Diétás banánpalacsinta villámgyorsan – Cukor nélkül, bűntudat nélkül!

Dietas banánpalacsinta
Dietas banánpalacsinta

Diétás banánpalacsinta – Egészséges, gyors és isteni finom!

Van az úgy, hogy hirtelen megkívánunk valami édeset. Valami puhát, illatosat, ami pillanatok alatt elkészül, mégsem borítja fel a diétánkat. Na, ilyenkor jön képbe a diétás banánpalacsinta!

Ez a recept egyszerű, gyors, és ami a legjobb – teljesen lisztmentes, cukormentes, gluténmentes is lehet. Ráadásul tele van rosttal, természetes édességgel és energiával.

Kíváncsiak vagytok, hogyan készül? Mutatjuk!

Miért imádjuk a diétás banánpalacsintát?

Először is: 3 alapanyag elég hozzá.

Másodszor: percek alatt összedobható, nincs szükség konyhai varázslatra.

Harmadszor pedig: teljesen bűntudatmentesen élvezhetjük akár reggelire, tízóraira, vagy egy fárasztó nap után desszertnek.

Egyszerű, de mégis laktató. Édes, de mégsem túlzó. És ami a legjobb, könnyen variálható – attól függően, hogy épp mit enged meg az étrendünk.

A diétás banánpalacsinta előnyei

  • Gluténmentes – ha zabpehely helyett gluténmentes zabot használunk.
  • Cukormentes – a banán édessége bőven elég.
  • Lisztmentes – nincs benne finomított fehér liszt.
  • Rostban gazdag – segíti az emésztést.
  • Gyorsan elkészíthető – 10-15 perc alatt tálalhatjuk.

Mire lesz szükségünk? – Hozzávalók

Alaprecept (2 főre, kb. 6-8 kisebb palacsinta):

  • 2 érett banán
  • 2 közepes tojás
  • 4 evőkanál apró szemű zabpehely (vagy zabpehelyliszt)

Opcionálisan:

  • Fél teáskanál fahéj
  • Egy csipet só
  • Egy kevés vaníliaaroma
  • 1-2 evőkanál natúr joghurt vagy egy löttyintés növényi tej a lazításhoz

Sütéshez:

  • 1 teáskanál kókuszolaj vagy kevés vaj

Így készül lépésről lépésre – Nem lehet elrontani!

1. lépés: A banánok előkészítése

Fogjunk két szép, érett banánt. Minél barnább pöttyös, annál jobb – édesebb, lágyabb lesz. Törjük össze egy villával pépesre egy nagy tálban.

2. lépés: Mehet bele a tojás

Üssük bele a tojásokat a banánpéphez, és alaposan keverjük el. Nem kell habverő, elég egy villa vagy egy kézi habverő.

3. lépés: Jöhet a zab

Adjuk hozzá az apró szemű zabpelyhet. Ha van otthon zabpehelyliszt, az is szuper. Ha még sűrűbb masszát szeretnénk, tehetünk bele 1-2 evőkanállal többet is. Itt érezhetjük, hogy mennyire lágy vagy sűrű a tészta.

4. lépés: Ízesítés

Most jöhet a fahéj, a vanília, esetleg egy csipet só. Ez utóbbi különösen akkor dobja fel, ha édes feltéteket teszünk rá.

5. lépés: Rövid pihentetés (opcionális, de ajánlott)

Ha van pár percünk, hagyjuk állni a masszát 5 percig. Így a zabpehely kicsit megszívja magát, és sűrűbb, könnyebben forgatható palacsintákat kapunk.

6. lépés: Sütés

Melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt közepes lángon. Kenjük ki egy pici kókuszolajjal vagy vajjal.

Egy evőkanálnyi masszát tegyünk a serpenyőbe, és formázzunk belőle kis korongokat. Egyszerre 3-4-et is süthetünk.

Fontos: alacsony-közepes lángon süssük! Ha túl forró a serpenyő, a banán megég, de belül nyers marad.

Süssük oldalanként kb. 2-3 percig, amíg szép aranybarna nem lesz. Egy spatulával fordítsuk meg, és süssük meg a másik oldalát is.

7. lépés: Tálalás

Mehet tányérra! Halmozzuk egymásra, mint az amerikai palacsintát.
Díszíthetjük friss gyümölccsel, natúr joghurttal, cukormentes mogyoróvajjal, eritrites sziruppal vagy akár egy kevés étcsokival.

Tippjeink a tökéletes diétás banánpalacsintához

  • Ha kicsit lazább tésztát szeretnénk, adjunk hozzá 1-2 evőkanál növényi tejet (pl. mandula-, zab- vagy kókusztejet).
  • Ha fehérjedús reggelire vágyunk, tegyünk bele 1 adag vaníliás fehérjeport – így még laktatóbb lesz.
  • Kisebb palacsintákat süssünk, mert könnyebb megfordítani őket.
  • Nem kell cukor! Higgyétek el, a banán édesége tökéletesen elég.

Feltét ötletek – Így lesz még finomabb

  • Friss bogyós gyümölcsök: málna, áfonya, eper.
  • Cukormentes mogyoróvaj: mennyei párosítás!
  • Görög joghurt: egy kanál krémes joghurt feldobja.
  • Pirított dió vagy mandula: egy kis ropogós textúra.
  • Cukormentes juharszirup vagy eritrites szirup.

Mennyire laktató?

Meglepően! Egy adag (3-4 kisebb palacsinta) egy közepesen éhes felnőttnek bőven elég. Ha nagyon éhesek vagyunk, simán befér még egy kis joghurt vagy pár szem dió mellé.

Diétába illeszthető?

Teljes mértékben! Ez a palacsinta:

  • cukormentes,
  • fehér liszt nélkül készül,
  • magasabb rosttartalmú, mint egy hagyományos palacsinta.

Alacsony szénhidráttartalmú étrendben is simán helyet kaphat – ha a zabpehely mennyiségét egy kicsit mérsékeljük vagy zabpehelyliszt helyett mandulalisztet használunk.

Egy kis variálás – Ha már unjuk a klasszikust

  • Kakaós változat: tegyünk a masszába 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
  • Almás-fahéjas: aprítsunk bele egy fél almát nagyon pici kockákra vágva, és keverjük a tésztába.
  • Kókuszos: egy-két evőkanál kókuszreszelék csodát tesz vele.

Összességében

A diétás banánpalacsinta egy igazi Jolly Joker a konyhában. Könnyű, gyors, laktató, és bármikor jól esik – akár reggelire, akár desszertként, de még uzsonnára is.

Ráadásul nem kell hozzá más, csak egy villanytűzhely, egy serpenyő, meg néhány alapanyag, ami szinte mindig ott lapul a konyhánkban.

Ha egyszer kipróbáljátok, garantáljuk, hogy rendszeres vendég lesz nálatok ez a finomság.

Jó étvágyat kívánok!

Kíváncsi vagyok, hogyan sikerült, szóval írd meg nekem kommentben!

Nagyon köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a recept, oszd meg bátran a barátaiddal is!

Ha még szívesen maradnál, nézz meg néhány korábbi cikkünket is — biztos találsz valami érdekeset:

Reggelizz okosan! Így készül a tökéletes protein palacsinta.

A legendás büfés palacsinta receptje – amit mindenki imádni fog.

Reggeli, ami építi az izmaid – Protein palacsinta zabliszttel.

Be the first to comment on "Diétás banánpalacsinta villámgyorsan – Cukor nélkül, bűntudat nélkül!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*