Zabos palacsinta: Egészséges, laktató és mennyeien finom
Ha valami gyorsat, finomat és egy kicsit egészségesebbet szeretnénk reggelire vagy akár vacsorára, a zabos palacsinta tökéletes választás. Nem csak isteni az íze, de tápláló is – ráadásul könnyen testre szabható, attól függően, mire vágyunk éppen. Édes vagy sós, gyümölcsös vagy fehérjében gazdag – szinte bármilyen irányba elindulhatunk vele.
Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon puha, könnyű, mégis laktató zabos palacsintát, lépésről lépésre. Ráadásként adunk pár tippet is, hogyan dobjuk fel különleges feltétekkel vagy mivel kombináljuk.
Miért pont zab?
A zab igazi szupersztár az egészséges alapanyagok világában. Rostban gazdag, jót tesz az emésztésnek, és hosszabb ideig eltelít, mint a sima lisztek. Emellett gluténmentes (amennyiben garantáltan ilyen változatot veszünk), így érzékenyek is fogyaszthatják.
Ráadásul remekül működik palacsintában. A zabpehely kellemesen sűrű, mégis puha állagot ad a tésztának, ami különösen jól jön, ha szeretnénk egy kis plusz tartást.
A zabos palacsinta alapreceptje
Kezdjük az alapokkal. Ez egy egyszerű, mindennapi hozzávalókból elkészíthető változat, amit bátran testre szabhatunk. Mielőtt nekiesünk, szánjunk 20-25 percet az egész folyamatra.
Hozzávalók (kb. 6-8 db kisebb palacsintához)
- 1 bögre zabpehely (apró szemű a legjobb)
- 1 bögre tej (lehet növényi is, pl. zab-, mandula- vagy kókusztej)
- 1 érett banán
- 2 tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál fahéj (opcionális)
- csipet só
- kevés olaj a sütéshez
Előkészítés: turmixolás, pihentetés
Az egész recept egy turmixgéppel indul. Ha nincs otthon turmixunk, egy botmixer is megteszi. Először is beletesszük a zabpelyhet, a tejet, a banánt, a tojásokat és a sütőport. Mehet bele a fahéj és a csipet só is. Az egészet addig turmixoljuk, míg sima, sűrű tésztát nem kapunk. Olyan palacsintatészta-szerű állag a cél, de egy kicsit sűrűbb változatban.
Ha van időnk, érdemes 5-10 percet pihentetni a tésztát. Ilyenkor a zab még jobban megszívja magát, és a palacsinta finomabb, puhább lesz.
Sütés: egy kis türelemjáték
Előmelegítjük a serpenyőt közepes lángon, majd egy kevés olajat cseppentünk bele. Nem kell sok – ha van tapadásmentes serpenyőnk, akkor akár el is hagyhatjuk.
A tésztát kis adagokban kanalazzuk bele a serpenyőbe. Egy evőkanál egy kisebb, amerikai stílusú palacsintához pont ideális. Szépen elterítjük, majd 2-3 percig sütjük az egyik oldalát, amíg buborékok jelennek meg a tetején. Ezután óvatosan megfordítjuk, és további 1-2 percig sütjük a másik oldalát is.
Ne kapkodjuk el, mert a zab miatt a tészta kissé törékeny lehet, ha túl hamar próbáljuk megfordítani.
Lépésről lépésre összefoglalva
- Turmixoljuk össze a zabpelyhet, a tejet, a banánt, a tojást, a sütőport, a fahéjat és a sót.
- Pihentessük a tésztát 5-10 percig.
- Melegítsük elő a serpenyőt és adjunk hozzá egy kevés olajat.
- Süssük ki a palacsintákat oldalanként 2-3 percig.
- Tálaljuk melegen, ízlés szerinti feltétekkel.
Feltét ötletek, hogy ne unjuk meg
A zabos palacsinta szinte bármit elbír, amit egy klasszikus palacsintára is tennénk – és még azon is túl. Íme néhány kedvencünk:
- Friss gyümölcsök: banánkarikák, áfonya, eper vagy reszelt alma
- Natúr joghurt vagy görög joghurt, kevés mézzel meglocsolva
- Mogyoróvaj vagy mandulavaj – igazán laktatóvá teszi
- Házi lekvár vagy gyümölcsöntet
- Puffasztott magvak, kókuszreszelék vagy kakaóbabtöret egy kis ropogós élményért
Sőt, akár sós változatban is elkészíthetjük, ha kihagyjuk a banánt és a fahéjat, helyette pedig egy kevés reszelt sajttal vagy fűszerekkel dobjuk fel a tésztát.
Tippek a tökéletes zabos palacsintához
Bár a recept egyszerű, néhány apró trükkel még jobb eredményt érhetünk el.
- Használjunk érett banánt – minél édesebb, annál finomabb a végeredmény, plusz kevesebb extra édesítőt kell hozzáadnunk.
- Figyeljünk a hőfokra – ha túl forró a serpenyő, könnyen megég a palacsinta kívül, miközben belül még nyers marad.
- Próbáljuk ki aprószemű zabpehellyel, mert gyorsabban puhul és jobb állagot ad.
- Variáljuk a fűszerezést – egy csipetnyi vanília, kardamom vagy szerecsendió új ízvilágot adhat a palacsintának.
Lehet belőle egészséges desszert is
A zabos palacsinta nemcsak reggelinek tökéletes, hanem desszertként is simán megállja a helyét. Egy kis vaníliás görög joghurttal, karamellizált gyümölcsökkel vagy akár étcsokidarabokkal igazi ünnepi finomságot varázsolhatunk belőle.
Ha pedig vendégeket várunk, készíthetünk belőle mini palacsintatornyokat. Rétegezzük őket mascarponéval vagy mézes krémsajttal, szórjunk rá bogyós gyümölcsöket – garantáltan el lesznek ájulva!
Diétázóknak, sportolóknak is jó választás
A zabos palacsinta kiváló alternatíva azoknak, akik csökkentenék a cukorbevitelt vagy figyelnek a fehérje- és rostfogyasztásra. Ha növényi tejjel és lenmagtojással készítjük, akkor vegán változatban is működik. Sportolók pedig simán keverhetnek a tésztába egy adag fehérjeport, így edzés után is tökéletes energiaforrás lehet.
Összességében
Egyszerű, gyors és imádnivaló…
Nem kell hozzá más, csak egy kis zabpehely, egy banán és pár alap hozzávaló, és máris ott illatozik előttünk egy egészséges, házi készítésű palacsinta. Ha egyszer kipróbáljuk, könnyen lehet, hogy a klasszikus palacsintát ritkábban vesszük elő.
Miért ne próbálnánk ki még ma?
Süssünk, kóstoljunk, és játsszunk bátran az ízekkel!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz a klasszikus palacsintából mennyei torta – lépésről lépésre
Palacsinta varázs otthon: A tökéletes tészta titka és a legfinomabb töltelékek
Palacsinta joghurttal? Ezt a puha, krémes változatot egyszerűen nem lehet nem imádni!
Be the first to comment on "Zabos palacsinta, amitől reggel új ember leszel – Egészséges, laktató és isteni finom!"