A legendás büfés palacsinta receptje – amit mindenki imádni fog.

Büfés palacsinta recept
Büfés palacsinta recept

A klasszikus büfés palacsinta titka – Így készítsük el otthon lépésről lépésre

Ki ne szeretné a strandokon, vásárokon vagy a régi, kedves iskolai büfékben kapható igazi büfés palacsintát? Az a vékony, hatalmas, aranybarna tészta, amit bőven megkennek lekvárral, kakaóval vagy nutellával, majd szépen felgöngyölítik, és már csomagolják is szalvétába. Nosztalgia egy falatban.

Ma megmutatjuk, hogyan készíthetünk otthon pont olyan finomat – vagy akár még jobbat is! Nem kell hozzá sem bonyolult hozzávaló, sem speciális eszköz. Csak egy jó recept, egy kis odafigyelés, és pár trükk, amit most elárulunk.

Mi is az a „büfés” palacsinta?

A büfés palacsinta nem az a vastag, amerikai típus, és nem is a francia crêpe, bár ahhoz hasonlít leginkább. Ez a magyar strandok, sulibüfék, piacok kedvence.

Kívül picit roppanós, belül puha, jól tekerhető, óriás méretű és hajszálvékony. Az íze édes, de nem túl édes, így jól illik mindenféle töltelékhez.

Hozzávalók – amitől igazán finom lesz

Ez a mennyiség kb. 12-14 darab nagy palacsintához elegendő, attól függően, milyen vastagon sütjük őket.

  • 3 tojás
  • 500 ml tej
  • 250 ml szódavíz (vagy buborékos ásványvíz)
  • 300 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál étolaj a tésztába
  • plusz olaj a sütéshez

Tipp: ha van otthon egy kis vaníliás cukor vagy reszelt citromhéj, nyugodtan adjuk hozzá a tésztához – csak még finomabb lesz tőle!

A tészta elkészítése – alap, de fontos!

Itt jön a varázslat. A jó tészta a siker kulcsa, és mi nem hagyunk benne hibát.

  1. A tojásokat keverjük habosra a cukorral és a sóval. Egy kézi habverő bőven elég, de robotgép is használható. Nem kell túl sokáig verni, csak míg kicsit világosabb nem lesz.
  2. Fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet és a tejet. Először csak a liszt felét keverjük hozzá a tojásos alaphoz, majd jöhet hozzá a tej fele. Így kevesebb csomó lesz.
  3. Ha már selymes a tészta, adjuk hozzá a többi lisztet és a tejet, majd a szódavizet is. A szódavíz teszi igazán könnyeddé és buborékossá a tésztát – ettől lesz olyan vékony, mint a büfékben.
  4. Végül keverjük bele az étolajat is. Ez segít majd a sütésnél, és nem kell minden palacsinta előtt olajozni a serpenyőt.
  5. Pihentessük a tésztát legalább 30 percet. Ez idő alatt a liszt megszívja magát, és sokkal jobban kezelhető lesz a massza.

Sütés – a vékony, szinte átlátszó tészták trükkje

Itt ne hibázzunk! Egy jó serpenyő, és már mehet is.

  1. Használjunk tapadásmentes palacsintasütőt vagy serpenyőt. Fontos, hogy jól forrósítsuk fel, mielőtt beleöntjük a tésztát.
  2. Az első sütés előtt kenjük ki vékonyan olajjal. A többinél erre már nem lesz szükség, hála a tésztába kevert olajnak.
  3. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyőbe, és azonnal forgassuk körbe. A cél: minél vékonyabb, egyenletes réteg.
  4. Süssük közepes lángon 1-2 percig, míg az alja aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg. A másik oldal már csak fél percet igényel.
  5. Tegyük tányérra, és takarjuk le egy tiszta konyharuhával, hogy ne száradjon ki.

Töltelékek – amiket mindenki szeret

Itt aztán elszabadulhat a kreativitás. Nincs rossz választás, csak finomabbnál finomabb lehetőségek.

A klasszikusok:

  • Házi sárgabaracklekvár
  • Fahéjas porcukor
  • Kakaós cukor
  • Nutella
  • Túrós töltelék (cukrozott túró, tejföllel lazítva)

A retró kedvenc:

  • Kakaós palacsinta, sok porcukorral megszórva – gyerekkori ízvilág, amit sosem felejtünk.

Egy kis extrával:

  • Banánkarikák nutellával
  • Dióval szórt baracklekváros
  • Citromlével meglocsolt porcukros palacsinta (meglepően frissítő!)

Hogyan tekerjük, hogy igazi büfés legyen?

Ez apróságnak tűnhet, de sokat számít. A büfés palacsintát általában göngyölve adják, nem háromszögbe hajtva. Tehát töltsük meg a közepét, majd két oldalt hajtsuk be egy kicsit (mint a burritónál), és utána szépen tekerjük fel. Így nem folyik ki, jól fogható, és akár papírba is csomagolhatjuk, ha menet közben szeretnénk elfogyasztani.

Pár extra tipp a tökéletes eredményhez

  • Ha szeretnénk igazán sima tésztát, turmixoljuk le az egészet egy botmixerrel pihentetés előtt.
  • A tészta állaga akkor jó, ha tejszín sűrűségű: nem túl híg, nem túl sűrű.
  • Ha túl sűrűnek tűnik, öntsünk még egy kis szódát hozzá.
  • Palacsintasütés előtt mindig keverjük fel a tésztát, mert leülepedhet.
  • A palacsintákat melegen töltsük meg, sokkal jobban kenhetőek.

És ha marad? Tárolás és újramelegítés

A kisütött palacsinták 1-2 napig is elállnak a hűtőben, légmentesen letakarva. Újramelegítéshez egy serpenyő vagy mikró is megteszi. Ha marad tészta, azt is lefedve hűtőbe tehetjük, és másnap újra lehet sütni belőle.

De tapasztalatból mondjuk: nem nagyon fog maradni…

Összességében

Nincs is jobb, mint egy otthon sütött, klasszikus büfés palacsinta. Különösen, ha mi magunk készítjük el, a saját ízlésünk szerint. Nem nehéz, nem drága, és biztos sikert arat bármilyen családi reggelin, uzsonnán vagy baráti összejövetelen.

Sőt, ha egyszer elkezdjük sütni, biztos, hogy kérni fognak még belőle!

Próbáljátok ki, készítsetek dupla adagot, és osszátok meg másokkal is a titkot: a legfinomabb palacsinta otthon készül – szeretettel, figyelemmel, és egy kis nosztalgiával!

Ti mivel töltitek a legszívesebben?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Diétás banán palacsinta, amit bűntudat nélkül habzsolhatunk – Egyszerű, gyors, isteni finom!

Diós palacsinta töltelék, amit nem lehet abbahagyni – Nagyi titkos receptje új köntösben

Palacsinta minden napra: Az egyszerű tészta receptje, amitől mindig sikered lesz!

Be the first to comment on "A legendás büfés palacsinta receptje – amit mindenki imádni fog."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*