Csokis csúsztatott palacsinta: A desszert, amiért megéri újraéleszteni a vasárnapi ebédeket.

Csokis csúsztatott palacsinta
Csokis csúsztatott palacsinta

Csokis csúsztatott palacsinta – A hétvégi kényeztetés bajnoka

Ha eddig azt hittük, hogy a palacsinta nem lehet izgalmasabb, mint lekvárral megkenve vagy kakaóval megszórva, akkor most kapaszkodjunk meg! A csokis csúsztatott palacsinta minden eddigi élményünket felülírja. Ez a klasszikus magyar desszert már önmagában is különleges, de a csokoládéval megbolondítva tényleg mennyei.

Ebben a cikkben lépésről lépésre végigvezetünk benneteket az elkészítésen, és közben adunk pár tippet is, hogy igazán tökéletes legyen az eredmény.

Mi is az a csúsztatott palacsinta?

A csúsztatott palacsinta valójában egy palacsintatorta, amit nem tekerünk fel, nem hajtogatunk, hanem egymásra rétegezünk. Az egyes palacsintákat csak az egyik oldalukon sütjük meg, majd „csúsztatva” egymásra helyezzük őket – innen az elnevezés is.

A töltelék szinte bármilyen lehet, de most egy gazdag, krémes csokis változatot készítünk. Ez garantáltan minden csokoládérajongónak a kedvence lesz!

Hozzávalók a tésztához (kb. 8-10 darabhoz)

  • 4 db tojás
  • 4 dl tej
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl szóda vagy szénsavas víz
  • 1 evőkanál olaj a tésztába
  • vaj vagy olaj a sütéshez

A csokis töltelékhez

  • 15 dkg étcsokoládé (min. 60%-os)
  • 2 dl tejszín (állati eredetű, minimum 30%-os)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1-2 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
  • 1 csipet só

Tetejére

  • Porcukor vagy reszelt csoki
  • Vagy ha extrázni akarjuk: csokiszósz vagy tejszínhab

Lépésről lépésre: így készül a csokis csúsztatott palacsinta

1. Elő a palacsintatésztával!

A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral, a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá a tejet, a lisztet, a csipet sót és az olajat. Jól dolgozzuk el, legyen sima a tészta.

A szódát csak a legvégén keverjük bele óvatosan, hogy könnyű maradjon.

A tojásfehérjéket verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk a masszához. Ez teszi majd igazán levegőssé a tésztát.

TIPP: A tésztát érdemes 15-20 percet pihentetni, így sokkal szebben sül majd!

2. Palacsintasütés, de kicsit másképp

Egy serpenyőt kenjünk ki vajjal vagy olajjal. Fontos, hogy tapadásmentes legyen!

Öntsünk bele egy kisebb merőkanálnyi tésztát, de csak annyit, hogy ne legyen túl vékony. Inkább vastagabb palacsintákra van szükségünk, mint a hagyományos vékony változatnál.

Süssük közepes lángon, csak az egyik oldalát!

Amikor a teteje már nem nyers, de még puha, és az alja szépen megpirult, akkor egy lapáttal alányúlva csúsztassuk át egy nagy tányérra vagy tálra – megfordítás nélkül!

A következő palacsintát ugyanígy készítjük, és rácsúsztatjuk az előző tetejére. Így folytatjuk, míg el nem fogy a tészta.

3. A csokis töltelék elkészítése

Miközben a palacsinták sülnek, készítsük el a krémet.

A tejszínt egy kis lábasban forraljuk fel, majd húzzuk le a tűzről.

Tördeljük bele az étcsokoládét, adjuk hozzá a vajat, a csipet sót és a porcukrot. Hagyjuk egy-két percig állni, majd keverjük simára.

Az így kapott csokikrém selymes és sűrű lesz, de nem túl tömény. Ha szeretnénk, egy kis rummal vagy narancslikőrrel is megbolondíthatjuk.

4. Rétegezés: a palacsintatorony születése

Amint minden palacsinta kisült, és a csokikrém is langyosra hűlt, elkezdhetjük a rétegezést.

Tegyük az első palacsintát egy nagy tálra vagy tortalapra, majd kenjük meg csokikrémmel. Mehet rá a következő, újra krém, és így tovább.

Nem kell túl vastagon kenni, de legyen mindenhol egyenletes. Az utolsó palacsinta tetejére is jusson a csokiból, hogy szép fényes legyen.

Akár egy kis reszelt csokival is megszórhatjuk, vagy porcukorral hinthetjük meg a tetejét.

5. Pihentetés, szeletelés, tálalás

Ha azonnal fogyasztanánk, még langyosan is isteni.

De ha van türelmünk várni fél órát, és hűtőbe tesszük, akkor a csokikrém egy kicsit megdermed, és még jobban összeáll a torony.

Szeleteléskor olyan, mintha egy különleges tortát vágnánk fel. Minden réteg látható, minden falatban ott van a csoki és a puha palacsinta együtt.

Tálalhatjuk tejszínhabbal, vaníliafagylalttal, gyümölccsel – mi például eperrel vagy málnával szeretjük a legjobban.

Mire figyeljünk?

1. Csak az egyik oldalát süssük meg! Ez az egész csúsztatott technika lényege. Ha megfordítjuk, kiszáradhat, és nem lesz olyan omlós.

2. A csokikrém állaga fontos. Ne legyen túl folyós, de ne is dermedjen meg túlságosan, mire kenni kezdjük.

3. A palacsinták legyenek vastagabbak. Ne spóroljunk a tésztával, mert a rétegezésnél számít a tartásuk.

Változatok, amikkel érdemes kísérletezni

  • Diós vagy mákos változat: A csokikrém helyett vagy mellé szórjunk darált diót/mákot – a csúsztatott palacsinta egyébként klasszikusan így készült régen.
  • Fehércsokis krém: Édesebb és lágyabb, a gyerekek kedvence lehet.
  • Narancsos vagy rumos verzió: Egy kis alkohol a csokikrémbe, és máris ünnepibb az íze.

Összességében

Ezért szeretjük a csokis csúsztatott palacsintát

Egyszerre otthonos és ünnepi. Látványos, de nem bonyolult. Csupa-csupa csoki, puha rétegekkel. Ráadásul nem igényel különleges eszközöket, alapanyagokat, csak egy kis odafigyelést és türelmet.

Tökéletes választás vasárnapi ebéd utáni desszertnek, családi ünnepre, de még születésnapra is megállja a helyét.

Próbáljuk ki együtt – aztán meglátjuk, marad-e belőle holnapra is… ?

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Puha, légies, ellenállhatatlan – így készül a tökéletes habos palacsinta

Egészségesen is lehet finomat: Zabpelyhes palacsinta diétásan

Krémes diócsoda palacsintába – így lesz igazán mennyei a töltelék!

Be the first to comment on "Csokis csúsztatott palacsinta: A desszert, amiért megéri újraéleszteni a vasárnapi ebédeket."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*