Diétás banánpalacsinta – Egészséges, gyors és isteni finom!
Van az úgy, hogy hirtelen megkívánunk valami édeset. Valami puhát, illatosat, ami pillanatok alatt elkészül, mégsem borítja fel a diétánkat. Na, ilyenkor jön képbe a diétás banánpalacsinta!
Ez a recept egyszerű, gyors, és ami a legjobb – teljesen lisztmentes, cukormentes, gluténmentes is lehet. Ráadásul tele van rosttal, természetes édességgel és energiával.
Kíváncsiak vagytok, hogyan készül? Mutatjuk!
Miért imádjuk a diétás banánpalacsintát?
Először is: 3 alapanyag elég hozzá.
Másodszor: percek alatt összedobható, nincs szükség konyhai varázslatra.
Harmadszor pedig: teljesen bűntudatmentesen élvezhetjük akár reggelire, tízóraira, vagy egy fárasztó nap után desszertnek.
Egyszerű, de mégis laktató. Édes, de mégsem túlzó. És ami a legjobb, könnyen variálható – attól függően, hogy épp mit enged meg az étrendünk.
A diétás banánpalacsinta előnyei
- Gluténmentes – ha zabpehely helyett gluténmentes zabot használunk.
- Cukormentes – a banán édessége bőven elég.
- Lisztmentes – nincs benne finomított fehér liszt.
- Rostban gazdag – segíti az emésztést.
- Gyorsan elkészíthető – 10-15 perc alatt tálalhatjuk.
Mire lesz szükségünk? – Hozzávalók
Alaprecept (2 főre, kb. 6-8 kisebb palacsinta):
- 2 érett banán
- 2 közepes tojás
- 4 evőkanál apró szemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt)
Opcionálisan:
- Fél teáskanál fahéj
- Egy csipet só
- Egy kevés vaníliaaroma
- 1-2 evőkanál natúr joghurt vagy egy löttyintés növényi tej a lazításhoz
Sütéshez:
- 1 teáskanál kókuszolaj vagy kevés vaj
Így készül lépésről lépésre – Nem lehet elrontani!
1. lépés: A banánok előkészítése
Fogjunk két szép, érett banánt. Minél barnább pöttyös, annál jobb – édesebb, lágyabb lesz. Törjük össze egy villával pépesre egy nagy tálban.
2. lépés: Mehet bele a tojás
Üssük bele a tojásokat a banánpéphez, és alaposan keverjük el. Nem kell habverő, elég egy villa vagy egy kézi habverő.
3. lépés: Jöhet a zab
Adjuk hozzá az apró szemű zabpelyhet. Ha van otthon zabpehelyliszt, az is szuper. Ha még sűrűbb masszát szeretnénk, tehetünk bele 1-2 evőkanállal többet is. Itt érezhetjük, hogy mennyire lágy vagy sűrű a tészta.
4. lépés: Ízesítés
Most jöhet a fahéj, a vanília, esetleg egy csipet só. Ez utóbbi különösen akkor dobja fel, ha édes feltéteket teszünk rá.
5. lépés: Rövid pihentetés (opcionális, de ajánlott)
Ha van pár percünk, hagyjuk állni a masszát 5 percig. Így a zabpehely kicsit megszívja magát, és sűrűbb, könnyebben forgatható palacsintákat kapunk.
6. lépés: Sütés
Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon. Kenjük ki egy pici kókuszolajjal vagy vajjal.
Egy evőkanálnyi masszát tegyünk a serpenyőbe, és formázzunk belőle kis korongokat. Egyszerre 3-4-et is süthetünk.
Fontos: alacsony-közepes lángon süssük! Ha túl forró a serpenyő, a banán megég, de belül nyers marad.
Süssük oldalanként kb. 2-3 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Egy spatulával fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is.
7. lépés: Tálalás
Mehet tányérra! Halmozzuk egymásra, mint az amerikai palacsintát.
Díszíthetjük friss gyümölccsel, natúr joghurttal, cukormentes mogyoróvajjal, eritrites sziruppal vagy akár egy kevés étcsokival.
Tippjeink a tökéletes diétás banánpalacsintához
- Ha kicsit lazább tésztát szeretnénk, adjunk hozzá 1-2 evőkanál növényi tejet (pl. mandula-, zab- vagy kókusztejet).
- Ha fehérjedús reggelire vágyunk, tegyünk bele 1 adag vaníliás fehérjeport – így még laktatóbb lesz.
- Kisebb palacsintákat süssünk, mert könnyebb megfordítani őket.
- Nem kell cukor! Higgyétek el, a banán édesége tökéletesen elég.
Feltét ötletek – Így lesz még finomabb
- Friss bogyós gyümölcsök: málna, áfonya, eper.
- Cukormentes mogyoróvaj: mennyei párosítás!
- Görög joghurt: egy kanál krémes joghurt feldobja.
- Pirított dió vagy mandula: egy kis ropogós textúra.
- Cukormentes juharszirup vagy eritrites szirup.
Mennyire laktató?
Meglepően! Egy adag (3-4 kisebb palacsinta) egy közepesen éhes felnőttnek bőven elég. Ha nagyon éhesek vagyunk, simán befér még egy kis joghurt vagy pár szem dió mellé.
Diétába illeszthető?
Teljes mértékben! Ez a palacsinta:
- cukormentes,
- fehér liszt nélkül készül,
- magasabb rosttartalmú, mint egy hagyományos palacsinta.
Alacsony szénhidráttartalmú étrendben is simán helyet kaphat – ha a zabpehely mennyiségét egy kicsit mérsékeljük vagy zabpehelyliszt helyett mandulalisztet használunk.
Egy kis variálás – Ha már unjuk a klasszikust
- Kakaós változat: tegyünk a masszába 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
- Almás-fahéjas: aprítsunk bele egy fél almát nagyon pici kockákra vágva, és keverjük a tésztába.
- Kókuszos: egy-két evőkanál kókuszreszelék csodát tesz vele.
Összességében
A diétás banánpalacsinta egy igazi Jolly Joker a konyhában. Könnyű, gyors, laktató, és bármikor jól esik – akár reggelire, akár desszertként, de még uzsonnára is.
Ráadásul nem kell hozzá más, csak egy villanytűzhely, egy serpenyő, meg néhány alapanyag, ami szinte mindig ott lapul a konyhánkban.
Ha egyszer kipróbáljátok, garantáljuk, hogy rendszeres vendég lesz nálatok ez a finomság.
Jó étvágyat kívánok!
Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!
Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!
Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:
Reggelizz okosan! Így készül a tökéletes protein palacsinta.
A legendás büfés palacsinta receptje – amit mindenki imádni fog.
Reggeli, ami építi az izmaid – Protein palacsinta zabliszttel.
Be the first to comment on "Diétás banánpalacsinta villámgyorsan – Cukor nélkül, bűntudat nélkül!"