Így készül a tökéletes diétás palacsinta zabpehelylisztből – Finom, laktató, egészséges!

Diétás palacsinta zabpehelylisztből
Diétás palacsinta zabpehelylisztből

Diétás palacsinta zabpehelylisztből – egészséges és finom reggeli egyszerűen

A palacsinta az a klasszikus, amit szerintünk egyszerűen lehetetlen megunni. Legyen édes vagy sós, vékony vagy vastag, minden formában imádjuk. Viszont, ha odafigyelünk az egészséges táplálkozásra, akkor nem árt kicsit újragondolni a hagyományos recepteket. Most egy olyan diétás palacsinta receptet mutatunk, amit zabpehelylisztből készítünk, és amit bátran beilleszthetünk a mindennapi étrendünkbe – akár fogyókúra alatt is.

Merüljünk el a részletekben, jöjjön egy finom, egyszerű és gyors recept, amihez nem kell sem különleges eszköz, sem bonyolult hozzávaló!

Miért pont zabpehelyliszt?

Először is: mi is az a zabpehelyliszt?

Egyszerűen megfogalmazva, a zabpehelyliszt nem más, mint finomra őrölt zabpehely. Lehet boltban kapni, de akár mi magunk is elkészíthetjük otthon egy aprító vagy turmixgép segítségével. Azért szeretjük, mert:

  • Rostban gazdag, így sokáig eltelít.
  • Lassan felszívódó szénhidrát, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet.
  • Gluténmentes (ha ellenőrzött, gluténmentes zabpehelyből készül).
  • Semleges íze van, így jól kombinálható édes és sós változatban is.

Alapanyagok egy adag (kb. 6–8 kisebb palacsintához)

Az adag persze igény szerint duplázható vagy felezhető, attól függően, hányan ülünk reggel az asztalhoz.

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 2 db tojás
  • 200 ml növényi tej (pl. mandula-, zab-, vagy rizstej – de a sima tej is megteszi, ha nem kell teljesen laktózmentesnek lennie)
  • 1 teáskanál eritrit vagy más természetes édesítő (elhagyható, ha sós verzióban gondolkodunk)
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál kókuszolaj (a sütéshez)

Előkészületek

Nincs is annál jobb, mint amikor reggel gyorsan összedobhatunk valami finomat – de ehhez kicsit előre kell gondolkodni.

Ha még nincs otthon zabpehelylisztünk, daráljuk le a zabpelyhet. Ezt akár előző este is megtehetjük, így reggel már csak a keverés marad.

Lépésről lépésre: így készül a diétás zabpalacsinta

1. lépés – A száraz hozzávalók összekeverése

Egy közepes tálban keverjük össze a zabpehelylisztet, a sütőport, a sót és az édesítőt. Ez a keverék lesz az alapunk, amit később a nedves hozzávalókkal egészítünk ki.

2. lépés – A tojás és tej hozzáadása

Üssük bele a két tojást, majd öntsük hozzá a növényi tejet. Egy kézi habverővel alaposan dolgozzuk össze az egészet, hogy csomómentes, sűrű, de könnyen folyó tésztát kapjunk.

Ha úgy érezzük, túl sűrű, még egy kevés tejjel lazíthatunk rajta.

3. lépés – Pihentetés (ha van időnk)

Nem kötelező, de ha 10-15 percig pihentetjük a tésztát, a zabpehelyliszt magába szívja a nedvességet, és egyenletesebb lesz a textúrája. Közben felmelegíthetjük a serpenyőt.

4. lépés – Sütés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és kenjük meg egy kevés kókuszolajjal. Öntsünk bele egy kisebb merőkanálnyi tésztát, és egy kanál hátával terítsük el vékonyra.

Közepes lángon süssük kb. 1-2 percig az egyik oldalát, amíg a szélei el nem kezdenek kicsit felemelkedni, és a teteje megszilárdul. Ezután fordítsuk meg, és süssük tovább még 1 percig.

Ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.

Tippek a tökéletes diétás palacsintához

  • Ne süssük túl forró serpenyőben! A zabpehelyliszt hamar megkapja magát, könnyen megég.
  • Ha nem elég tapadásmentes a serpenyőnk, minden palacsinta előtt kenjük meg egy pici olajjal.
  • Szeretjük a változatosságot? Adhatunk a tésztához fahéjat, vaníliát, reszelt citromhéjat vagy egy kis kakaóport is.

Mivel töltsük meg?

Na itt jön a kreatív rész! Ezek a palacsinták édes és sós töltelékkel is isteniek.

Édes verziók:

  • Zsírszegény túró és eritrit keveréke
  • Banánpüré és fahéj
  • Cukormentes mogyoróvaj és bogyós gyümölcsök
  • Görög joghurt és méz (ha belefér az étrendünkbe)

Összességében

Ha szeretnénk egy finom, mégis egészséges palacsintát enni, a zabpehelylisztes változat remek választás. Nincs benne cukor, tej vagy finomliszt, mégis puha, ízletes, és pillanatok alatt elkészül. Ráadásul laktató is, így tökéletes reggelire, uzsonnára, vagy akár edzés utáni gyors étkezésnek is.

Ne féljünk kísérletezni különböző töltelékekkel – a túrótól a bogyós gyümölcsökig bármi jól illik hozzá.

Egy kis odafigyeléssel a diéta sem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a palacsintáról!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Sós palacsinta mesterfokon: Az alaprecept, ami minden konyhában kötelező!

Szódás palacsinta: A tökéletes recept, amitől mindenki elájul!

A szódavizes palacsinta forradalma: Így lesz minden palacsinta légies és tökéletes!

Be the first to comment on "Így készül a tökéletes diétás palacsinta zabpehelylisztből – Finom, laktató, egészséges!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*