amikor forrni kezd, vegyük lejjebb a hőfokot.

Fedjük le, és főzzük 15-20 percig. Néha keverjük meg, hogy ne kapjon le az alja.

3. lépés – pürésítés

Ha az alma megpuhult, elzárhatjuk a lángot.

A szószt pürésíthetjük botmixerrel, vagy ha darabosabban szeretjük, csak villával is összetörhetjük. A lényeg, hogy kellemes, selymes állagot kapjunk.

Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígíthatjuk. Ha túl híg, tegyük vissza a tűzre, és főzzük pár percig fedő nélkül.

4. lépés – hűtés, tálalás

Hagyjuk hűlni legalább langyosra.

A frissen sült palacsintához nem kell más, csak egy-két evőkanál ebből az illatos almaszószból – és már tálalhatjuk is.

Palacsinta + almaszósz: páros, ami mindig működik

A legegyszerűbb dolog, amit tehetünk: megkenjük a palacsintát almaszósszal, feltekerjük, megszórjuk egy kis fahéjas porcukorral.

De miért állnánk meg itt? Nézzünk meg pár ötletet, hogyan lehet még izgalmasabbá tenni ezt a párost:

1. Almás-fahéjas töltelék
Kenjük meg a palacsintát almaszósszal, tekerjük fel, majd süssük meg egy serpenyőben kevés vajon, hogy enyhén karamellizálódjon.

2. Rétegezve, mint egy torta
Tornyozzunk egymásra palacsintákat, közéjük almaszószt rétegezve. A tetejére egy kanál tejföl vagy joghurt, kevés méz – és máris kész egy desszert.

3. Töltve túróval és almaszósszal
Keverjünk össze túrót egy kis vaníliás cukorral, és töltsük meg a palacsintát túróval + almaszósszal együtt. Mennyei!

4. Amerikai stílusban
Ha amerikai palacsintát sütünk, öntsük a tetejére az almaszószt, majd szórjunk rá durvára vágott diót. Egy kevés juharszirup még ráférhet, de nem kötelező.

Hogyan tároljuk az almaszószt?

A házi almaszósz hűtőben 5-6 napig simán eláll.

Zárható üvegbe vagy jól záródó dobozba tegyük. Hidegen is finom, de melegítve még intenzívebb az íze.

Ha többet készítünk belőle, nyugodtan fagyasszuk le. Fagyasztóban 2-3 hónapig is eláll, és csak ki kell olvasztani, ha újra szükség van rá.

Tippek, trükkök, variációk

  • Ha cukormentesen szeretnénk, válasszunk édesebb almát, és hagyjuk el a cukrot vagy a mézet.
  • A fahéj helyett vagy mellett próbáljuk ki vaníliával is – egészen más karaktert ad neki.
  • Egy kis reszelt citromhéj vagy narancshéj extra frissességet csempész bele.
  • A szerecsendió és a gyömbér inkább őszi-téli hangulatot idéz, bátran használjuk ezekben az időszakokban.

Egy kis kényeztetés a mindennapokban

Sokszor azt hisszük, valami finomhoz órákat kell a konyhában töltenünk.

Az almaszósz rácáfol erre. Tíz perc előkészítés, húsz perc főzés – és már kész is a házi öntet, ami tökéletesen feldobja a palacsintánkat.

Nem kell hozzá semmi bonyolult. Csak néhány alma, egy kis szeretet és pár illatos fűszer.

Ha egyszer kipróbáljuk, biztos, hogy gyakran visszatérünk majd hozzá. Ráadásul a gyerekek is imádni fogják!

Összességében

Reméljük, sikerült kedvet csinálnunk ehhez a gyors, egyszerű és elképesztően finom almaszószhoz.

Legközelebb, amikor palacsintát sütünk, ne csak a lekvárra gondoljunk. Jöhet egy kis házi varázslat, amitől az egész reggeli vagy vacsora különlegesebb lesz.

Ha kipróbáljátok, írjátok meg, hogyan sikerült – vagy dobjatok fel egy saját verziót és osszátok meg velünk!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

A tökéletes palacsinta titka: Így lesz minden darabja műalkotás!

A finom palacsinta titka: Puha, illatos, és mindenki kedvence!

A legpuhább palacsinta receptje: A titok, amit mindenki meg akar tudni!

Be the first to comment on "Illatos almaszósz palacsintára – A reggelek titkos kedvence"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*