Tepsis almás palacsinta – A lusták mennyei desszertje, amit mindenki imádni fog.

Almás palacsinta tepsiben
Almás palacsinta tepsiben

Almás palacsinta tepsiben – a sütőben sült kedvenc új köntösben

A klasszikus palacsinta az egyik legkedveltebb desszertünk, gyerekkort idéző illatokkal és ízekkel. De mi történik, ha egy kis csavart viszünk bele? Ha nem állunk a tűzhely mellett egyenként sütögetve, hanem inkább az egészet bekeverjük, tepsibe öntjük, és hagyjuk, hogy a sütő végezze a dolgát?

Így születik meg az almás palacsinta tepsiben, ami egyszerre krémes, illatos és nagyon-nagyon laktató. Ráadásul sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk.

Miért imádjuk a tepsis almás palacsintát?

Egyszerűen fogalmazva: mert mennyei! Az alma és a fahéj találkozása mindig nyerő kombináció, pláne egy lágy, vaníliás tésztába burkolva. Az egész sütés alatti folyamat olyan illatokat áraszt, amitől a szomszédok is átjönnének egy szeletre.

Nem kell egyesével állnunk a palacsintasütő mellett, nem ragad le semmi, és még csak megfordítanunk sem kell őket. Ez a recept különösen jó, ha vendégeket várunk, vagy egy hűvös délutánon szeretnénk valami gyorsan elkészíthető, mégis különleges desszertet az asztalra varázsolni.

Hozzávalók – mindenből pont annyi, amennyi kell

A palacsintatésztához:

  • 3 db tojás
  • 5 dl tej
  • 1 dl szódavíz vagy ásványvíz
  • 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj (opcionális, de erősen ajánlott)

Az almás réteghez:

  • 3 nagyobb alma
  • 1-2 evőkanál cukor (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fahéj
  • Fél citrom leve
  • 1 evőkanál vaj a tepsi kikenéséhez

Tetejére:

  • Porcukor szóráshoz
  • Extra fahéj, ha nem tudunk betelni vele

Lépésről lépésre – így készül a tepsis almás palacsinta

1. Előkészítjük a hozzávalókat

Először is, melegítsük elő a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés). Közben elővesszük a hozzávalókat, és előkészítjük a tepsit. Egy közepes méretű tepsi (kb. 20×30 cm) bőven elég, de ha magasabb tésztát szeretnénk, használjunk kisebbet.

Kenjük ki a tepsit vajjal, ne spóroljunk vele – ettől lesz finom, enyhén karamellizált az alja.

2. Meghámozzuk és előkészítjük az almát

Az almákat meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk vagy lereszeljük nagy lyukú reszelőn. Ha szeretnénk, hogy jobban érződjenek a szeletek, inkább szeleteljük. Ha a puhább, homogénebb textúrát kedveljük, akkor reszeljük.

Locsoljuk meg fél citrom levével, majd szórjuk meg fahéjjal és egy kevés cukorral. Keverjük össze, majd egyenletesen szórjuk bele a kivajazott tepsibe.

3. Elkészítjük a palacsintatésztát

Egy nagyobb tálban felverjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, a csipet sót, majd felváltva adagoljuk a lisztet és a tejet. Használjunk kézi habverőt vagy botmixert, hogy csomómentes legyen.

A végén keverjük bele a szódavizet – ettől lesz könnyű és légies a tészta.

Ha szeretjük a fahéjat, itt is mehet bele egy kávéskanállal. Az alma és a fahéj barátok, szóval nem lehet vele mellényúlni.

4. Összeállítás és sütés

Az almás réteg már ott várakozik a tepsiben. Erre ráöntjük a palacsintatésztát – óvatosan, hogy ne szálljon fel az alma. Ha egy kicsit megmozdul, az sem baj, úgyis sülés közben elsimul.

Tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük 35–40 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz, a közepe pedig már nem remegős.

Tipp: az utolsó 5 percben kapcsolhatunk rá egy kis felső sütést, hogy még szebb legyen a színe.

5. Tálalás – forrón vagy langyosan a legjobb

Miután kivettük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd szórjuk meg porcukorral. Lehet szeletelni, mint egy süteményt, és ha igazán kényeztetni szeretnénk magunkat (vagy vendégeinket), kínáljuk vaníliasodóval, tejszínhabbal vagy egy gombóc vaníliafagyival.

Variációk – mert egy recept nem elég

A tepsis almás palacsinta fantasztikusan alakítható. Ha meguntuk az almát (bár nehéz elképzelni), cserélhetjük más gyümölcsre is:

  • Körte: édesebb, szaftosabb végeredményt kapunk
  • Szilva: fanyarabb, gazdagabb ízvilág
  • Banán: inkább desszert, mint reggeli, de működik
  • Áfonya, málna, meggy: ezekkel akár fagyasztott formában is kipróbálhatjuk

És persze mehet bele mazsola, dió, vagy durvára vágott mandula is. Egy kevés rumaroma a tésztába pedig új szintre emeli az ízélményt.

Tárolás, újramelegítés

Ha marad (ez ritkán fordul elő), hűtőben 2-3 napig simán eláll. Fedjük le fóliával vagy tároljuk jól záródó dobozban. Melegíthetjük mikróban is, de sütőben újrasütve jobban megmarad az állaga.

Mi néha reggelire esszük újramelegítve – kevés porcukorral, egy bögre teával vagy kávéval. Kicsit olyan, mint a palacsintás kalácspuding, csak almás változatban.

Összességében

Miért érdemes kipróbálni?

  • Nem kell állni a tűzhely mellett.
  • Gyors, egyszerű, de mégis különleges.
  • Az alma és a fahéj párosa mindig telitalálat.
  • Egy nagy tepsi akár 6-8 főnek is elég.
  • Maradékmentő ötlet, ha sok a gyümölcs otthon.

Ez a recept igazi őszi-téli kényeztetés, de mi őszintén szólva bármikor szívesen esszük. Akár egy hétvégi ebéd után, akár uzsonnára, vagy csak úgy, mert jól esik.

Zárásként – egy utolsó tipp

Ha szeretnénk igazán különlegessé tenni, próbáljuk ki almaborral meglocsolva, vagy reszelt narancshéjat keverjünk a tésztába. Egy kis extra figyelem, és máris ünnepi desszertté válik!

Ha eddig nem sütöttünk még tepsis palacsintát, akkor itt az ideje! Az alma és a palacsinta házassága egy tálban, sütőben sütve – ez az egyik legjobb dolog, ami a konyhánkban történhet.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Palacsinta 15 perc alatt? Így lesz tökéletes minden egyes darab!

Palacsinta egyszerűen, tökéletesen – A leggyorsabb tészta recept, amit mindig újra elkészítesz!

A legjobb palacsinta alaprecept, amit egyszerűen muszáj kipróbálni – puha, vékony és mindig tökéletes!

Be the first to comment on "Tepsis almás palacsinta – A lusták mennyei desszertje, amit mindenki imádni fog."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*