Csokikrémes palacsinta: az örök kedvenc, amit mindenki imád.
Ha van édesség, amit sosem ununk meg, az a palacsinta. És ha valami csokis, az nálunk biztosan nyerő. Most összeraktuk a kettőt, hogy megszülethessen a tökéletes csokikrémes palacsinta, ami egy könnyű hétköznapi desszertként vagy egy lusta vasárnapi ebéd után is megállja a helyét.
Jöjjön minden, amit tudni érdemes róla, a recepttel együtt!
Miért pont csokikrémes palacsinta?
Egyszerű. Gyors. Elképesztően finom.
A palacsinta önmagában is klasszikus, de ha megtöltjük egy házi csokikrémmel, akkor valódi desszertélményt kapunk. Az is nagy előny, hogy az alapanyagok általában már ott lapulnak a konyhaszekrényben, így nem kell boltba szaladgálnunk hozzá.
Hozzávalók – amit előkészítünk
Kezdjük azzal, hogy mire lesz szükségünk. A recept két részre bontható: a palacsintatésztára és a csokikrémre.
A palacsintához (kb. 10-12 darabhoz):
- 2 db tojás
- 25 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 dl tej
- 1 dl szódavíz vagy szénsavas ásványvíz
- 1 evőkanál olaj (a tésztába)
- olaj a sütéshez
A csokikrémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 dl tejszín (30%-os, habtejszín)
Ez a mennyiség pont elég lesz, hogy minden palacsinta gazdagon meg legyen töltve, és még egy-két kanállal el is csábulhassunk belőle magában.
A palacsintatészta elkészítése – lépésről lépésre
- Tojások felütése – Egy nagyobb tálba üssük bele a tojásokat, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és egy csipet sót.
- Hozzáadjuk a tejet – Fokozatosan adagoljuk hozzá a tejet és a lisztet, közben kézi habverővel vagy elektromos mixerrel keverjük simára.
- Szódavíz és olaj – Végül beleöntjük a szódavizet és az olajat is, ezzel lesz könnyű és levegős a tészta.
- Pihentetés – Hagyjuk állni a tésztát 15-20 percig. Ez alatt kisimul a liszt és a glutén is dolgozik egy kicsit, ettől lesz majd rugalmas a palacsinta.
- Sütés – Egy tapadásmentes serpenyőt forrósítsunk fel, kenjük ki kevés olajjal. Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk bele, és süssük mindkét oldalát aranybarnára.
Tipp: ha vékony palacsintát szeretnénk, ne tegyünk túl sok tésztát egyszerre a serpenyőbe, és forgassuk gyors mozdulatokkal.
Csokikrém házilag – ahogy mi szeretjük
Ez a rész az igazi varázslat. Elmondhatatlanul finom, selymes és intenzíven csokoládés. Ne használjunk bolti mogyorókrémet – most valami sokkal izgalmasabb következik!
- Csokoládé megolvasztása – Gőz fölött vagy nagyon alacsony lángon olvasszuk fel a vajat és az étcsokoládét.
- Kakaó és porcukor hozzáadása – Amint a csoki elolvadt, keverjük hozzá a kakaóport és a porcukrot. Ilyenkor már csillogós, sűrű krémet kapunk.
- Tejszín beleöntése – Végül adjuk hozzá a tejszínt, és addig kevergessük, míg a krém egészen sima nem lesz.
- Hűtés – Ha sűrűbb csokikrémet szeretnénk, hagyjuk hűlni szobahőmérsékleten vagy hűtőben 10-15 percet.
A töltés művészete – így lesz tökéletes a palacsintánk
Most jön a legjobb rész. Vegyük elő a kisült palacsintákat, kenjünk meg mindegyiket bőkezűen a csokikrémmel, majd hajtsuk félbe, vagy göngyöljük fel szép hengerekké.
Lehet egyszerűen csak összehajtani háromszögbe is – ez kicsit elegánsabb, ha vendégeket várunk.
Tipp: ha marad csokikrém, csorgassuk meg vele a tetejét is. Lehet rá egy kis porcukor, pirított mandula, reszelt fehér csoki is – attól függ, milyen kedvünk van.
Variációk – ha kísérletezni támad kedvünk
A csokikrémes palacsinta alaprecept, de bátran továbbgondolhatjuk. Mutatunk pár ötletet:
- Banánnal turbózva – Szeleteljünk bele friss banánt, mielőtt feltekerjük. A csoki és a banán együtt mindig telitalálat.
- Narancshéjjal megbolondítva – A csokikrémbe reszelt narancshéjat keverve friss, citrusos ízt kapunk.
- Mogyoróval vagy dióval megszórva – Ad egy kis ropogósságot és plusz karaktert.
- Pici rummal vagy kávéval – Csak felnőtteknek, de elképesztően különleges lesz a végeredmény.
Tálalási ötletek – ne csak finom legyen, hanem szép is
Szeretjük az olyan desszerteket, amik nemcsak finomak, hanem mutatósak is. Egy szépen tálalt palacsinta még jobban esik. Íme pár ötlet:
- Egy kis tejszínhab a tetejére.
- Friss gyümölcsök – málna, áfonya, eper – szépen mutatnak és ellensúlyozzák a csoki édességét.
- Porcukor szita – egy kis hóesés hatás, ami mindig beválik.
- Csokiszósz csíkok a tányéron – ha van egy kis extra csokink.
Hogyan tároljuk, ha maradna? (Bár ez ritka!)
Ha véletlenül marad pár darab (nálunk ritkán), akkor érdemes légmentesen záródó dobozban hűtőbe tenni. A palacsinta önmagában is jól bírja pár napig, de a csokikrémmel együtt is simán eláll 2-3 napig.
Melegen a legjobb, de mikróban egy kis melegítés után újra tökéletes lesz.
Összességében
A csokikrémes palacsinta egy igazi komfortétel. Nem kell hozzá sok minden, nem kell hozzá semmi extra tudás. És mégis, minden egyes falat után elégedetten dőlhetünk hátra.
A kulcs a jó tészta, a házi krém, és az, hogy ne sajnáljuk belőle az ízeket.
Ha egyszer kipróbáljuk ezt a házi csokikrémet, garantáltan elfelejtjük a bolti kencéket.
A gyerekek imádni fogják, a vendégek pedig a receptet fogják kérni.
Szóval nincs más hátra, mint feltekerni az ujjunkat, elővenni a serpenyőt, és nekiállni sütni.
A végeredmény garantáltan mosolyt csal majd mindenki arcára.
Ti hogy szeretitek a csokikrémes palacsintát? Van valami extra tippetek? Írjátok meg kommentben!
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Egészségesen is lehet finomat: Zabpelyhes palacsinta diétásan
Krémes diócsoda palacsintába – így lesz igazán mennyei a töltelék!
Puha, légies, ellenállhatatlan – így készül a tökéletes habos palacsinta
Be the first to comment on "A világ legcsokisabb palacsintája – és nálad is simán elkészül!"