Palacsinta ásványvíz nélkül? Naná, hogy működik!
Valószínűleg mindannyian belefutottunk már abba a helyzetbe, hogy hirtelen palacsintát szeretnénk sütni – de nincs otthon buborékos ásványvíz. És persze pont akkor nem, amikor már elképzeltük az illatát, a hajszálvékony, illatos tésztarétegeket, meg a tölteléket, ami lehet lekvár, kakaó vagy túró.
Ilyenkor jön a nagy kérdés: lehet-e finom palacsintát sütni ásványvíz nélkül?
A válasz: igen, sőt! Ha jól állítjuk össze a tésztát, senki meg nem mondja, hogy kimaradt a buborék.
Miért használnak sokan szénsavas vizet?
A buborékos víz lazítja a tésztát.
Ennyi az egész titok.
A szénsav enyhén „megbolondítja” a szerkezetet, ettől lesz kicsit levegősebb, könnyedebb az állaga. De! Ez nem jelenti azt, hogy nélküle ne tudnánk ugyanolyan vékony, selymes palacsintát sütni.
Mi kell a jó palacsintához, ásványvíz nélkül?
A titok a jó arányokon és a türelmen múlik. A következő recepttel biztosra mehetünk, és garantáltan senkinek nem fog hiányozni a buborékos víz.
Hozzávalók (kb. 12–14 darabhoz):
- 2 db tojás
- 30 dkg finomliszt (búzaliszt, BL55-ös)
- 5 dl tej
- 2 dl víz (csapvíz, szűrt víz vagy forralt, lehűtött víz)
- 1 csipet só
- 1 evőkanál olaj a tésztába
- plusz olaj vagy vaj a sütéshez
Ennyi. Nem kell semmi extra, semmilyen szénsavas varázs. Minden megvan otthon.
Így készítsük el lépésről lépésre
A palacsintasütés nem egy bonyolult dolog, de érdemes odafigyelni néhány apróságra, hogy tényleg tökéletesek legyenek a végeredmények.
1. lépés: A tészta összeállítása
Egy nagyobb tálban keverjük össze a tojásokat, egy csipet sóval.
Adjunk hozzá egy kevés tejet, majd szórjuk bele apránként a lisztet.
Folyamatosan kevergessük (kézi habverővel vagy robotgéppel), így nem lesz csomós. Ha az egész liszt benne van, fokozatosan öntsük hozzá a maradék tejet, majd a vizet is.
Végül jöhet az egy evőkanál olaj – ettől kevésbé fog ragadni a serpenyőhöz a tészta.
Az állagnak tejszínszerűnek kell lennie: se túl híg, se túl sűrű.
Ha úgy érezzük, túl vastagon folyik, egy pici vizet még adhatunk hozzá.
2. lépés: Pihentetés
Ez az a rész, amit sokan kihagynak.
Pedig nagyon fontos!
Legalább 20-30 percig hagyjuk állni a tésztát szobahőmérsékleten. Ez idő alatt a liszt megduzzad, az apró csomók eltűnnek, és egészen sima lesz a massza.
Ha van időnk, akár egy órát is pihenhet – csak jót tesz neki.
3. lépés: Sütés
Fogjunk egy jó tapadásmentes serpenyőt. Melegítsük fel közepes hőfokon, majd egy ecsettel vagy papírtörlővel kenjünk bele egy kis olajat.
Egy merőkanál tésztát öntsünk a serpenyő közepére, és gyors mozdulatokkal körkörösen forgassuk meg, hogy szépen elterüljön.
Süssük kb. 1 percig az egyik oldalát – amikor a szélén már kicsit felválik, óvatosan fordítsuk meg. A másik oldal már csak 20-30 másodpercet igényel.
Tegyük egy tányérra, és takarjuk le egy fedővel vagy alufóliával, hogy ne száradjon ki, míg a többit is megsütjük.
Tippek és trükkök a tökéletes végeredményhez
1. A serpenyő kulcskérdés.
Egy régi, kopott, leragadt aljú edény megkeserítheti a palacsintázást. Használjunk teflonos vagy kerámia bevonatú, lehetőleg vastag aljú serpenyőt.
2. Ne féljünk hígítani.
Ha a tészta túl sűrű, akkor vastagak lesznek a palacsinták, és könnyebben szakadnak. Egy kis víz mindig segíthet.
3. Az első palacsinta áldozat.
Nem vicc. Az első mindig kicsit sötétebb, kicsit ragadósabb – de ez természetes. Az olaj mennyisége és a hőmérséklet ilyenkor még beállítás alatt van.
4. Olajozás óvatosan.
Nem kell minden egyes palacsinta előtt beolajozni a serpenyőt. Elég 3-4 darabonként. Ne legyen zsíros a végeredmény.
Hogyan töltsük meg?
Amint kész a palacsintahegy, jöhet a legjobb rész: a töltés!
Íme néhány klasszikus ötlet:
- Baracklekvár: igazi retró ízélmény
- Kakaós-cukros: egy kis vajjal meglocsolva… nosztalgiafaktor 100%
- Túrós: egy kevés tejföllel és porcukorral – mennyei
- Nutellás vagy mogyorókrémes: a gyerekek (és mi is) imádni fogjuk
- Sós verzió: sonka-sajt-tejföl kombóval meg is süthetjük kicsit a sütőben
Mit tegyünk, ha marad?
Ha netán maradna néhány darab (bár ez ritka), becsomagolva hűtőben 2 napig simán elállnak.
Újramelegíteni serpenyőben vagy mikróban is lehet, de hidegen is finomak.
A tészta maga is eláll 1-2 napig a hűtőben – ha nem sütöttük ki az összeset, csak jól le kell fedni, hogy ne szívjon magába hűtőszagot.
Egy kis extra: variációk a tésztára
Ha szeretnénk kísérletezni, íme néhány ötlet:
- Tej helyett növényi tej (zab, mandula, szója): remekül működik
- Lisztből használhatunk teljes kiőrlésűt, vagy keverhetjük zabpehelyliszttel
- Egy kis vaníliás cukor vagy fahéj feldobja az ízét
- Citromhéj reszelve a tésztába? Próbáljuk ki, megéri!
Összességében
Nem kell buborék ahhoz, hogy isteni palacsintát süssünk.
Egy jól összeállított tészta, egy kis pihentetés, és egy jó serpenyő – ennyi kell a sikerhez. És persze az, hogy ne féljünk belevágni akkor sem, ha épp nincs otthon ásványvíz.
Ha legközelebb palacsintázni támad kedvünk, de nincs kéznél buborékos víz, semmi gond.
Ez a recept bármikor bevethető, könnyen elkészíthető, és garantáltan mindenki örülni fog neki az asztal körül.
Mi már sokszor készítettük így, és őszintén mondhatjuk: nem hiányzik az ásványvíz.
Sőt, néha még jobb is, mert nincs túlzott buborékosság, csak sima, lágy, klasszikus palacsinta. Ahogy a nagyi is csinálta.
Ne felejtsétek: palacsintát sütni mindig jó ötlet.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Így lesz a klasszikus palacsintából mennyei torta – lépésről lépésre
Palacsinta varázs otthon: A tökéletes tészta titka és a legfinomabb töltelékek
Palacsinta joghurttal? Ezt a puha, krémes változatot egyszerűen nem lehet nem imádni!
Be the first to comment on "Palacsinta ásványvíz nélkül? Így lesz még finomabb, mint a buborékos verzió!"