Mi is az az almás palacsintatészta?
Sokan ismerjük a klasszikus palacsintát – liszt, tej, tojás, pici cukor, kis só, és már mehet is a serpenyőbe. De mi lenne, ha egy csavart vinnénk bele? Az almás palacsintatészta pont ezt adja.
A reszelt alma nemcsak finomabbá és illatosabbá teszi a tésztát, hanem puhábbá, szaftosabbá is. Kicsit olyan, mintha a palacsinta és az almás pite találkozna – de sokkal gyorsabban elkészül.
Milyen almát használjunk?
Fontos kérdés. Nem minden alma viselkedik egyformán hő hatására.
Ha tehetjük, válasszunk savanykásabb, lédúsabb fajtát, például:
- Jonagold
- Idared
- Boskoop
- Granny Smith (ha valami igazán karakteresre vágyunk)
A lényeg, hogy az alma ne legyen túl puha, nehogy péppé essen reszelés közben, és sütéskor is szépen tartsa magát.
Hozzávalók – egy családi adaghoz
Ezekből az arányokból körülbelül 10–12 palacsinta készül, attól függően, mekkorára sütjük őket.
- 2 közepes méretű alma (reszelve)
- 2 tojás
- 300 g finomliszt
- 4 dl tej
- 1 dl szódavíz (vagy bubis ásványvíz)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor (vagy több, ha édesebben szeretjük)
- 1 teáskanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál olaj a tésztába
- kevés olaj a sütéshez
Ha szeretnénk, gazdagíthatjuk a tésztát egy kis citromhéjjal vagy durvára vágott dióval is. Ezek opcionálisak, de nagyon jól passzolnak hozzá.
A tészta elkészítése – lépésről lépésre
1. Az almák előkészítése
Először is, hámozzuk meg az almákat. Ez nem kötelező, ha vékony héjú fajtát választottunk, de tapasztalatunk szerint így szebb lesz a tészta állaga.
Reszeljük le őket nagylyukú reszelőn, majd enyhén nyomkodjuk ki a levüket – nem teljesen, csak annyira, hogy ne legyen túl nedves a tészta. A levet egyébként félretehetjük, és megihatjuk, nagyon finom.
2. A tojások felverése
Egy nagyobb tálban üssük fel a tojásokat, és habverővel kicsit verjük fel őket. Nem kell habosra, csak hogy egyneműek legyenek.
3. Jöhet a liszt és a tej
Adjuk hozzá a lisztet, majd folyamatos keverés közben öntsük hozzá a tejet is. Így csomómentes tésztát kapunk. Ha mégis csomós lenne, egy kézi habverő vagy botmixer gyorsan megoldja.
4. Ízesítés
Most mehet bele a só, a cukor, a vaníliás cukor, a fahéj, esetleg a reszelt citromhéj. Keverjük jól el, hogy mindenhol egyenletesen oszoljanak el az ízek.
5. Beleforgatjuk az almát
A kinyomkodott almát most keverjük bele a tésztába. Egy fakanál segítségével finoman dolgozzuk el, úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
6. Laza állag – szódával
Utolsó lépésként keverjük hozzá a szódavizet és az olajat. A buborékok segítenek abban, hogy a palacsinták könnyűek és levegősek legyenek.
Ezután hagyjuk a tésztát pihenni 10-15 percig. Ez idő alatt a liszt egy kicsit megduzzad, és az almás keverék szebben sül majd.
Sütés – mire figyeljünk?
A sütést közepes hőfokon kezdjük. Forrósítsunk fel egy palacsintasütőt, kenjük ki vékonyan olajjal (akár egy ecsettel vagy papírtörlővel), majd merőkanállal adagoljuk a tésztát.
Mivel az almás tészta picit sűrűbb a hagyományosnál, érdemes kicsit vastagabb palacsintákat sütni – így nem szakadnak el, és belül is szépen átsülnek.
Sütés közben figyeljünk arra, hogy aranybarnára piruljanak. Mindkét oldalnak nagyjából 1-1,5 perc elég, de ez a tűzhelytől is függ.
Tálalási tippek – mivel kínáljuk?
Ez az almás palacsinta önmagában is isteni. De ha szeretnénk még egy szinttel magasabbra emelni, itt van pár ötlet:
- Porcukorral megszórva, fahéjasan
- Mézzel vagy juharsziruppal meglocsolva
- Tejföllel és vaníliás cukorral elkeverve
- Lekvárral – különösen szilva vagy sárgabarack passzol hozzá
- Vaníliasodóval (ha igazi desszertet szeretnénk belőle)
Aki pedig szereti a ropogós textúrákat, az szórhat rá pirított diót vagy mandulát. Egy gombóc vaníliafagylalttal pedig igazán menő vendégváró is lehet belőle.
Gyerekek és felnőttek kedvence
Ez a recept nálunk mindig nagy siker. A gyerekek az édes ízekért és a puhaságért rajonganak, mi pedig örülünk, hogy egy kis gyümölcsöt is sikerült belecsempészni az uzsonnába vagy a reggelibe.
Egy tál meleg almás palacsinta garantáltan mosolyt csal mindenki arcára – még egy borongós, szürke napon is.
Tárolás, újramelegítés
Ha maradna (bár ez ritkán fordul elő), lefedve, hűtőben 2-3 napig eláll. Újramelegíteni serpenyőben érdemes, egy pici vajon átmelegítve. Mikróban is lehet, de úgy picit veszít a ropogósságából.
Akár fagyasztható is, ha nem tesszük bele a szódát – ilyenkor viszont tálalás előtt mindenképp frissen keverjünk hozzá egy keveset, hogy visszanyerje a levegősségét.
Variációk – ha kísérleteznénk
Szeretjük a klasszikus receptet, de nem riadunk vissza a kísérletezéstől sem. Íme néhány kreatív ötlet:
- Zabpehelyliszttel is elkészíthetjük – így kicsit egészségesebb lesz.
- Almás-banános verzió: 1 banánt is belekeverhetünk a tésztába. Plusz édesség, kevesebb hozzáadott cukor!
- Karamellizált alma a tésztába: a reszelt alma egy részét serpenyőben karamellizáljuk, és úgy keverjük bele – igazi ízbomba!
- Mini palacsinták: kis adagokat sütve amerikai palacsintára hasonlítanak – gyerekpartik kedvence.
Összességében
Az almás palacsintatészta egy igazán sokoldalú, finom és egyszerű recept, amit szinte bármikor elővehetünk. Akár reggelire, akár uzsonnára, hétvégi brunch-hoz vagy egy kis extra kényeztetéshez.
Ráadásul elkészítése nem igényel sem különleges hozzávalókat, sem sok időt. Az illata pedig… nos, azt már tényleg ki kell próbálni, mert elmondani nem lehet.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz a klasszikus palacsintából mennyei torta – lépésről lépésre
Palacsinta varázs otthon: A tökéletes tészta titka és a legfinomabb töltelékek
Palacsinta joghurttal? Ezt a puha, krémes változatot egyszerűen nem lehet nem imádni!
Be the first to comment on "Almás palacsintatészta, amiért reggel is érdemes felkelni – puha, illatos és ellenállhatatlan!"