Így készül a tökéletes cukormentes palacsinta – Senki sem mondja meg róla!

Cukormentes palacsinta recept
Cukormentes palacsinta recept

Cukormentes palacsinta recept – Így lesz tökéletes édesítés nélkül is!

Ki ne szeretné a palacsintát? Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb édesség a világon. De mi van akkor, ha szeretnénk kicsit egészségesebben étkezni, vagy épp cukormentesen élünk? Jó hírünk van: a palacsintáról így sem kell lemondani!

Most megmutatjuk nektek, hogyan készíthettek finom, puha, tökéletesen tekerhető cukormentes palacsintát, amit bátran fogyaszthat bárki – akár diétázik, akár cukorbeteg, vagy egyszerűen csak szeretné elkerülni a finomított cukrot.

Miért érdemes cukormentes palacsintát készíteni?

Néhány indok, ami miatt mi is egyre gyakrabban választjuk ezt a verziót:

  • Nem terheli meg annyira a vércukorszintet.
  • Diétába is könnyebben beilleszthető.
  • Kevésbé hizlal, ha a töltelék is “light”.
  • A gyerekeknek is jó alternatíva a túlzott cukorfogyasztás helyett.
  • És nem utolsó sorban: tényleg ugyanolyan finom!

Cukormentes palacsinta – Hozzávalók

A klasszikus magyar vékony palacsinta alapreceptjét használjuk, csak cukor nélkül.

Hozzávalók kb. 10-12 darabhoz:

  • 3 db tojás
  • 300 g finomliszt (vagy 150 g finomliszt + 150 g teljes kiőrlésű liszt, ha szeretnénk egészségesebb verziót)
  • 500 ml tej (lehet laktózmentes vagy növényi tej is, pl. mandula, zab)
  • 100 ml szódavíz vagy buborékos ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál olaj a tésztába (plusz kevés a sütéshez)

Ha szeretnénk egy picit édesíteni, használhatunk 1 teáskanál eritritet, xillitet vagy steviát, de ez teljesen elhagyható, hiszen a töltelék fogja megadni a palacsinta végső ízét.

Elkészítés lépésről lépésre

1. A tészta bekeverése

Vegyünk elő egy nagy keverőtálat. Üssük bele a tojásokat, majd adjunk hozzá egy csipet sót. Kezdjük el kézi habverővel vagy géppel felverni.

Ezután adagoljuk hozzá apránként a lisztet, miközben folyamatosan keverjük. Ne aggódjunk, először sűrű, csomós masszát kapunk – ez teljesen normális.

Lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük simára.

Végül jöhet a szódavíz és az olaj. A szódavíz segít, hogy a palacsinta könnyű és levegős legyen.

A tészta állaga akkor jó, ha híg, de nem vízszerű. Nagyjából egy sűrű tejszínre emlékeztet.

2. Pihentetés (nem kötelező, de ajánlott)

Ha van egy kis időnk, érdemes a tésztát 10-15 percig pihentetni. Így a liszt jobban megszívja magát a folyadékkal, és még könnyebben fog majd terülni a serpenyőben.

3. Sütés

Forrósítsunk fel egy tapadásmentes palacsintasütőt. Ha nem teflonos, érdemes az első darab előtt és közben is egy kevés olajat kenni az aljára.

Egy merőkanálnyi tésztát öntsünk a serpenyő közepére, majd gyors, körkörös mozdulatokkal terítsük szét.

Süssük közepes lángon, míg az alja szépen megpirul – ez kb. 1-2 perc. Amikor a szélek kezdik elengedni a serpenyőt, fordítsuk meg egy lapáttal, és süssük még fél-egy percet a másik oldalán is.

Ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.

4. Kész is van!

Pakoljuk egymásra a palacsintákat egy tányérra, és már jöhet is a töltés.

Mivel töltsük meg a cukormentes palacsintát?

Itt jön a kreatív rész, hiszen a palacsinta lelke mindig a töltelék!

Íme néhány ötlet, amihez nem kell cukor:

  • Cukormentes házi lekvár – ha korábban tettünk el, tökéletes választás.
  • Friss gyümölcsök – banánkarikák, bogyós gyümölcsök, eper, málna.
  • Görög joghurt egy kis vaníliával és édesítővel – friss, krémes és nagyon finom.
  • Dió, mogyoró, mandula – darálva, egy kis édesítős natúr joghurttal keverve mennyei.
  • Cukormentes mogyorókrém – bolti (pl. diabetikus) vagy házilag készített.
  • Túrókrém – túró egy kevés natúr joghurttal, pici citromhéjjal, esetleg édesítővel elkeverve.

Vagy maradhatunk a sós változatnál:

  • Sonka-sajt kombináció
  • Füstölt lazac, krémsajt és egy kevés kapor
  • Pirított zöldségek

Tényleg hiányzik belőle a cukor?

Őszintén? Egyáltalán nem! A töltelék adja meg az édes vagy sós ízt, így maga a tészta teljesen jól működik cukor nélkül is.

Ráadásul ha jobban belegondolunk, a klasszikus palacsinta receptben sincs sok cukor – sokan eleve a töltelékben élik ki az édesség utáni vágyukat.

Tippek és trükkök a tökéletes palacsintához

  • Ha növényi tejet használunk, a zabtej és a mandulatej működik a legjobban.
  • A szódavíz helyettesíthető buborékos ásványvízzel, de ne hagyjuk ki – tényleg sokat javít az állagon.
  • Ha sűrű lett a tészta, nyugodtan higítsuk még egy kevés tejjel vagy szódával.
  • Érdemes egy ecsettel kenni az olajat a serpenyőben – így nem lesz zsíros, de nem is ragad le.
  • A palacsinta melegen a legjobb, de hidegen is tökéletes uzsonnára vagy reggelire.

Tárolás és újramelegítés

Ha maradna (ami ritkán fordul elő…), akkor letakarva a hűtőben 1-2 napig simán eláll.

Újramelegíteni serpenyőben a legjobb, egy kevés olajon pár másodperc alatt. De mikróban is működik – bár ott egy picit puhább lesz.

Összességében

Cukormentes, de mégis tökéletes

A palacsinta nem csak akkor élvezhető, ha telepakoljuk cukorral. A jó hír, hogy ez a recept nemcsak egyszerű, hanem elképesztően rugalmas is. Ízesíthetjük, tölthetjük, ahogy csak szeretnénk.

És ami a legjobb: senki nem fogja észrevenni, hogy nincs benne cukor.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Reggelizz okosan! Így készül a tökéletes protein palacsinta.

A legendás büfés palacsinta receptje – amit mindenki imádni fog.

Reggeli, ami építi az izmaid – Protein palacsinta zabliszttel.

Be the first to comment on "Így készül a tökéletes cukormentes palacsinta – Senki sem mondja meg róla!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*