Egészséges reggeli, ami desszertnek is elmegy: csokis protein palacsinta.

Csokis protein palacsinta
Csokis protein palacsinta

Csokis protein palacsinta: egészséges élvezet percek alatt

A palacsinta szinte mindenki kedvence, főleg ha csokis! De miért ne lehetne egyszerre finom és egészséges? A csokis protein palacsinta nemcsak bűntudatmentes desszert, hanem kiváló választás reggelire, edzés után vagy egy lusta vasárnapi délutánra is.

Ebben a cikkben lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetjük el ezt az isteni, fehérjében gazdag finomságot otthon, akár 15-20 perc alatt.

Mi az a protein palacsinta?

A klasszikus palacsinta újragondolva. Egyszerű liszt, tej és cukor helyett fehérjedús alapanyagokkal dolgozunk. A cél nem az, hogy diétásra fogyjunk, hanem hogy kiegyensúlyozott, tápláló fogást készítsünk, ami nem terheli meg a gyomrot, de energiával tölt fel.

Miért szeretjük a csokis változatot?

Azért, mert csoki. 🙂
De komolyra fordítva a szót, a csokis ízvilág tökéletesen illik a palacsintához, ráadásul a kakaópor antioxidánsokat is tartalmaz. Ha ügyesen választunk alapanyagokat, még a cukros ízélményről sem kell lemondanunk – édesítőkkel vagy banánnal is édesíthetünk természetesen.

Hozzávalók – amit érdemes beszerezni

A következő recept 6 kisebb vagy 3 nagyobb palacsintához elegendő. Ha többet szeretnénk, bátran duplázzuk az adagot!

Alaprecept:

  • 2 db tojás
  • 1 érett banán
  • 30 g csokis ízű fehérjepor (whey, vegán, vagy amit használunk)
  • 30 g zabpehelyliszt vagy apróra darált zabpehely
  • 10 g cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 50 ml növényi tej (pl. mandula, zab, kókusz) vagy tehéntej
  • kókuszolaj a sütéshez

Extra feltét (nem kötelező, de ajánlott):

  • görög joghurt vagy túró
  • cukormentes mogyorókrém
  • friss gyümölcs (eper, málna, banán)
  • egy kevés méz vagy eritrit szirup

Lépésről lépésre: így készül a csokis protein palacsinta

1. Előkészületek

Először készítsünk mindent elő: mérjük ki az alapanyagokat, melegítsük be a serpenyőt alacsony-közepes lángon, és egy kis tálban villával törjük össze az érett banánt. A banán nemcsak édességet ad, de összetartja a tésztát is.

2. A tészta összekeverése

Egy keverőtálban keverjük össze a tojásokat, a pépesített banánt és a növényi tejet. Ehhez adjuk hozzá a fehérjeport, a zabot, a kakaóport, a sütőport és a sót. Egy villával vagy kézi habverővel dolgozzuk össze, amíg sima, kissé sűrű masszát nem kapunk.

Ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis tejet. Ha túl híg, mehet bele még egy kevés zabpehely.

3. Sütés

Kenjünk ki egy tapadásmentes serpenyőt egy kis kókuszolajjal, és közepes lángon melegítsük fel.

Öntsünk bele egy merőkanálnyi tésztát, és terítsük el finoman kör alakban. Ne legyen túl vékony, mert ezek a palacsinták inkább amerikai stílusúak: pufik, vastagok, szaftosak.

Süssük 2-3 percig az egyik oldalát, amíg buborékokat nem látunk a tetején, majd óvatosan fordítsuk meg. A másik oldalnak is elég 1-2 perc.

Ismételjük meg, amíg el nem fogy a tészta.

4. Tálalás

Ez a rész már csak rajtunk múlik! Kenhetünk a palacsinták közé egy kis mogyorókrémet, halmozhatunk rájuk friss gyümölcsöket, meglocsolhatjuk őket joghurttal, vagy akár csokimázzal is.

Tálalhatjuk toronyba rendezve – látványra is gyönyörű –, de akár egyesével is, ha gyors nasira vágyunk.

Tippek, trükkök, variációk

1. Nincs banánunk?

Használjunk helyette egy kis almapürét vagy natúr joghurtot. Nem lesz annyira édes, de állagra hasonló lesz a végeredmény.

2. Fehérjepor helyett?

Használhatunk több zabpelyhet, és adjunk hozzá egy kevés extra tojást vagy tojásfehérjét. Így ugyan kevesebb lesz a protein, de az ízélmény megmarad.

3. Kakaópor helyett valódi csokit?

Persze! Ha szeretnénk még csokisabbá tenni, reszeljünk bele egy kocka étcsokit, vagy szórjunk bele cukormentes csokicseppet. Csodát tesz az állaggal.

4. Edzés utáni turbó változat

Ha edzés után ennénk, érdemes extra fehérjével dúsítani: adjunk a tésztához egy kis túrót vagy fehérjés joghurtot. A szénhidrát-fehérje arány így még inkább segít a regenerációban.

Miért jó ez nekünk?

A csokis protein palacsinta nemcsak finom, hanem segít is abban, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk.
Magas a fehérjetartalma, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, és ha jó alapanyagokat választunk, hozzáadott cukor nélkül is tökéletes.

Különösen hasznos lehet:

  • reggeliként egy rohanós hétköznapon
  • tízóraira vagy uzsonnára
  • edzés utáni gyors töltésként
  • vagy épp egy esti, bűntudatmentes desszertként

Gyakori kérdések a csokis protein palacsintával kapcsolatban

1. Le lehet fagyasztani?
Igen! Légmentesen csomagolva akár 1 hónapig is eláll a fagyasztóban. Felhasználás előtt pár perc mikróban vagy serpenyőben újra melegíthető.

2. Vegán változat?
Természetesen! Használjunk növényi fehérjeport, chia-tojást (1 evőkanál chia + 3 evőkanál víz), és növényi tejet. A banán már úgyis megvan!

3. Gyerekeknek is adható?
Teljes mértékben, ha nem túlzott a fehérjetartalom és nem használunk koffeintartalmú csokit vagy édesítőszereket. A banános verzió gyerekbarát.

Összességében

Élvezzük az egészséges desszertet!

A csokis protein palacsinta igazi kincs: gyorsan elkészíthető, finom, tápláló és ráadásul nagyon sokféleképpen variálható. Nem kell hozzá különleges konyhai tudás vagy drága alapanyag – csak egy kis lelkesedés, néhány perc szabadidő és egy jó serpenyő.

Próbáljuk ki, kísérletezzünk, tegyük egyedivé!

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Diétás banán palacsinta, amit bűntudat nélkül habzsolhatunk – Egyszerű, gyors, isteni finom!

Diós palacsinta töltelék, amit nem lehet abbahagyni – Nagyi titkos receptje új köntösben

Palacsinta minden napra: Az egyszerű tészta receptje, amitől mindig sikered lesz!

Be the first to comment on "Egészséges reggeli, ami desszertnek is elmegy: csokis protein palacsinta."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*