Bögrés palacsinta: A legegyszerűbb recept, amit nem lehet elrontani.

Bögrés palacsinta tészta
Bögrés palacsinta tészta

Bögrés palacsinta tészta – így lesz mindig tökéletes a reggeli, az ebéd vagy a vacsora

Van az a nap, amikor semmi kedvünk elővenni a mérleget, de valami finomra, háziasra vágyunk. Na, ilyenkor jön jól a jó öreg bögrés palacsinta recept. Egyszerű, gyors, és garantáltan működik. Nem kell hozzá semmi extra, csak egy bögre, egy nagyobb keverőtál, egy serpenyő és pár alapanyag. Mutatjuk, hogyan csináljuk mi!

Miért imádjuk a bögrés recepteket?

Az az igazság, hogy amikor főzni vagy sütni kezdünk, nem mindig van időnk grammokat méregetni. A bögrés receptek pont ezért zseniálisak: minden arány viszonylagos, de mégis működik. Egy bögrés palacsinta tésztánál például egy 2,5 dl-es bögre az alapegység, és minden hozzávalót ezzel mérünk.

Ez nem csak gyorsabb, de sokkal élvezetesebb is. Nincs stressz, nincs konyhai matekozás – csak a keverés öröme és a sülő palacsinta illata.

Alapanyagok – amit előkészítünk

A következő recept körülbelül 10-12 darab közepes méretű palacsintához elegendő, de ez persze attól is függ, milyen vastagra sütjük őket. Mi így szoktuk:

Hozzávalók (2,5 dl-es bögre használatával):

  • 2 bögre tej (lehet sima vagy növényi tej is)
  • 1 bögre liszt (finomliszt vagy teljes kiőrlésű – mindkettő működik)
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor (elhagyható, ha sós töltelékkel készül)
  • 1 evőkanál olaj a tésztába + egy kevés a sütéshez

Ha vastagabb, amerikai stílusú palacsintát szeretnénk, adhatunk hozzá fél csomag sütőport is. De a klasszikus, magyar, tekerhető verzióhoz nem szükséges.

Lépésről lépésre: Így készül a bögrés palacsinta tészta

1. lépés: A tojásokat felütjük

Fogunk egy nagy keverőtálat, és beleütjük a két tojást. Nem kell habosra verni, elég csak villával lazán összekeverni, amíg sárgás, homogén lesz.

2. lépés: Hozzáöntjük a tejet

A tojásokhoz fokozatosan hozzáöntjük a két bögre tejet. Itt sem kell túl sokat keverni, de figyeljünk arra, hogy ne legyen csomós.

3. lépés: Mehet bele a liszt

Ez az a rész, ahol sokan hibáznak – ha egyszerre öntjük hozzá az egész bögre lisztet, nagyobb az esély a csomósodásra. Inkább kanalanként vagy fél bögre adagokban adjuk hozzá, közben folyamatosan keverve. Kézi habverővel a legjobb, de egy sima fakanál is megteszi.

4. lépés: Ízesítjük, lazítjuk

Most jön bele a só, a cukor (ha használunk), és az 1 evőkanál olaj. Ez utóbbi segít abban, hogy a tészta ne ragadjon le a serpenyőben. Ha túl sűrűnek érezzük a tésztát, adhatunk még hozzá egy kevés tejet – palacsintánál a tészta legyen folyós, de nem teljesen vizes állagú.

5. lépés: Pihentetjük a tésztát (ha van időnk)

Nem kötelező, de ha 15-20 percet pihentetjük a tésztát, sokkal finomabb lesz a végeredmény. A lisztben lévő glutén ennyi idő alatt kicsit megduzzad, és az állag is selymesebb lesz.

A sütés művészete

Forró serpenyő, kevés olaj

A palacsintasütőt közepes lángon felhevítjük. Ha teflonos, akkor elég egy leheletnyi olaj az első darabhoz, a többit már süthetjük anélkül is. Fém serpenyőnél viszont minden egyes palacsinta előtt érdemes kikenni egy csepp olajjal vagy vajjal.

Merőkanálnyi tészta

Egy kisebb merőkanállal öntünk egy adagot a forró serpenyőbe, majd gyors csuklómozdulattal elforgatjuk, hogy szétterüljön. Minél gyorsabban forgatjuk, annál vékonyabb lesz a tészta.

Pár perc, és készen van

Az első oldalt 1-2 percig sütjük, míg a széle kissé barnulni kezd, és a közepén már nem látszik nyers tészta. Ezután egy lapáttal alányúlunk, megfordítjuk, és a másik oldalt is 1 percig sütjük. Már kész is!

Tippjeink a tökéletes palacsintához

  • Ne ijedjünk meg az elsőtől! Általában az első palacsinta sosem sikerül tökéletesre. Ez afféle próbasütés – mi is így vagyunk vele.
  • Ha édes töltelékkel készítjük, egy kis vaníliás cukor is mehet a tésztába.
  • Ha sósan szeretnénk enni (pl. sonkával, sajttal, tejföllel), akkor hagyjuk ki a cukrot teljesen.
  • Tölthetjük túróval, lekvárral, kakaóval, nutellával, vagy készíthetünk belőle hortobágyi húsos palacsintát is.
  • Előre is elkészíthető! A tészta eláll hűtőben 1 napig, és a megsütött palacsintákat is tárolhatjuk lefedve.

Miért jó választás a bögrés verzió?

Egyrészt tényleg nem lehet elrontani. Másrészt nem kell azon gondolkodnunk, hány gramm az annyi. A bögre minden háztartásban ott van. Ráadásul a recept rugalmas – ha valaki laktózérzékeny, simán használhat növényi tejet, ha valaki cukormentesen étkezik, elhagyhatja az édesítést.

Egyébként gyerekekkel is jó móka elkészíteni. Ők is tudják adagolni a hozzávalókat, keverni a tésztát, segíteni a kenésben. A palacsintasütés igazi közös program lehet a hétvégén.

Extra variációk – ha kísérleteznénk

1. Kakaós palacsinta tészta

Adjunk a liszthez 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport. Isteni finom, főleg vaníliakrémmel töltve!

2. Zabos verzió

A liszt egy részét (kb. 1/3-át) kiválthatjuk zabpehelyliszttel vagy darált zabpehellyel. Rostosabb, egészségesebb, és így is finom.

3. Citromos-vaníliás változat

Keverjünk a tésztába egy fél citrom reszelt héját és egy csipet vaníliát vagy vaníliás cukrot. Friss, illatos és kicsit különlegesebb lesz tőle.

Összességében

Bögrés palacsinta, a konyhai jolly joker…

Egy bögre, pár perc, és kész a világ egyik legjobb étele. A bögrés palacsinta tészta nemcsak egyszerű, hanem nagyon hálás alaprecept is. Változatosan elkészíthető, gyorsan megvan, és mindig mosolyt csal az arcokra. Akár reggelire, akár vacsorára, akár desszertként kínáljuk.

Mi rendszeresen sütünk – néha csak úgy, mert jólesik. Reméljük, ti is kedvet kaptatok hozzá, és kipróbáljátok a saját verziótokat. A bögre legyen veletek!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Kakaós palacsinta tészta, amiből mindenki repetát kér – egyszerű recept, mennyei íz!

Szódás palacsinta: könnyű, puha, ellenállhatatlan

Így süss tökéletes palacsintát minden alkalommal – A recept, amit minden konyhában ismerni kell!

Be the first to comment on "Bögrés palacsinta: A legegyszerűbb recept, amit nem lehet elrontani."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*