Almás palacsinta tepsiben – a sütőben sült kedvenc új köntösben
A klasszikus palacsinta az egyik legkedveltebb desszertünk, gyerekkort idéző illatokkal és ízekkel. De mi történik, ha egy kis csavart viszünk bele? Ha nem állunk a tűzhely mellett egyenként sütögetve, hanem inkább az egészet bekeverjük, tepsibe öntjük, és hagyjuk, hogy a sütő végezze a dolgát?
Így születik meg az almás palacsinta tepsiben, ami egyszerre krémes, illatos és nagyon-nagyon laktató. Ráadásul sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.
Miért imádjuk a tepsis almás palacsintát?
Egyszerűen fogalmazva: mert mennyei! Az alma és a fahéj találkozása mindig nyerő kombináció, pláne egy lágy, vaníliás tésztába burkolva. Az egész sütés alatti folyamat olyan illatokat áraszt, amitől a szomszédok is átjönnének egy szeletre.
Nem kell egyesével állnunk a palacsintasütő mellett, nem ragad le semmi, és még csak megfordítanunk sem kell őket. Ez a recept különösen jó, ha vendégeket várunk, vagy egy hűvös délutánon szeretnénk valami gyorsan elkészíthető, mégis különleges desszertet az asztalra varázsolni.
Hozzávalók – mindenből pont annyi, amennyi kell
A palacsintatésztához:
- 3 db tojás
- 5 dl tej
- 1 dl szódavíz vagy ásványvíz
- 20 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj (opcionális, de erősen ajánlott)
Az almás réteghez:
- 3 nagyobb alma
- 1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 1 teáskanál fahéj
- Fél citrom leve
- 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez
Tetejére:
- Porcukor szóráshoz
- Extra fahéj, ha nem tudunk betelni vele
Lépésről lépésre – így készül a tepsis almás palacsinta
1. Előkészítjük a hozzávalókat
Először is, melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Közben elővesszük a hozzávalókat, és előkészítjük a tepsit. Egy közepes méretű tepsi (kb. 20×30 cm) bőven elég, de ha magasabb tésztát szeretnénk, használjunk kisebbet.
Kenjük ki a tepsit vajjal, ne spóroljunk vele – ettől lesz finom, enyhén karamellizált az alja.
2. Meghámozzuk és előkészítjük az almát
Az almákat meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk vagy lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Ha szeretnénk, hogy jobban érződjenek a szeletek, inkább szeleteljük. Ha a puhább, homogénebb textúrát kedveljük, akkor reszeljük.
Locsoljuk meg fél citrom levével, majd szórjuk meg fahéjjal és egy kevés cukorral. Keverjük össze, majd egyenletesen szórjuk bele a kivajazott tepsibe.
3. Elkészítjük a palacsintatésztát
Egy nagyobb tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a csipet sót, majd felváltva adagoljuk a lisztet és a tejet. Használjunk kézi habverőt vagy botmixert, hogy csomómentes legyen.
A végén keverjük bele a szódavizet – ettől lesz könnyű és légies a tészta.
Ha szeretjük a fahéjat, itt is mehet bele egy kávéskanállal. Az alma és a fahéj barátok, szóval nem lehet vele mellényúlni.
4. Összeállítás és sütés
Az almás réteg már ott várakozik a tepsiben. Erre ráöntjük a palacsintatésztát – óvatosan, hogy ne szálljon fel az alma. Ha egy kicsit megmozdul, az sem baj, úgyis sülés közben elsimul.
Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 35–40 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, a közepe pedig már nem remegős.
Tipp: az utolsó 5 percben kapcsolhatunk rá egy kis felső sütést, hogy még szebb legyen a színe.
5. Tálalás – forrón vagy langyosan a legjobb
Miután kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. Lehet szeletelni, mint egy süteményt, és ha igazán kényeztetni szeretnénk magunkat (vagy vendégeinket), kínáljuk vaníliasodóval, tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival.
Variációk – mert egy recept nem elég
A tepsis almás palacsinta fantasztikusan alakítható. Ha meguntuk az almát (bár nehéz elképzelni), cserélhetjük más gyümölcsre is:
- Körte: édesebb, szaftosabb végeredményt kapunk
- Szilva: fanyarabb, gazdagabb ízvilág
- Banán: inkább desszert, mint reggeli, de működik
- Áfonya, málna, meggy: ezekkel akár fagyasztott formában is kipróbálhatjuk
És persze mehet bele mazsola, dió, vagy durvára vágott mandula is. Egy kevés rumaroma a tésztába pedig új szintre emeli az ízélményt.
Tárolás, újramelegítés
Ha marad (ez ritkán fordul elő), hűtőben 2-3 napig simán eláll. Fedjük le fóliával vagy tároljuk jól záródó dobozban. Melegíthetjük mikróban is, de sütőben újrasütve jobban megmarad az állaga.
Mi néha reggelire esszük újramelegítve – kevés porcukorral, egy bögre teával vagy kávéval. Kicsit olyan, mint a palacsintás kalácspuding, csak almás változatban.
Összességében
Miért érdemes kipróbálni?
- Nem kell állni a tűzhely mellett.
- Gyors, egyszerű, de mégis különleges.
- Az alma és a fahéj párosa mindig telitalálat.
- Egy nagy tepsi akár 6-8 főnek is elég.
- Maradékmentő ötlet, ha sok a gyümölcs otthon.
Ez a recept igazi őszi-téli kényeztetés, de mi őszintén szólva bármikor szívesen esszük. Akár egy hétvégi ebéd után, akár uzsonnára, vagy csak úgy, mert jól esik.
Zárásként – egy utolsó tipp
Ha szeretnénk igazán különlegessé tenni, próbáljuk ki almaborral meglocsolva, vagy reszelt narancshéjat keverjünk a tésztába. Egy kis extra figyelem, és máris ünnepi desszertté válik!
Ha eddig nem sütöttünk még tepsis palacsintát, akkor itt az ideje! Az alma és a palacsinta házassága egy tálban, sütőben sütve – ez az egyik legjobb dolog, ami a konyhánkban történhet.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Palacsinta 15 perc alatt? Így lesz tökéletes minden egyes darab!
Palacsinta egyszerűen, tökéletesen – A leggyorsabb tészta recept, amit mindig újra elkészítesz!
Be the first to comment on "Tepsis almás palacsinta – A lusták mennyei desszertje, amit mindenki imádni fog."