Diétás banános palacsinta – Egészséges élvezet bűntudat nélkül
A palacsinta örök kedvenc. Legyen édes vagy sós, reggelire vagy vacsorára, mindig képes megvigasztalni vagy épp bearanyozni a napunkat. De mi van akkor, ha figyelünk az egészségünkre, szeretnénk kevesebb cukrot, lisztet vagy kalóriát fogyasztani, mégis vágyunk egy isteni finomságra?
Erre kínál megoldást a diétás banános palacsinta. Egyszerű, gyors, isteni és – ami talán a legfontosabb – lelkiismeret-furdalás nélkül falatozható.
Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogyan készíthetünk ilyet, mire érdemes figyelni, és még néhány tippet is adunk a variáláshoz.
Miért éppen banános?
A banán természetesen édes, így tökéletes alternatívát nyújt a cukor helyettesítésére. Emellett krémes állaga és magas káliumtartalma miatt is igazi szupergyümölcs.
Nem csak finom, hanem tápláló is. És igen, ha jól használjuk, tökéletes alapja lehet egy diétás palacsintának – mindenféle liszt vagy cukor nélkül.
Mikor érdemes elkészíteni?
Bármikor. Komolyan! Tízóraira, uzsonnára, vagy edzés utánra is tökéletes választás. De egy hétvégi, lustálkodós reggelen is megmenthet minket az unalmas zabkásától.
Gyors, nem kell hozzá különleges hozzávaló, és pár perc alatt kész is van.
Hozzávalók – Alap recept (2 főre, kb. 6-8 kisebb palacsinta)
- 2 érett banán
- 2 tojás
- 1 evőkanál zabpehely vagy zabpehelyliszt (elhagyható, de jobban összeáll vele)
- 1 csipet fahéj (ízlés szerint)
- 1/2 teáskanál sütőpor (opcionális, de levegősebb lesz tőle)
- 1 teáskanál kókuszolaj vagy vaj a sütéshez
Ez az alaprecept. Innen indulunk, de ahogy látni fogjuk, sokféleképp lehet még bolondítani.
Előkészületek – csak pár perc az egész
Először is készítsük elő az összes hozzávalót.
Fontos, hogy a banánok jól beértek legyenek. Az a fajta, aminek már barna pöttyök vannak a héján – ezek a legédesebbek. Így nem kell plusz cukrot használnunk.
A tojások legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben elkeverednek a banánnal.
Lépésről lépésre: így készül a diétás banános palacsinta
1. lépés: A banánok összetörése
Egy mélyebb tálban villával alaposan törjük össze a két banánt. Ne legyen teljesen pépes, maradhatnak benne kisebb darabkák, ettől csak még rusztikusabb lesz az élmény.
2. lépés: Tojás hozzáadása
Üssük rá a két tojást, és keverjük össze a banánnal. Nem kell gép, elég egy villa vagy egy kézi habverő.
3. lépés: Zabpehely és fűszerek
Adjuk hozzá a zabpelyhet vagy a zabpehelylisztet, egy csipet fahéjat, és ha szeretnénk, egy kevés sütőport is. Az egész masszát jól keverjük el, amíg egyneművé nem válik.
4. lépés: Melegítsük elő a serpenyőt
Egy tapadásmentes serpenyőt hevítsünk fel közepes lángon, és kenjük ki egy kis kókuszolajjal vagy vajjal.
5. lépés: Sütés
Egy evőkanál segítségével adagoljuk a masszát a serpenyőbe. Kis, tenyérnyi korongokat készítsünk. Ne tegyük túl nagyra őket, mert könnyen szétcsúszhatnak.
Süssük 2-3 percig az egyik oldalon, majd óvatosan fordítsuk meg, és süssük további 1-2 percig. Akkor jó, ha mindkét oldala aranybarna.
Tálalási ötletek – így lesz belőle élmény
Itt kezdődik az igazi móka. Ugyanis bár önmagában is finom, ezek a palacsinták szinte kívánják a feltéteket. Természetesen diétás verzióban:
- Egy kanál natúr görög joghurt és friss bogyós gyümölcsök
- Kevés cukormentes mogyoróvaj vagy mandulavaj
- Reszelt étcsoki (legalább 70%-os)
- Egy pici méz vagy agavé szirup – ha nem szigorú a diéta
- Chiamagos gyümölcsszósz: csak gyümölcs + chia + egy kis pihentetés
Akár úgy is tálalhatjuk, mint egy mini tortát: palacsinta-réteg, krém, megint palacsinta – mutatós és isteni finom.
Tippek és trükkök
- Zab helyett használhatunk darált mandulát – extra íz és fehérje.
- Ha a tészta túl híg, tegyünk hozzá még egy kis zabpelyhet, vagy hagyjuk pihenni pár percig.
- Túl éretlen a banán? Dobjuk be pár percre a mikróba – megpuhul és édesebb lesz.
- Sütés közben könnyen szakad? Érdemes kisebb palacsintákat sütni, mert ezek stabilabbak.
- Vegán verzióban a tojást helyettesíthetjük lenmag-tojással (1 evőkanál lenmag + 3 evőkanál víz, pihentetve).
Kalóriák és lelki béke
Egy adag (3-4 kis palacsinta) kb. 200-250 kalória, attól függően, milyen feltéteket használunk. Ez bőven belefér egy egészséges étrendbe – főleg, ha egy kis mozgás is belefér a napba.
A banános palacsinta nemcsak finom, de laktató is. A banán rostjai, a tojás fehérjéi és a zab lassan felszívódó szénhidrátjai sokáig eltelítenek.
Egy kis személyes tapasztalat
Nálunk a banános palacsinta már-már rituálévá vált. Amikor úgy érezzük, hogy ránk férne egy kis „jutalom”, de nem akarjuk elrontani a diétát, ez a recept mindig bejön.
Gyerekek, felnőttek, sportolók – mindenki szereti.
És ami a legjobb: mindig kéznél vannak a hozzávalók.
Összességében
Próbáljuk ki bátran!
Ez a recept tökéletes kiindulópont. Ha egyszer kipróbáljuk, garantáltan nem utoljára készítjük el. Ráadásul bárhogy variálhatjuk – attól függően, éppen mi van otthon, vagy mire vágyunk.
Könnyű, tápláló, egészséges és nagyon finom. Kell ennél több?
Ha eddig még nem volt kedvenc diétás palacsinta receptetek, most lett.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Csokis csúsztatott palacsinta: A desszert, amiért megéri újraéleszteni a vasárnapi ebédeket.
Banános csoda tojás nélkül – A legfinomabb vegán palacsinta receptje.
Palacsinta bögremértékkel – A leggyorsabb házi recept, amit valaha próbáltál.
Be the first to comment on "Diétás banános palacsinta, amitől nem lesz bűntudatod – csak mosoly az arcodon!"