A palacsinták királynője: így készül a réteges, habos csúsztatott palacsinta otthon

Csúsztatott palacsinta recept
Csúsztatott palacsinta recept

Csúsztatott palacsinta recept – puha, habos, ellenállhatatlan!

A csúsztatott palacsinta nem az a klasszikus, amit minden hétvégén összedobunk reggelire. Ez valami több. Egy igazi, habos, könnyed desszert, ami egyszerre mutatós és mennyeien finom. Sokan nem is hallottak róla, pedig a magyar konyha egyik különleges gyöngyszeme.

Most megmutatjuk, hogyan készíthetjük el otthon, lépésről lépésre, egyszerűen – úgy, hogy a végeredmény garantáltan sikert arasson.

Mi az a csúsztatott palacsinta?

Először is tisztázzuk: ez nem az a fajta palacsinta, amit tekerünk vagy hajtogatunk. Itt rétegezünk. És nem is akárhogyan!
A tésztája sokkal könnyebb, mint a hagyományosé, mert különválasztjuk a tojásokat, és a fehérjéből kemény habot verünk.

Minden egyes palacsintát egy oldalán sütünk meg, majd egy kivajazott tepsiben szépen egymásra csúsztatjuk – innen a név is.
A rétegek közé pedig jöhet valamilyen isteni töltelék: baracklekvár, darált dió, mák, vagy akár vaníliás túró.

Hozzávalók – egy klasszikus 6 személyes adaghoz

A következő mennyiségek egy kb. 8-10 réteges csúsztatott palacsintához elegendők.

A tésztához:

  • 6 db tojás
  • 6 dkg kristálycukor
  • 15 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 dl szódavíz (vagy ásványvíz)
  • 1 csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília aroma (opcionális)
  • 2 dkg vaj a sütéshez

A töltelékhez (változattól függően):

  • Baracklekvár, vagy
  • 10 dkg darált dió + 2 evőkanál porcukor + fahéj, vagy
  • 10 dkg darált mák + cukor + citromhéj, vagy
  • 25 dkg túró + 1 tojássárgája + 1 csomag vaníliás cukor + 1 evőkanál tejföl

A tetejére:

  • Porcukor, lekvár vagy gyümölcsragu

Előkészületek – hogy minden simán menjen

Mielőtt nekiállunk, készítsünk elő mindent az asztalra. Ha nincs kéznél habverő, most biztosan szükség lesz rá.

A sütéshez egy tapadásmentes serpenyőt válasszunk. Fontos, hogy jól le tudjuk csúsztatni a palacsintát, hiszen innen ered a neve is: csúsztatott palacsinta.

Kapcsoljuk be a sütőt is – 180 fokra, alsó-felső sütésre. A végén pár perc alatt össze fogjuk melegíteni benne a kész művet.

A tökéletes csúsztatott palacsinta elkészítése – lépésről lépésre

1. Válasszuk szét a tojásokat

A tojásfehérjéket egy tiszta, zsírmentes tálba tegyük. A sárgákat külön edénybe. Ez fontos, mert ha egy kis sárgája is belemegy a fehérjébe, nem lesz belőle szép hab.

2. Keverjük ki a tojássárgákat

Adjunk hozzá a sárgákhoz cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliát és tejet. Egy kézi habverővel keverjük simára. Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, közben folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós.

A végén beleöntjük a szódavizet is – ettől lesz könnyű, levegős a tészta.

3. Verjük fel a tojásfehérjéket

A tojásfehérjéket egy csipet sóval verjük kemény habbá. Akkor jó, ha kifordítva sem esik ki a tálból.

Ezután óvatosan forgassuk bele a habot a tojásos-lisztes keverékbe. Nem keverjük, csak forgatjuk egy lapát vagy spatula segítségével, hogy ne törjön össze a hab.

4. Süssük meg a palacsintákat

Melegítsünk fel egy serpenyőt, és kenjük ki vajjal. Egy-egy merőkanálnyi tésztát öntsünk bele, és csak az egyik oldalát süssük meg, közepes lángon. Amikor az alja szépen megsült, és a teteje még kicsit rezgős, kész is.

Ezután óvatosan csúsztassuk le egy nagy tányérra vagy közvetlenül a kivajazott sütőtálba.

5. Rétegezzük

Ahogy készülnek a palacsinták, mindig tegyünk a tetejükre egy kis tölteléket, majd jöhet a következő réteg. Legfelülre már nem teszünk semmit – ott marad a „fedél”, amit a sütőben picit rápirítunk majd.

6. Melegítsük össze

Ha az összes palacsinta egymásra került, toljuk be a sütőbe kb. 10 percre, hogy átmelegedjen és összeálljon az egész.

Tálalás – így lesz igazán mutatós

A csúsztatott palacsintát szeletelve kínáljuk – mint egy tortát. Éles késsel szépen fel tudjuk vágni, és tányérra csúsztatni.

A tetejét megszórhatjuk porcukorral, meglocsolhatjuk gyümölcsraguval vagy baracklekvárral is.

Egy gombóc vaníliafagyi vagy egy kevés tejszínhab is csodát tesz mellé – de önmagában is fantasztikus.

Extra tippek – ettől lesz igazán tökéletes

  • Ha túrós tölteléket választunk, ne sajnáljuk bele a vaníliát – a kellemes ízhatás miatt megéri!
  • A baracklekvár akkor a legjobb, ha enyhén savanykás – kiegyensúlyozza a palacsinta édességét.
  • A palacsintákat egy-két napig el tudjuk tenni a hűtőbe, de frissen az igazi.
  • A rétegek közé akár friss gyümölcsöt is tehetünk – málna, áfonya vagy eper különösen jól passzol hozzá.
  • Tálalás előtt egy kicsit meg is piríthatjuk a tetejét grillfokozaton, így még látványosabb lesz.

Egy kis történet – hogyan lett kedvenc nálunk

Mi először egy régi nagymama-recepteskönyvben bukkantunk rá erre a csodára. Már a neve is megragadott: csúsztatott palacsinta. Aztán kipróbáltuk – és azóta nincs olyan családi alkalom, ahol ne kerülne elő.
Nem nehéz, csak kicsit más, mint a megszokott. És pont ettől különleges.

Összességében

Megéri kipróbálni!

A csúsztatott palacsinta nemcsak látványos, hanem igazán finom is. Könnyű, habos, réteges – és közben szinte elolvad a szánkban.

Ha szeretnénk valami olyasmit az asztalra tenni, ami nem hétköznapi, de mégis elkészíthető otthon, akkor ez a recept remek választás.

Készítsük el bátran, akár hétvégén, akár ünnepre – a siker garantált.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Rakott palacsinta diós-lekváros csavarral – A desszert, amit mindenki imádni fog

Puding palacsinta: a gyerekkor íze újragondolva – krémes, puha, ellenállhatatlan!

Egy bögre, egy tepsi, rengeteg boldogság – Próbáld ki a palacsinták királyát!

Be the first to comment on "A palacsinták királynője: így készül a réteges, habos csúsztatott palacsinta otthon"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*