Csúsztatott palacsinta recept – puha, habos, ellenállhatatlan!
A csúsztatott palacsinta nem az a klasszikus, amit minden hétvégén összedobunk reggelire. Ez valami több. Egy igazi, habos, könnyed desszert, ami egyszerre mutatós és mennyeien finom. Sokan nem is hallottak róla, pedig a magyar konyha egyik különleges gyöngyszeme.
Most megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon, lépésről lépésre, egyszerűen – úgy, hogy a végeredmény garantáltan sikert arasson.
Mi az a csúsztatott palacsinta?
Először is tisztázzuk: ez nem az a fajta palacsinta, amit tekerünk vagy hajtogatunk. Itt rétegezünk. És nem is akárhogyan!
A tésztája sokkal könnyebb, mint a hagyományosé, mert különválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből kemény habot verünk.
Minden egyes palacsintát egy oldalán sütünk meg, majd egy kivajazott tepsiben szépen egymásra csúsztatjuk – innen a név is.
A rétegek közé pedig jöhet valamilyen isteni töltelék: baracklekvár, darált dió, mák, vagy akár vaníliás túró.
Hozzávalók – egy klasszikus 6 személyes adaghoz
A következő mennyiségek egy kb. 8-10 réteges csúsztatott palacsintához elegendők.
A tésztához:
- 6 db tojás
- 6 dkg kristálycukor
- 15 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 dl szódavíz (vagy ásványvíz)
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
- 2 dkg vaj a sütéshez
A töltelékhez (változattól függően):
- Baracklekvár, vagy
- 10 dkg darált dió + 2 evőkanál porcukor + fahéj, vagy
- 10 dkg darált mák + cukor + citromhéj, vagy
- 25 dkg túró + 1 tojássárgája + 1 csomag vaníliás cukor + 1 evőkanál tejföl
A tetejére:
- Porcukor, lekvár vagy gyümölcsragu
Előkészületek – hogy minden simán menjen
Mielőtt nekiállunk, készítsünk elő mindent az asztalra. Ha nincs kéznél habverő, most biztosan szükség lesz rá.
A sütéshez egy tapadásmentes serpenyőt válasszunk. Fontos, hogy jól le tudjuk csúsztatni a palacsintát, hiszen innen ered a neve is: csúsztatott palacsinta.
Kapcsoljuk be a sütőt is – 180 fokra, alsó-felső sütésre. A végén pár perc alatt össze fogjuk melegíteni benne a kész művet.
A tökéletes csúsztatott palacsinta elkészítése – lépésről lépésre
1. Válasszuk szét a tojásokat
A tojásfehérjéket egy tiszta, zsírmentes tálba tegyük. A sárgákat külön edénybe. Ez fontos, mert ha egy kis sárgája is belemegy a fehérjébe, nem lesz belőle szép hab.
2. Keverjük ki a tojássárgákat
Adjunk hozzá a sárgákhoz cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliát és tejet. Egy kézi habverővel keverjük simára. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.
A végén beleöntjük a szódavizet is – ettől lesz könnyű, levegős a tészta.
3. Verjük fel a tojásfehérjéket
A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. Akkor jó, ha kifordítva sem esik ki a tálból.
Ezután óvatosan forgassuk bele a habot a tojásos-lisztes keverékbe. Nem keverjük, csak forgatjuk egy lapát vagy spatula segítségével, hogy ne törjön össze a hab.
4. Süssük meg a palacsintákat
Melegítsünk fel egy serpenyőt, és kenjük ki vajjal. Egy-egy merőkanálnyi tésztát öntsünk bele, és csak az egyik oldalát süssük meg, közepes lángon. Amikor az alja szépen megsült, és a teteje még kicsit rezgős, kész is.
Ezután óvatosan csúsztassuk le egy nagy tányérra vagy közvetlenül a kivajazott sütőtálba.
5. Rétegezzük
Ahogy készülnek a palacsinták, mindig tegyünk a tetejükre egy kis tölteléket, majd jöhet a következő réteg. Legfelülre már nem teszünk semmit – ott marad a „fedél”, amit a sütőben picit rápirítunk majd.
6. Melegítsük össze
Ha az összes palacsinta egymásra került, toljuk be a sütőbe kb. 10 percre, hogy átmelegedjen és összeálljon az egész.
Tálalás – így lesz igazán mutatós
A csúsztatott palacsintát szeletelve kínáljuk – mint egy tortát. Éles késsel szépen fel tudjuk vágni, és tányérra csúsztatni.
A tetejét megszórhatjuk porcukorral, meglocsolhatjuk gyümölcsraguval vagy baracklekvárral is.
Egy gombóc vaníliafagyi vagy egy kevés tejszínhab is csodát tesz mellé – de önmagában is fantasztikus.
Extra tippek – ettől lesz igazán tökéletes
- Ha túrós tölteléket választunk, ne sajnáljuk bele a vaníliát – a kellemes ízhatás miatt megéri!
- A baracklekvár akkor a legjobb, ha enyhén savanykás – kiegyensúlyozza a palacsinta édességét.
- A palacsintákat egy-két napig el tudjuk tenni a hűtőbe, de frissen az igazi.
- A rétegek közé akár friss gyümölcsöt is tehetünk – málna, áfonya vagy eper különösen jól passzol hozzá.
- Tálalás előtt egy kicsit meg is piríthatjuk a tetejét grillfokozaton, így még látványosabb lesz.
Egy kis történet – hogyan lett kedvenc nálunk
Mi először egy régi nagymama-recepteskönyvben bukkantunk rá erre a csodára. Már a neve is megragadott: csúsztatott palacsinta. Aztán kipróbáltuk – és azóta nincs olyan családi alkalom, ahol ne kerülne elő.
Nem nehéz, csak kicsit más, mint a megszokott. És pont ettől különleges.
Összességében
Megéri kipróbálni!
A csúsztatott palacsinta nemcsak látványos, hanem igazán finom is. Könnyű, habos, réteges – és közben szinte elolvad a szánkban.
Ha szeretnénk valami olyasmit az asztalra tenni, ami nem hétköznapi, de mégis elkészíthető otthon, akkor ez a recept remek választás.
Készítsük el bátran, akár hétvégén, akár ünnepre – a siker garantált.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Rakott palacsinta diós-lekváros csavarral – A desszert, amit mindenki imádni fog
Puding palacsinta: a gyerekkor íze újragondolva – krémes, puha, ellenállhatatlan!
Egy bögre, egy tepsi, rengeteg boldogság – Próbáld ki a palacsinták királyát!
Be the first to comment on "A palacsinták királynője: így készül a réteges, habos csúsztatott palacsinta otthon"