Cukormentes palacsinta recept – Így lesz tökéletes édesítés nélkül is!
Ki ne szeretné a palacsintát? Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb édesség a világon. De mi van akkor, ha szeretnénk kicsit egészségesebben étkezni, vagy épp cukormentesen élünk? Jó hírünk van: a palacsintáról így sem kell lemondani!
Most megmutatjuk nektek, hogyan készíthettek finom, puha, tökéletesen tekerhető cukormentes palacsintát, amit bátran fogyaszthat bárki – akár diétázik, akár cukorbeteg, vagy egyszerűen csak szeretné elkerülni a finomított cukrot.
Miért érdemes cukormentes palacsintát készíteni?
Néhány indok, ami miatt mi is egyre gyakrabban választjuk ezt a verziót:
- Nem terheli meg annyira a vércukorszintet.
- Diétába is könnyebben beilleszthető.
- Kevésbé hizlal, ha a töltelék is “light”.
- A gyerekeknek is jó alternatíva a túlzott cukorfogyasztás helyett.
- És nem utolsó sorban: tényleg ugyanolyan finom!
Cukormentes palacsinta – Hozzávalók
A klasszikus magyar vékony palacsinta alapreceptjét használjuk, csak cukor nélkül.
Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz:
- 3 db tojás
- 300 g finomliszt (vagy 150 g finomliszt + 150 g teljes kiőrlésű liszt, ha szeretnénk egészségesebb verziót)
- 500 ml tej (lehet laktózmentes vagy növényi tej is, pl. mandula, zab)
- 100 ml szódavíz vagy buborékos ásványvíz
- 1 csipet só
- 2 evőkanál olaj a tésztába (plusz kevés a sütéshez)
Ha szeretnénk egy picit édesíteni, használhatunk 1 teáskanál eritritet, xillitet vagy steviát, de ez teljesen elhagyható, hiszen a töltelék fogja megadni a palacsinta végső ízét.
Elkészítés lépésről lépésre
1. A tészta bekeverése
Vegyünk elő egy nagy keverőtálat. Üssük bele a tojásokat, majd adjunk hozzá egy csipet sót. Kezdjük el kézi habverővel vagy géppel felverni.
Ezután adagoljuk hozzá apránként a lisztet, miközben folyamatosan keverjük. Ne aggódjunk, először sűrű, csomós masszát kapunk – ez teljesen normális.
Lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük simára.
Végül jöhet a szódavíz és az olaj. A szódavíz segít, hogy a palacsinta könnyű és levegős legyen.
A tészta állaga akkor jó, ha híg, de nem vízszerű. Nagyjából egy sűrű tejszínre emlékeztet.
2. Pihentetés (nem kötelező, de ajánlott)
Ha van egy kis időnk, érdemes a tésztát 10-15 percig pihentetni. Így a liszt jobban megszívja magát a folyadékkal, és még könnyebben fog majd terülni a serpenyőben.
3. Sütés
Forrósítsunk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt. Ha nem teflonos, érdemes az első darab előtt és közben is egy kevés olajat kenni az aljára.
Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyő közepére, majd gyors, körkörös mozdulatokkal terítsük szét.
Süssük közepes lángon, míg az alja szépen megpirul – ez kb. 1-2 perc. Amikor a szélek kezdik elengedni a serpenyőt, fordítsuk meg egy lapáttal, és süssük még fél-egy percet a másik oldalán is.
Ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.
4. Kész is van!
Pakoljuk egymásra a palacsintákat egy tányérra, és már jöhet is a töltés.
Mivel töltsük meg a cukormentes palacsintát?
Itt jön a kreatív rész, hiszen a palacsinta lelke mindig a töltelék!
Íme néhány ötlet, amihez nem kell cukor:
- Cukormentes házi lekvár – ha korábban tettünk el, tökéletes választás.
- Friss gyümölcsök – banánkarikák, bogyós gyümölcsök, eper, málna.
- Görög joghurt egy kis vaníliával és édesítővel – friss, krémes és nagyon finom.
- Dió, mogyoró, mandula – darálva, egy kis édesítős natúr joghurttal keverve mennyei.
- Cukormentes mogyorókrém – bolti (pl. diabetikus) vagy házilag készített.
- Túrókrém – túró egy kevés natúr joghurttal, pici citromhéjjal, esetleg édesítővel elkeverve.
Vagy maradhatunk a sós változatnál:
- Sonka-sajt kombináció
- Füstölt lazac, krémsajt és egy kevés kapor
- Pirított zöldségek
Tényleg hiányzik belőle a cukor?
Őszintén? Egyáltalán nem! A töltelék adja meg az édes vagy sós ízt, így maga a tészta teljesen jól működik cukor nélkül is.
Ráadásul ha jobban belegondolunk, a klasszikus palacsinta receptben sincs sok cukor – sokan eleve a töltelékben élik ki az édesség utáni vágyukat.
Tippek és trükkök a tökéletes palacsintához
- Ha növényi tejet használunk, a zabtej és a mandulatej működik a legjobban.
- A szódavíz helyettesíthető buborékos ásványvízzel, de ne hagyjuk ki – tényleg sokat javít az állagon.
- Ha sűrű lett a tészta, nyugodtan higítsuk még egy kevés tejjel vagy szódával.
- Érdemes egy ecsettel kenni az olajat a serpenyőben – így nem lesz zsíros, de nem is ragad le.
- A palacsinta melegen a legjobb, de hidegen is tökéletes uzsonnára vagy reggelire.
Tárolás és újramelegítés
Ha maradna (ami ritkán fordul elő…), akkor letakarva a hűtőben 1-2 napig simán eláll.
Újramelegíteni serpenyőben a legjobb, egy kevés olajon pár másodperc alatt. De mikróban is működik – bár ott egy picit puhább lesz.
Összességében
Cukormentes, de mégis tökéletes
A palacsinta nem csak akkor élvezhető, ha telepakoljuk cukorral. A jó hír, hogy ez a recept nemcsak egyszerű, hanem elképesztően rugalmas is. Ízesíthetjük, tölthetjük, ahogy csak szeretnénk.
És ami a legjobb: senki nem fogja észrevenni, hogy nincs benne cukor.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Reggelizz okosan! Így készül a tökéletes protein palacsinta.
A legendás büfés palacsinta receptje – amit mindenki imádni fog.
Reggeli, ami építi az izmaid – Protein palacsinta zabliszttel.
Be the first to comment on "Így készül a tökéletes cukormentes palacsinta – Senki sem mondja meg róla!"